logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar T980DWA-PT90 - brak reakcji po wymianie pamięci i elementów SMD

fontek 20 Sty 2007 22:18 3587 9
REKLAMA
  • #1 3467443
    fontek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!
    TV jak wyżej z DVD i kinem domowym 20W Home , 32" panorama.
    Obraz zwężony od góry ok.5cm dołem ok.3cm.
    Przestawiony język ,brak programów ,nie reguluje obrazu i głosu.
    Można wejść w serwis zmieniać ustawienia , zapisać w pamięci , ale brak jest
    jakichkolwiek reakcji na ekranie.
    Wymieniłem pamięć 24C08 na czystą, wstawiłem nowy pion STV 9306A, przelutowana prawie cała płyta , SMD , połączenia SDA, SCL procesor do STV 2248 i MPS 3410 oraz STV 9306A sprawdzone.
    Co może być przyczyną takiej usterki.
    Proszę o podpowiedzi ,może ktoś spotkał podobną usterkę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3467821
    fontek
    Poziom 15  
    Witam.
    Model spisany z naklejki na tylnej obudowie.: Telestar T 980DWA TFPT90P BG 20W , chasiss PT 90. Procesor ST92T195D7B1 z naklejką 20W HOME.
    Podobny model to np. Telestar 9980DWA-Croma 32HT.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3469281
    fontek
    Poziom 15  
    Witam.
    Dalej mogę działać dopiero w poniedziałek, to dam znać o efektach.
    Dodam, że zapisane zmiany w pamięci pozostają do czasu wyłączenia TV wyłącznikiem sieciowym, ponowne uruchomienie jakby resetowało poprzednie ustawienia. Tak wygląda , jakby procesor nie widział innych układów scalonych czy głowicy, chociaż połączenia po szynach są prawidłowe.
    Na oscyloskopie widać pracę szyn SDA, SCL tylko czy prawidłowo ?

Zapraszam kolegów z Serwisu Telestara do podpowiedzi napewno mają doczynienia z podobnymi objawami w tych modelach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3469758
    Jerzy-Serwisant
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Kiedyś miałem podobny objaw i uszkodzony był układ PT2258.Odłącz od niego szynę i się okaże 6 i 7 noga.
  • #7 3469983
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    DVD, może a raczej na pewno daje w "d...", odepnij to tureckie "g..."(przepraszam ale nie trawię tych tureckich hybryd) tv powinien zacząć pracować poprawnie, pozdrawiam
  • #8 3470478
    fontek
    Poziom 15  
    Do Jerzy-Serwisant - co to za układ scalony w tm modelu nie ma takiego, może STV 2248.
    Wcześniej odłączałem szyny od poszczególnych scalaczków i nie było zmiany.
    DVD nie odłączałem , ale szufladka się wysuwa , reaguje na pilota, sprawdze.

Jakie powinny być napięcia na szynach w czasie pracy, może ktoś ma na warsztacie PT 90 i mógłby pomierzyć ?
    Zasilanie +5V jest prawidłowe.Na szynie SDA i SCL mam po ok. 5.2 V i 4.8V a po naciśnięci i wyświetleniu planszy MENU SDA ok. 4.8V
    a ok. SCL 3.5V.

Wyświetlane plansze pojawiają się raz w czeskim a innym razem np.w tureckim języku ,tło jest raz białe a następne przełączenie już na przeżroczystą tabelę.
    Regulacje np. obrazu i głosu zmieniają się na paskach , ale brak reakcji na ekranie ,nie ściemnia , ani nie rozjaśnia się ekran.
    Proszę o dalsze podpowiedzi.
  • #9 3472196
    tom32
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A może chciałbyś pewny (skopiowany z działającego) wsad ?
  • #10 3475379
    fontek
    Poziom 15  
    Witam!
    Usterka usunięta.
    Szczególne podziękowania dla Jerzy-Serwisant.
    Przyczyną był układ scalony TP2258, umieszczony na dodatkowej płytce przełączników AV. Przegapiłem ten scalaczek , a jest podpięty do szyny.
    Wielkie dzięki , zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Telestar T980DWA-PT90 zintegrowanym z DVD i kinem domowym pojawił się problem z obrazem (zwężony od góry i dołu), brakiem reakcji na regulacje obrazu i dźwięku oraz resetowaniem ustawień po wyłączeniu zasilania. Po wymianie pamięci 24C08, układu pionowego STV9306A oraz przelutowaniu płyty i elementów SMD problem nie ustąpił. Analiza sygnałów na magistralach I2C (SDA, SCL) wykazała ich aktywność, jednak procesor ST92T195D7B1 nie komunikował się prawidłowo z innymi układami. Sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych wokół procesora oraz sprawdzenie układu PT2258, który jest podłączony do magistrali i odpowiada za przełączniki AV. Ostatecznie usterka została usunięta po wymianie układu scalonego TP2258 na dodatkowej płytce przełączników AV, co przywróciło prawidłową pracę telewizora i zapisywanie ustawień w pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA