logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

N6100 i wloz karte sim, widzi tylko karty Orange a Plusa nie

-=TOMA=- 19 Wrz 2006 13:41 1867 16
REKLAMA
  • #1 3035204
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    koles twierdzi ze trzymal tel w kieszeni i nagle po wyjeciu na ekranie pisalo mu: wloz karte sim a wczesniej oczywiscie wszystko dzialalo.

tel mial smoka w plusie i faktycznie wkldam karte plusa i pisze: wloz karte sim, sflashowalem tel i nadal to samo! rozebralem spr przejscia od Sim Readera i jest niby ok!

Wlozylem z ciekawosci karte z orange i pisalo: 'na tel nalozona ograniczenia' no to zdjalem smoka wkladam orange i o dziwo tel dziala, zasieg na full wszystko smiga!
    No to znow probuej wlzocy plusa a tu : wloz karte sim. Lol spr na 3 kartach plussa i nie idzie !

Jak dla mine cuda i niemam pojecia co jest grane! resety poroboilm i to samo...

pomocy
  • REKLAMA
  • #2 3036002
    konrad6310i
    Poziom 13  
    moze wymien glowny czytnik sim ktory jest na plytce...pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3036168
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    chodzi ic o sim readera?
  • REKLAMA
  • #4 3036208
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Możliwe jest to że telefon jest zgłoszony i blokują sieci po jakimś czasie zablokują ci ere i idee.Ale to tylko przypuszczenie.Ja bym ja wygrzał i powinno być ok.
  • #5 3036298
    tadamkain
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mozliwe ze karta jest jakiegos nowgo typu ;) Juz raz nas plus takimi zaskoczyl
  • #6 3036753
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    -=TOMA=- napisał:
    koles twierdzi ze trzymal tel w kieszeni i nagle po wyjeciu na ekranie pisalo mu: wloz karte sim a wczesniej oczywiscie wszystko dzialalo.

tel mial smoka w plusie i faktycznie wkldam karte plusa i pisze: wloz karte sim, sflashowalem tel i nadal to samo! rozebralem spr przejscia od Sim Readera i jest niby ok!

Wlozylem z ciekawosci karte z orange i pisalo: 'na tel nalozona ograniczenia' no to zdjalem smoka wkladam orange i o dziwo tel dziala, zasieg na full wszystko smiga!
    No to znow probuej wlzocy plusa a tu : wloz karte sim. Lol spr na 3 kartach plussa i nie idzie !

Jak dla mine cuda i niemam pojecia co jest grane! resety poroboilm i to samo...

pomocy

To nie cuda, a uszkodzony filterek sim (takie malutkie szkiełko obok złącza sim).
    Pozdrawiam
    ZG
  • REKLAMA
  • #7 3036839
    tadamkain
    Poziom 15  
    Dziala jednak w orange wiec filtr raczej ok Jestem bardzo ciekawy co moze byc przycyna bo nic mi nie przychodzi do glowy Ma nadzieje ze kolega TOMA da znac jesli sobie z nia poradzi
  • #8 3037240
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    tadamkain napisał:
    Dziala jednak w orange wiec filtr raczej ok Jestem bardzo ciekawy co moze byc przycyna bo nic mi nie przychodzi do glowy Ma nadzieje ze kolega TOMA da znac jesli sobie z nia poradzi

To, że działa na jednej karcie (nie ma znaczenia orange czy inna siec) nie znaczy, że filtr jest ok. Miałem taką 7610, która dzialała na 2 kartach a na 5 innych nie. Po wymianie filtra było ok.
    Pozdrawiam
    ZG
  • #9 3037267
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    tadamkain, pewnie ze dam znac jak sobie poradze!

zdzislaw_g, chodzi ci o R388?! jesli tak to czy moge przeozyc go z kazdej innej dct4?

Tel zablokowany >> kradziony raczej niejest bo wogole nie widzi karty sim plusa, jakby byl kradziony to by widial karte ale by wywalalo komunikat: karta sim nie przyjeta czy cos w tym stylu!

O jutro moze wbije jej imei w n3310 i zobaczymy na 100% czy nie jakas lewa!
  • #10 3038054
    Venom_84
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Sprobowac mozna jeszcze zrobic jej erase-Flash potem fulla z cnt i jakiegos dobrego pm-a + resety wszelkie

Pozdrawiam.
  • #11 3038213
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    wgryqwalem fulla +PM+CNT 2razy i nic nie dalo!
  • #12 3040722
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    -=TOMA=- napisał:
    tadamkain, pewnie ze dam znac jak sobie poradze!

zdzislaw_g, chodzi ci o R388?! jesli tak to czy moge przeozyc go z kazdej innej dct4?

Tak, to ten układ. Możesz przełożyć z innej sprawnej.
    Powodzenia
    ZG
  • #13 3042155
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    a z n3510i moze byc?! bo w tej chwili niemam inego dct4

jesli sie z n3510i nie nadaje R388 to z jakiego tel ?

PS: mam nadzieje ze nie trzeba stawiac na nim kulek na nowo bo skopala mi sie pasta keda - lezala w szufladzie prawie z miesiac.
  • #14 3042218
    tadamkain
    Poziom 15  
    Nada sie z kazdego dct4 Co do kulek to jest ich tam 9 o ile sie nie myle wiec sobie poradzisz
  • #15 3043316
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    ale kulki trzeba bedzie stawiac na nowo bo z tym moze byc problem prrzy mojej pascie
  • #16 3044990
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Pocynuj dobrze pady od ukladu , flux i postaw bez kulek. Jest na tyle mało kulek tzn padów do połóżenia że uklad siądzie poprawnie bez kulek.

Na 90% jest to wina tego filtra zwanego przez niketórych glassem.
  • #17 3045253
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    no to dzis spr i dam znac czy dziala! :)

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia N6100 po włożeniu karty SIM sieci Plus wyświetla komunikat "włóż kartę SIM", mimo że karta działała wcześniej poprawnie. Po włożeniu karty Orange pojawia się komunikat o nałożonych ograniczeniach, ale telefon działa zasięg jest pełny. Próby flashowania telefonu, resetów i sprawdzenia przejść od czytnika SIM nie przyniosły efektu. Podejrzewane są uszkodzenia filtra SIM (tzw. glass) lub samego czytnika SIM (układ R388). Wymiana filtra SIM lub czytnika z innego telefonu z platformą DCT4 (np. N3310, N3510i) może rozwiązać problem. Zalecane jest także dokładne oczyszczenie padów układu i montaż bez kulek BGA, gdyż jest ich niewiele. Telefon prawdopodobnie nie jest zablokowany sieciowo ani kradziony, gdyż nie pojawiają się typowe komunikaty blokady. Problem może wynikać z uszkodzenia sprzętowego filtra SIM lub czytnika, a nie z oprogramowania, gdyż flashowanie i wgrywanie PM oraz CNT nie pomogły.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA