logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 8837T Ultra - wsad pamięci do naprawy ekranu i fonii

tomek2000 20 Wrz 2006 16:57 1586 3
REKLAMA
  • #1 3039408
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Trafil mi się telewizorek 14 cali Telestar 8837T Ultra z dziwnym objawem. Po włączeniu ciemny ekran (brak treści), brak fonii, u góry ekranu kolorowy poziomy pasek (odchylanie pionowe jest), brak OSD. Z wstepnej diagnozy widze, że był problem z włącznikiem sieciowym - brak pewnego połączenia - "bzyczał". Możliwe, że takie niepewne zasilanie spowodowało uszkodzenie wsadu pamięci. Ma może ktoś wsad do tego modelu? Procesor: TDA9353PS/N1/2L0224, pamięć 24LC16, chassis PT92JBDKE.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3042205
    tomek2000
    Poziom 24  
    Wsad z tej strony załadowałem, ale nie do końca jestem pewien jego poprawności. Pochodzi on z TV z procesorem TDA9350 (to jest chyba ten sam wsad co na stronie SE). TV działa, konieczna była drobna korekcja geometrii w trybie serwisowym.
    Niestety jest jeszcze problem - momentami niknie obraz (robi się na chwilę czarny). Możliwe, że działa np. ogranicznik prądu kineskopu.
    Być może jeszcze któraś opcja jest źle ustawiona, ale z braku opisu nie jestem w stanie ustalić która. Wolałbym jednak załadować sprawdzony wsad jeśli ktoś takowy posiada.
  • #4 3055401
    tomek2000
    Poziom 24  
    TV naprawiony! Konieczna była inicjalizacja pamięci.
    Na załadowanym wsadzie z linku ze strony master-tv.com nie działało to tak jak trzeba. Dopiero po inicjalizacji pamięci z poziomu trybu serwisowego zaczęło działać. Konieczne było tylko poustawianie wszystkiego w trybie serwisowym: opcje bitów obsady i korekta geometrii (kolory też podkalibrowałem).
    Po inicjalizacji TV ustawił się chyba w trybie hotelowym, bo nie mogłem wejść w opcję strojenia. Dopiero po wstępnym ustawieniu bitów obsady udało mi się zestroić kilka stacji bym mógł poprawić geometrię.
    Poprawiony wsad wrzuciłem do działu WSADY PAMIĘCI
REKLAMA