logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć telefon Siemens S45i do uP AT90s8535 bez MAX232?

morswin 21 Wrz 2006 15:45 1257 4
REKLAMA
  • #1 3042749
    morswin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak podlaczas sie telefon GSM do uP.
    Ja mam tel S45i i uP AT90s8535 ale to bez znaczenia.

Z poziomu hiperterminala wsztstko dziala.
    Czyli dziala transmisja Hyperterminal -> telefon
    dziala transmisja Hyperterminal -> uP (z komendami AT)
    dziala takze transmisja uP -> uP

ale za nic nie dziala transmisja uP -> telefon
    przy 9600 bodow

czy do komunikacji uP - > telefon bez max232 potrzebna jest przeplotka pomiedzy pinami 2 i 3 czyli Rx, Tx ? A czy z max232 jest taka przeplotka potrzebna?

Moze macie jakies doswaidczenie nie moge bez konca przelaczac kabelkow i zmieniac drobiazgow w kodzie juz mi sie skonczyly pomysly.

MO
  • REKLAMA
  • #2 3043056
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Miałem to samo. Dodaj zwłoki czasowe po wysłaniu każdej komendy..
  • REKLAMA
  • #3 3043082
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Musisz bez zadnego maxa podlaczyc TX mikrokontrolera do Rx telefonu i analogicznie RX mikrokontrolera do Tx telefonu. Cudow nie ma - musi dzialac. Jak chcesz moge podeslac schemat zlacza c35.

Jesli ustawisz w mikrokontrolerze 9600 8N1 i wyslesz "AT" zakonczone /n/r NAPEWNO otrzymasz odpowiedz "OK" (lub "ERROR").

Inna sprawa, ze lacze C35 powinno byc 3.3V a nie 5V (S45 ma chyba tak samo).
    Ale z moich doswiadczen wynika, ze pzy 5V komunikacja tez dziala. Ale jesli projektujesz uklad to zapewnij 3.3V w dwie strony bo inaczej spotkaja Cie inne przygody. Ale to juz inna bajka.

BF
  • REKLAMA
  • #4 3043145
    morswin
    Poziom 11  
    Wlasciwie postanowilem dac po obydwu stronach max232 ale poniewaz nie dzialalo to postanowilem bezposrednio sie podlaczyc. Wlasnie ze wzgledu na roznice napiec ktora moze wystapic chcialem przez max-y.

Zwloki czasowe dawalem. Nawet ograniczylem sie do pradkosci 9600 bodow ale niestety nic.

Zreszta wszystkie schematy jakie widzialem mialy max232 typowego na 5V.

Moze jesscze cos. A co z tymi kabelkami - sadze ze jednak krosowane. Pytam bo slyszalem ze do modemow daje sie niekrosowane.

Zreszta oczywiscie sprawdzilem takze nie dziala ale tak aby nie powtarzac bledow pytam.

MO

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam odpowiedziec czy krosowany juz dostalem w jednym z poprzednich postow.

Dodano po 9 [minuty]:

moze parametry transmisji!

Ja mam Bascoma tam w otwarty sposob nie ustawia sie nic wiecej niz predkosci z tego co wiem. Moze sie myle. Musze sprawdzic jak sie to ustawia zmieniajac odpwiedni bajt (jak to zwykle bywa)

MO

Dodano po 32 [minuty]:

Z innej beczki.
    Czy jest jakas komenda AT ktora by powodowala jakas reakcje na wyswietlaczu

MO

Dodano po 2 [minuty]:

Czy kolejność zakonczenia linii jest wazna?
    czyli czy najpierw CR czy LF

Dodano po 58 [minuty]:

COS DZIALA
    linia odbiorcza modemu dziala, a linia nadawcza modemu nadaje poprawna odpowiedz.

ALE nie przekazuje do uP ustalilem to dopiero ja odlaczylem linie nadawcza od uP i polaczylem z maxem od komputera

NIE WIEM GDZIE JEST BLAD
  • #5 3045652
    morswin
    Poziom 11  
    OBECNIE SYTUACJA WYGLADA TAK:

Modem odpowiada i pewnie odpowiadal jednak z jakiegos powodu zadna procedura odbioru znakow nie odczytuje tego co nadaje modem. Nie wiem czy to wina tego modelu.

Macie moze jakies procedury ktore sobie radzily z modemem telefonu S45i

MO
REKLAMA