logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się programatora ZL9PRG przy programowaniu AT89S8253 - WRITE LOCKED

Arusek 19 Wrz 2006 22:21 1912 6
REKLAMA
  • #1 3037096
    Arusek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam.
    czy ktos uzywa programatora zl9prg do programowania np at89s8253?
    Nie moge zaprogramowac uP. program po probie programowanie zawiesza sie lub wyskakuje komunikat "The Device is WRITE LOCKED"
    To jest nowy procek.
    Czy ktos spotkał sie z podobnym problemem? moze jest jakis inny programator do atmeli 89s na ISP i oprogramowanie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3037208
    pabloWW
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,

looknij na to :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic577553.html

Z tym ze AEC_Isp nie chodzi z 89s8253.

Ja mam ten sam procek co ty a programator z pliku pdf. Kabel u mnie ma dlugosc ok 2 metrow - smiga wysmienicie.

Co do tego komunikatu to moze rzeczywsicie zblokowales procka - ja przy probach z roznymi programatorami tez zblokowalem 8253, choc zdarza sie tak ze programator wywala taki blad jesli nie ma polaczenia z prockiem (np. w atmelowskim ISP_programmer). Ja osobiscie nie bawilem sie tym programatorem - ZL9PRG.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3038740
    Arusek
    Poziom 14  
    hej.
    przejzalem pfdfa do procka..wedlug ktorego układu programowales? i jaki miales program do obsługi programatora?
    dzieki
  • REKLAMA
  • #4 3039507
    pabloWW
    Poziom 12  
    Witam

Programowalem programatorem wykonanym wlasnorecznie wg ukladu z pliku isp_c_v5.pdf (do poszukania w googlach lub na privi - wysle).

Ze strony atmela wchodzisz na zakladke o procesorze 89s8253 i sciagasz z tej strony oprogramowanie AT89ISP Software
    musisz doinstalowac do tego programu biblioteki z at89s8253 ->tzw update (beta)

Wszytsko znajdziesz tutaj:
    http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=3449

Wszyskto to opiera sie o ISP i nie jest to programowanie ronwolegle.
    Pozdrawiam
  • #5 3039618
    Arusek
    Poziom 14  
    Witam.
    Dzieki za odpowiedz.
    Jak sie okazuje to programuje w identyczny sposób.To juz niewiem gdzie jest bład.Mialem przedłuzacz LPT. wiec go wypiołem i od programatora do uP bylo niecale 15 cm przewodu.wsadzilem do procka rezonator 11.059 i kondensatory 22p i dalej to samo.A mam takie pytanko? czy przy wyborze w w programie At89ISP tu przy wyborze procka zaznaczasz opcje PAGE MODE czy BYTE MODE. Czy dzialaja u ciebie dwie opcje?Probowalem na dwóch i lipa :(

Tu przesyłam ci schemat mojego programatora.Roznia sie tylko w czesci testowania napiecia Vcc.

http://www.btc.pl/pdf/zl9prg.pdf

A i jeszcze jedno pytanko.
    Co to jest za opcja Initialize target pod wyborem procka w programie?
    Moze tu cos knociłem? Juz szukam bledu w kazdym szczegole ale nic.
    zamówilem sobie at89s8252.zobacze mozee z tym nie bedzie problemu..
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 3039758
    pabloWW
    Poziom 12  
    Hej,

A masz pozakladane te rezystory idace z portu LPT do 74HC ??? Slyszalem ze mozna je zmniejszyc ze 100 do 68 Ohm, lub wogole pominac. Zabezpieczaja one port LPT przez uszkodzeniem ale czasem trzeba je usunac zeby dzialalo.

Chodzi mi byte mode i page mode.

Initialize target to jest inicjalizacja procka. Poczytaj sobie pdfa - helpa do AT89ISP programmera, mysle ze sie rozjasni co do czego sluzy, nie ma tego duzo.

Jakiego kabla uzywasz ? Opisz go dokladie ile zylczy jest ekran - jaki?i czy jest on podlaczony do masy.

A i jescze jendo, gdzie ma bufor 74hc?? na poczatku kabla przy wtyczce LPT czy na koncu kabla? - powinien byc na koncu kabla.

Pozdrawiam
  • #7 3041528
    Arusek
    Poziom 14  
    Tak. mam rezystorki i wszystko wedlug schematu..zamowilem od BTC plytke.
    Przewod mam okolo 20cm.tasma szeroka 10zyłowa.nie ekranowana.
    A ukłądzik 74hc mam na plytce przy lPT.
    wiesz....korzystam z programatora zl2 do avrów. układ podobny. tam mialem okolo 1m tego samego przewodu zyłowego i wszystk odziałało i nie bylo zadnych problemów.zobaczymy jak przyjdzie at89s8252. mzoe faktycznie jakos przez pomyłke zablokowalem procka..ale specjalnie uwazałem zeby nie odpalac fuse bitów.mam juz doswiadczenie z kilkoma Atmegami8 ktore czekaja na programator rownolegly :)
    sluchaj a mzoe wiesz czym sie roznia diody 1n4148 tzn diody prostownicze od przełaczeniowych. w TME ll4148. wlutowalem prostownicze..mzoe to musza byc przełoczeniowe.?
    Hym?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się programatora ZL9PRG podczas programowania mikrokontrolera AT89S8253, z komunikatem "The Device is WRITE LOCKED". Użytkownik stosuje programator według schematu z pliku PDF, z krótkim kablem LPT (około 15-20 cm) i rezonatorem 11.059 MHz z kondensatorami 22 pF. Próby programowania kończą się błędem, mimo że programowanie odbywa się przez ISP z użyciem oprogramowania Atmel AT89ISP Software z odpowiednimi bibliotekami beta dla 89S8253. Dyskutowano o możliwych przyczynach problemu, takich jak zablokowanie mikrokontrolera (fuse bity), niewłaściwe ustawienia trybu programowania (PAGE MODE vs BYTE MODE), obecność rezystorów ochronnych na linii LPT, umiejscowienie bufora 74HC (powinien być na końcu kabla), oraz rodzaj użytych diod (1N4148 prostownicze vs przełącznikowe). Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego połączenia masy i ekranowania kabla. Użytkownik planuje test z mikrokontrolerem AT89S8252 oraz rozważa alternatywne programatory ISP dla Atmel 89S.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA