logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF 7800 - Jak usunąć białe plamy i zanik tekstu na kopii?

ambrosius 19 Wrz 2006 23:21 1577 7
REKLAMA
  • #1 3037355
    ambrosius
    Poziom 12  
    Witam.

mam taka kserokopiarke i mam mały problem.

jak nie zakryje pokrywy szyby i chce zrobic całą strone czarna to mam takie kserokopie:

od razu po niej kolejna wyglada tak:

i jak cos kseruje to jest tak, na kserokopii pojawia sie zanik tekstu...

Papier idzie tak jak jest na fotkach.
    Czego to wina, można to jakoś naprawic? Czego to wina??? mam trcohe czesci, mam chyba wywoływaczke, moduł z beben (beben uszkodzony kompletnie).

Prosze opomoc.

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-09-20 o godzinie: 08:28

• REKLAMA
  • #2 3037579
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Po pierwsze jesli czytasz posty na elektrodzie to powinienes zauwazyc ze nikt nie jest WROZKA !!!!!!!!!

Naucz sie pisac od podstaw. Jaki przebieg maja mat. exploatacyjne? Ile kopii ma maszyna? Czy wogole ogladales warstwe OPC bebna - poniewaz wyglada mi to na uszkodzenie mechaniczne. Ale skoro nic nie piszesz to jak mam Ci pomoc. Teraz bede Cie ciagnal za jezyk czy wyczysciles optyke, elektrody i tak dalej... Nie rozpisywal bym sie, ale mysle ze Cie to cos nauczy. Opisz co robiles w maszynie. Tak od razu bym Ci udzielil wskazowek - ale Ty chyba nie chcesz pomocy? Tylko piszesz aby Cos pisac !!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #3 3037909
    ambrosius
    Poziom 12  
    Przespraszam, fakt moze za mało napisałem.

Moim zdaniem ktoś przy niej juz grzebał, LIczniki pokazuja głupoty np. ze ma zrobione 500 stron. to raczej nie realne, bo nie wyglada aby miała robiony przegląd.

Beben wyglada na zużyty, lecz jest jednakowy na całej długści, nie ma psków i uszkodzeń mechanicznch....

na kserokopiach mozna zauważyc je te plamy ze są nie równomierne. raz jest ich jest więcej a raz mniej.

Sproboje jeszcze raz wszystko wyczyścic. może wtedy to sie zmieni. Odezwę się wieczorem. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3040147
    myniek4
    Poziom 13  
    wyczyść dobrze druty elektrody ładującej i transferowej oraz siatkę grid pod elektrodą ładującą w module bebna
  • REKLAMA
  • #5 3047947
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    wymień developer. albo za mało, albo zasyfiony, albo zużyty.
  • #6 3050714
    gandalf.s
    Na kopii masz przeskoki napiec.Wyczysc elektrody - bardzo dokladnie i wymien developer. Napisales ze jest duze zuzycie bebna - tak wiec wymien i OPC. Jak wymienisz sam dev. to pozniej zginiesz. Narobisz sie a efektu zadnego, a i klient bedzie marudzil ze zaplacil kase i nie ma ladnej kopii. Ja zawsze tak robie. Zrobilem dwa razy wyjatek i na tym koniec. Klienci prosili - ze nie ma kasy, ze moze zobacza jak wychodzi kopia po wymianie samego dev itp. Pozniej nie dosc ze musialem jechac jeszcze raz to jeszcze robilem dwa razy to samo.

Pozdrawiam
  • #7 3053767
    ambrosius
    Poziom 12  
    wyczysciłem wszystko jeszcze raz. troche poprawiło ale i tak pewnie jest potrzebna wymiana bebna listwy i developera....dzieki za odp.
  • #8 3053808
    gandalf.s
    Co tak malo entuzjazmu. Zdjagnozowane, wyczyszczone i znowu portfel sie powiekszy :D
    Proponuje na koniec nacisnac ta klodke, jesli nie masz nic do dodania.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kserokopiarki Sharp SF 7800, która podczas kopiowania całostronicowego obrazu czarnego generuje białe plamy oraz zaniki tekstu na kopii. Objawy wskazują na nierównomierne pokrycie tonera i przeskoki napięć. Możliwe przyczyny to zużycie lub uszkodzenie bębna światłoczułego (OPC), zabrudzenie lub zużycie developera oraz zabrudzenie elektrod ładujących i transferowych oraz siatki grid w module bębna. Zalecane jest dokładne czyszczenie elektrod i optyki, a także wymiana developera i bębna wraz z warstwą OPC, gdyż samodzielna wymiana developera bez wymiany bębna nie przyniesie trwałego efektu. Liczniki maszyny mogą być nieprawidłowe, co sugeruje wcześniejsze ingerencje serwisowe. Po czyszczeniu nastąpiła częściowa poprawa, jednak pełne usunięcie problemu wymaga wymiany zużytych komponentów.
REKLAMA