logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do ładowania i rozładowywania kondensatora 16V 1000μF?

kaytec 21 Wrz 2006 16:38 2794 7
REKLAMA
  • #1 3042947
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    witam, mam zrobić układ przedstawiający proces ładowania i rozładowywania kondensatora. O ile sam pomysł jest niebardzo praktyczny to jest to "praca domowa z elektrotechniki" dziwne pani pomysły czasem ma ale, są to zadania dla osób które z elką nic wspólnego nie miały. Chociaż założe się żę i tak tego nie zrobią bo nie wiedzą nawet o co chodzi.
    Mam kondensator 16V 1000μF podłączam go szeregowo do białej diody (dla lepszego efektu 12cd ma :) ) no i jest sobie błysk, później "swiatło" maleje i ledwo świeci odłączając kondensator gaśnie... o ile proces ładowania kondensatora jest to nie można powiedzieć o rozładowywaniu..
  • REKLAMA
  • #2 3043131
    RFX
    Poziom 14  
    To może jakiś przełącznik, który załączy diodę równolegle do kondensatora?
  • REKLAMA
  • #3 3043275
    kaytec
    Poziom 20  
    szeregowo chyba? chyba że ja sie myle. tak sobie podłączyłem równolegle ale to nie ma efektu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3043363
    RFX
    Poziom 14  
    Jeśli masz połączone LED i kondzik szeregowo, to dioda zmniejsza jasność świecenia proporcjonalnie do płynącego prądu ładującego kondzia. Jeśli podłączysz LED równolegle do kondzika to dioda będzie zmniejszała jasność świecenia proporcjonalnie do płynącego przez nią prądu rozładowywujacego kondensator... Czas ładowania i rozładowania kondensatora jest określany przez pojemność kondzia i rezystancję diody. Jednak trzeba pamiętać że dioda nie jest elementem liniowym. To znaczy ma pewien odcinek liniowej charakterystyki prądowo - napięciowej. Można ją zastosować, ale tylko w określonych wartościach napięcia.

Pozdrawiam
    RFX.
  • #5 3043437
    kaytec
    Poziom 20  
    i to jest chyba właśnie problem. Biała dioda może mieć jeszcze "krótszą" charakterystyke prądową. moze zastosuje czerwone diody...
  • #7 3047611
    kaytec
    Poziom 20  
    spoko zrobiłem coś podobnego, tylko pokazywał rozładowywanie kondona.
    "resetem" kondensator był odłączany od układu i wtedy diody świeciły jak puszcząłem czyli ząłączałem kondensator to przygasały.... projekt spoko... troche dziwne te kondensatory...
    a ten układ co przedstawiłeś wykonam jeszcze. Napięcie mam 12 v. 16 to max kondensatora który opisywałem. ale spoko.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu do ilustrowania procesu ładowania i rozładowywania kondensatora elektrolitycznego 16V 1000μF z wykorzystaniem diody LED. Problemem jest właściwe podłączenie diody, która wpływa na jasność świecenia w zależności od prądu ładującego lub rozładowującego kondensator. Połączenie szeregowe LED i kondensatora powoduje zmniejszenie jasności proporcjonalnie do prądu, natomiast połączenie równoległe nie daje oczekiwanego efektu. Charakterystyka prądowo-napięciowa diody, zwłaszcza białej, jest nieliniowa i wpływa na czas ładowania i rozładowania. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie rezystora około 1kΩ w układzie z diodą LED (może innego koloru, np. czerwonej) dla lepszego efektu wizualnego. Przy niższym napięciu zasilania (np. 12V) można zmniejszyć wartość rezystora do około 0,5kΩ, aby zwiększyć jasność LED. Układ może być sterowany przełącznikiem, który zmienia sposób połączenia diody względem kondensatora, co pozwala na obserwację procesu rozładowywania i ładowania kondensatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA