logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet (aiptek) dziwny problem - może ktoś pomóc?

PiotrQ 19 Wrz 2006 19:01 2806 2
REKLAMA
  • #1 3036196
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić, mimo, że wydaje się on błachy. Mam nadzieję, że ktoś z was będzie miał jakiś pomysł lub przerobił już temat.

Mam Windows XP i mysz na PS/2 (klasyk). Nabyłem tablet Aiptek na USB, który ma 'pióro' i mysz (bezprzewodowe).
    1. Podłączyłem tablet do USB, Win wykrył urządzenie poprawnie i 'piórko' ruszyło. Fajnie, tylko, że WinXP nie posiada żadnych opcji obsługi tabletu, jak przypisanie funkcji do przycisków, kalibracja czułości itp.
    2. Wgrałem więc sterownik znaleziony na stronie producenta do WinXP i zrestartowałem.
    3. Przy zegarku pojawia się nowa ikonka do obsługi tabletu, gdzie możemy sobie przypisywać funkcje itp.
    PROBLEM: w chwili gdy wgra się sterownik, 'piórko' przestaje reagować.
    Dokładniej: sama dioda na tablecie zachowuje się zawsze tak samo, wykrywa ruch 'piórka' itd. jednak w żaden sposób nie potrafię zmusić Win do reakcji na ten ruch - kursor stoi w miejscu.
    Ciekawostka: 'myszka tabletowa' działa zawsze i bez problemu + gdy chwilę pojeździmy 'myszką tabletową' po podstawie tabletu, to można po tym przez jakiś czas rysować 'piórkiem', ale nie działają przyciski.

Podsumowanie: wgranie sterowników powoduje deaktywację 'piórka', gdy się ich pozbędziemy to sterownik WinXP działa poprawnie, jednak bez możliwości ustawień tabletu.

Oczekiwane rozwiązanie: sterownik do WinXP pozwalający na używanie piórka i rozszerzenie jego opcji + ew. info o konfiguracji/ustawieniu sterownika.

Dodam jeszcze, że wgrywałem różne sterowniki: nowsze, starsze, innych producentów i zawsze jest tak samo.

Z góry bardzo dziękuję,
    Piotr Kaczmarek[/url]
  • REKLAMA
  • #2 3037653
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    jesli win rozroznia myche od piora, to najwidoczniej jest tak celowo zrobione, pioro z zalozenia pracuje na grafice, mycha na operowaniu po systemie, zobacz na programy graficzne i ich ustawienia i tam moze rozszerzysz funkcje piora

pozdrawiam
  • #3 3038248
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Hm...
    mam: Corel 12, Photoshop CS2, Macromedia Flash 8 itp i nigdzie 'piórko' nie pracuje, a przynajmniej ja nie potrafię zmusić do tego kompa :(

Żeby było ciekawiej, to 'piórko' działa do chwili gdy nie pojawi się ikonka przy zegarku ze sterownikiem do niego, a już zupełnie niezrozumiałe jest, że opcje np kalibracji nacisku w sterowniku również nie reaguje na 'piórko'. Jedyne co działa, to wybór skrótów na tablecie, gdy się kliknie w odpowiednie miejsce na tablecie 'piórkiem' to uruchamia się przypisana funkcja.
    Dla mnie kosmoc. Testowałem ze 4 różne sterowniki i dwa kompy z WinXP.
    HELP - moja irytacja sięga szczytów ;)

Pozdrawiam,
    Piotr
REKLAMA