logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTVC Elemis Westa TC404 - brak obrazu, grzejący się TDA1170S, czarne pasy

Krzysztof T 19 Wrz 2006 16:59 2218 8
REKLAMA
  • #1 3035891
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,

Trafił do mnie do naprawy z objawem braku obrazu, głos jest. Spalony rezystor w zasilaniu TDA1170S, oraz ten układ. Po wymianie od góry i od dołu pasy po około 10cm. Po zwiększeniu PR-ką na max. obraz rozszerzył się lecz nie do końca, pozostały około po 2cm czarne pasy. Wymieniłem na inny układ TDA1170S z wylutu, elektrolity na module V, w zasilaniu +24V, kond. do cewki V 1000uF. Zasilanie V prawidłowe 23,8V. Po wymianie tego wszystkiego sytuacja nie zmieniła się brak możliwości rozszerzenia pionu i bardzo grzeje się układ TDA1170S . Oddano TV do klienta w takim stanie. Po kilku dniach TV wrócił do naprawy ponownie ze spalonym układem TDA1170S i rezystorem w zasilaniu V. Tak się złożyło iż miałem drugi TV Westa TC403 po naprawie, sprawny i założyłem płytkę modułu V do naprawianego. Po włączeniu okazało się iż brakuje po 10cm od góry i od dołu obrazu. W związku z powyższym usterka nie występuje na tym module V lecz gdzieś na płycie.

Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3035992
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    R549 - 2.5MΩ
  • REKLAMA
  • #3 3040937
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Jest to zmiana konstrukcyjna odbiornika. Poprzez zmianę rezystora z 1Mohm na 2,5Mohm można uzyskać niewielkie zwiększenie amplitudy odchylania V. Dokonałem zmiany i obraz uzyskał wymiary prawidłowe, lecz pr-ka od reg. amplitudy jest w max. skrajnym położeniu. Poza tym układ TDA1170S bardzo się grzeje. Z praktyki wiem to pr-ka od reg. amplitudy V przeważnie znajduje się w środkowym położeniu i mamy jeszcze duży zakres regulacji w górę.
    Problem występuje na pewno gdzieś na płycie.
  • #4 3041798
    tenap
    Spec od TV
    Sprawdź (najlepiej wymień) PR2.2k od prądu kineskopu.
    Jaką wersję modułu MV masz w tym TV?, powinno być MV2031/.. , być może ktoś wcześniej zamontował moduł od Heliosa.
  • #5 3042920
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Zamontowany moduł to MV2030.
    Wcześniej wspomniałem iż na warsztacie w tym okresie miałem Westę TC403 z prawidłową, pełną regulacją amplitudy V i na wyjętym z niej module MV i wstawionym do TC404 był ten sam problem.
  • REKLAMA
  • #6 3042975
    tenap
    Spec od TV
    Różnica jest w wysokoomowych rezystorach w układzie AMP V i LIN V, dla porównania schemat modułu od Westy MV2031/2. Po zmianie rezystorów na właściwe regulacja będzie w środkowym położeniu.

OTVC Elemis Westa TC404 - brak obrazu, grzejący się TDA1170S, czarne pasy
  • REKLAMA
  • #7 3087674
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Temat nie zakończony. Moduł MV zamontowany jest MV2031 co wynika z zamontowanych na nim rezystorów, natomiast na płytce jest oznaczenie MV2030. Czy takie zachowanie może świadczyć o niesprawnych cewkach V. Kineskop to A51ECR11X21 rezystancja cevki V 9,4ohm a jej indukcyjność to 18mH. A może podmienić powielacz TPN32?
  • #8 3089114
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Spr. wymień kondek w kolektorze Hota. Może te TDA wadliwe.Powielacz nie ma nic do tego.W R zamykającym pion do masy doloż rownolegle 3.3 OHma

Dodano po 2 [minuty]:

Jak jest TPN to z jednej nożki do masy(D lub C) TPN-a idzie R ok 1,5K jak w neptunie - podmień go.
  • #9 3567889
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Niestety nie udało mi się zlokalizować gdzie leży problem. TV oddałem klientowi.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze OTVC Elemis Westa TC404 występuje problem z brakiem obrazu przy zachowanym dźwięku, objawiający się czarnymi pasami po około 10 cm u góry i dołu ekranu oraz przegrzewaniem się układu TDA1170S. Po wymianie TDA1170S, rezystora w zasilaniu oraz kondensatorów elektrolitycznych na module V (+24V) problem nie ustąpił, a układ nadal się przegrzewał i ulegał uszkodzeniu. Podmiana modułu V z innego, sprawnego telewizora Westa TC403 nie rozwiązała problemu, co wskazuje na usterkę na płycie głównej, a nie w module V. Zmiana rezystora R549 z 1 MΩ na 2,5 MΩ pozwoliła na zwiększenie amplitudy odchylania pionowego, jednak potencjometr regulacji amplitudy V (PR) był ustawiony na maksymalną wartość, co jest nietypowe. Sugerowano sprawdzenie i wymianę rezystora PR 2,2 kΩ od prądu kineskopu oraz porównanie rezystorów wysokoomowych w układzie AMP V i LIN V z właściwymi wartościami dla modułu MV2031. Wskazano również na możliwość uszkodzenia cewek pionowych kineskopu (A51ECR11X21, 9,4 Ω, 18 mH) lub powielacza TPN32, choć powielacz uznano za mało prawdopodobną przyczynę. Zalecano także wymianę kondensatora w kolektorze Hota oraz dodanie rezystora 3,3 Ω równolegle do rezystora zamykającego pion do masy. Pomimo podjętych działań problem nie został rozwiązany i telewizor został zwrócony klientowi w stanie uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA