logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć halogeny, by włączały się z światłami drogowymi?

jokolak 21 Wrz 2006 21:26 1348 7
REKLAMA
  • #1 3044034
    jokolak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Chciałbym podłączyć sobie halogeny mniej więcej wiem jak to zrobić tylko chciałbym żeby przy włączeniu świateł drogowych zapalały się automatycznie też halogeny. Pomoże mi ktoś w podłączeniu??
    Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3044262
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Weź znajdź kabelek na którym pojawia sie (+) po załączeniu świateł i podłącz go do jednego z wyjść cewki na przekaźniku, do drugiego podaj (-) a reszte już chyba znasz ;)
  • REKLAMA
  • #3 3044268
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    jazda na halogenach przeciwmgłowych i na światłach drogowych łącznie jest niezgodna z prawem, podłącz halogeny standardowo niezależnie od świateł drogowych(jeżeli jest ci mily dowód rejestracyjny oczywiście :D Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3045781
    jokolak
    Poziom 10  
    czyli mam to podłączyć tak jak na tym rysunku??
    Jak podłączyć halogeny, by włączały się z światłami drogowymi?
  • REKLAMA
  • #5 3046338
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Znajomy dostał mandat właśnie za takie podłączenie "na sztywno", jeżeli chcesz podłączyć halogeny to musisz podłączyć przez przełącznik z optyczną sygnalizacją (np wbudowaną diodą).
  • #6 3046512
    jokolak
    Poziom 10  
    oczywiście dam przełącznik tylko powiedzcie mi czy mam to podłączyć tak jak to narysowałem wyżej??
  • #7 3047665
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Tak, możesz w ten sposób to podłączyć.
  • #8 3047706
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Musisz uważać teraz na przeglądach technicznych, mi się kiedyś jakiś wnikliwy diagnosta doczepił do takiego podłączenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia halogenów tak, aby włączały się automatycznie wraz ze światłami drogowymi. Zalecane jest znalezienie przewodu, na którym pojawia się napięcie dodatnie (+) po załączeniu świateł drogowych i podłączenie go do cewki przekaźnika, z drugim wyjściem podłączonym do masy (-). Podłączenie halogenów bezpośrednio do świateł drogowych jest niezgodne z przepisami i może skutkować mandatem lub problemami podczas przeglądu technicznego. Bezpiecznym rozwiązaniem jest zastosowanie przełącznika z optyczną sygnalizacją (np. wbudowaną diodą LED), który umożliwi ręczne sterowanie halogenami. Schemat podłączenia z wykorzystaniem przekaźnika został zaakceptowany jako poprawny, jednak należy zachować ostrożność podczas kontroli technicznej pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA