logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć plik stronicowania w Windows XP przy 786MB RAM?

marslod 22 Wrz 2006 11:03 2096 10
REKLAMA
  • #1 3045366
    marslod
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Chciałbym wyłączyć plik stronnicowania pamięć wirtualną na dysku w moim Win XP. Mam 786MB ramu i jak włączę monitor systemu to 500parę MB jest ciągle wolne, a system wykorzystuje nie wiem po co pamięć wirtualną. Próbowałem już we Właściwościach systemu/Zaawansowane/Ustawienia dawać małą pamięć np 50 Mb lub całkiem wyłaczyć zaznaczając Bez pliku stronnicowania i restart a on i tak swoje trochę ramu zabierze i rasztę miesza na dysku.

Uruchamiam programy i tyle ramu leży odłogiem a on tym dyskiem przewala w lewo i prawo, da się ta jakoś wyłaczyć ?

THX
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3051117
    marslod
    Poziom 15  
    MONDZIO no właśnie tak robiłem jak pokazujesz, ale system u mnie zawsze używa swapa nie wiem dlaczego :(
  • REKLAMA
  • #4 3052112
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Nie wyłączaj swap. System zwolni, a nawet jeśli nie, to będzie działał inaczej niż powinien.
  • #5 3052852
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bez pliku SWAP niektóre programy się nie uruchomią.
  • #6 3052884
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    jw. System jest tak skonstruowany, ze swap musi być (ale może być mały). Inaczej mogą zdażyc sie problemy.
  • #7 3054095
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    wyłączenie pamięci wirtualnej jest niewskazane.!
    szczególnie jeśli masz mało RAM-u.
    spróbuj przy wyłączonym uruchomić kilka programów jednocześnie w tym na przykład Corel Draw czy jakiś inny graficzny np Photoshop itp. to sie przekonasz
  • REKLAMA
  • #8 3060844
    marslod
    Poziom 15  
    No dobrze, zostawiam tak jak jest, ale różnicy pomiędzy 512MB a 768 MB nie widać za grosz a dysk jak napiepszał tak napiepsza. Coś mało sprawnie ten ram jest wykorzystywany w XP
  • #9 3060948
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Kiedyś pamiętam był taki fajny programik, Cacheman się nazywał. A może napiepszanie dysku to wina jakiegoś wirka, niepotrzebnych procesów działających w tle.
  • #10 3061814
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    a moze sprobuj tego:
    Domyślnie Windows XP wykorzystuje 80% zainstalowanej w komputerze pamięci RAM, poczym zaczyna zapisywać dane do pamięci wirtualnej. W praktyce 20% pamięci RAM marnuje się. Można więc zmienić ustawienia systemu tak, aby „przypominał sobie” o pamięci wirtualnej dopiero po zapełnieniu 95% pamięci RAM. Niestety Windows XP czasem bywa w tym wypadku „nieposłuszny” i nie stosuje się do naszych żądań. Jednak nie zaszkodzi tą opcje odpowiednio skonfigurować.

1. Uruchom Edytor rejestru.
    2. Przejdź do klucza [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management].

3. Znajdź tam wartość DWORD o nazwie "NonPagedPoolSize” (jeżeli jej tam nie ma, musisz ją utworzyć).

4. Kliknij dwukrotnie na wartość "NonPagedPoolSize”, wybierz system dziesiętny i ustaw ją odpowiednio według wzoru (tutaj dla 256 MB RAM):
    240 x 1024 = 245760
    a b c

a) ~95% zainstalowanej pamięci ram;
    b) należy podać w kilobajtach, dlatego też należy pomnożyć przez 1024;
    c) uzyskany wynik, który musisz wpisać;

5. Ponownie uruchom system Windows.
  • #11 3061909
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Przy takiej ilości RAM'a praca dysku oznacza, że coś jest nie tak. Jak wyżej pisze: wirusy, adaware, moze zrób defragmentaryzacje, taki efekt czasem występuje gdy na patrycji jest mało miejsca.

P.S.
    Pod prawą nogą mam skrzynkę z 256M i dysk stoi w miejscu, jeśli nic nie robię.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyłączania pliku stronicowania (swap) w systemie Windows XP przy 786 MB pamięci RAM. Użytkownik zauważa, że mimo dostępnej wolnej pamięci RAM system nadal intensywnie korzysta z pliku wymiany na dysku. Zalecane jest nie wyłączać pliku stronicowania całkowicie, gdyż system Windows XP jest zaprojektowany do korzystania z pamięci wirtualnej, a jej brak może powodować niestabilność i problemy z uruchamianiem niektórych programów. Można jednak zmniejszyć rozmiar pliku wymiany. Wskazano również możliwość optymalizacji działania systemu poprzez modyfikację rejestru, aby system zaczynał używać pamięci wirtualnej dopiero po wykorzystaniu około 95% RAM, zamiast domyślnych 80%. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie obecności wirusów, procesów działających w tle oraz defragmentację dysku, gdyż nadmierna aktywność dysku może wskazywać na inne problemy systemowe. Wspomniano także program Cacheman jako narzędzie do zarządzania pamięcią. Podkreślono, że przy 786 MB RAM różnica w wydajności względem 512 MB jest niewielka, a system nadal może intensywnie korzystać z dysku z powodu architektury Windows XP i działania procesów systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA