logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT166C - kineskop A51AEL165X07, zwarcie focusa, jak naprawić?

maryann 22 Wrz 2006 11:15 2361 15
REKLAMA
  • #1 3045388
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Piszę o tym dlatego, że pierwszy raz mam taki przypadek i nigdy nie słyszałem od nikogo. A51AEL165X07 ma przeważnie zwarcie focusa. Przeważnie, bo przy stukaniu w szyjkę czasem na kilka sekund odpuszcza i pojawia się obraz.
    A może ma ktoś na takie dictum receptę?
  • REKLAMA
  • #2 3045506
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Zwarczie w kineskopie to raczej czensty pszypadek, nierozumiem zdziwienia... Lekarstwo proste: pszepalicz zwarczie...
  • #3 3045522
    maryann
    Poziom 37  
    Na zimno go nie ma i czasami nawet zaraz po włączeniu, zanim osiągnie pełną jasność widać obraz i nagle myk! - mleko.
    Przepalić- trzeba by więc podczas pracy, a tam jest 5kV. Jak więc radzisz- 100V w kondensatorze 100µ ?
  • #4 3045555
    rtv.service
    Poziom 29  
    No nie, nie kondensatorem, a i 100V raczej zamalo. Tu potszebne radykalnne szrodki. Ja to robie specialnym generatorem WN, ale chyba dasie pszepalicz i normalnym tv: wszystkie elektrody zewrzecz i do masy, a na fokus podacz napieczie anodowe. Dobrze by bylo miecz regulacie napieczia...
    Powodzenia
    P.S. a czy niezwiera w podstawce, no i trafopowielacz?
  • REKLAMA
  • #5 3045583
    maryann
    Poziom 37  
    Podstawka ładna i nie jest to upływność tylko zwarcie na zero. Powielacz podstawiłem, bo zaledwie przemknęło mi jedynie, że to kino ale nie brałem takiej diagnozy poważnie- a jednak.
    No ale nie mam racji, że jak w tym modelu każdy bez mała egzemplarz ma wymieniane trafo, to kineskop jeszcze nie padł nigdy?

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli można by jego własny naładowany kineskop wykorzystać?
  • #6 3045635
    rtv.service
    Poziom 29  
    Morzna eksperimentowacz i tak, ale wontpie, na pszepalenie potszebna energia, a pojemnoszcz kineskopu raczej mala...
  • REKLAMA
  • #7 3047620
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jak podłączysz wysokie napięcie byle jak i byle gdzie to możesz do końca zniszczyć kineskop, bo urwiesz powierzchnię czynną katod lub przepalisz połączenia z katodą. Ja uratowałem wiele kineskopów, które przywierały chwilowo i z którymi nie radziły sobie przyżądy do pomiarów i reaktywacji kineskopów. W każdym przypadku metoda musi być dostosowana do konkretnego uszkodzenia. Zawsze stosowałem niskie napięcia, żędu 50V ale za to z dużą wydajnością prądową. Był to zasilacz o takim napięciu i ograniczeniu prądowym do 1A z dodatkowym elektrolitem na wyjściu do uzyskania chwilowego dużego prądu. Takie niewielkie napięcie podłączone pomiędzy siatkę 1 i katodę nie uszkodzi jej. Natomiast wyższe z pewnością tak.
  • #8 3047955
    maryann
    Poziom 37  
    Dzięki- przywiera jednak FOCUS i nie jestem pewien do czego konkretnie. Nie zmierzyłem, bo boję się, że jak w momencie pomiaru puści, to spalę przyrząd. Jedyne, co mi przyszło do glowy to zbliżyć umasiony kabelek do przewodu: kiedy jest dobry obraz iskra sadzi na pare milimetrów, gdy zginie nie mrygnie nawet nic a nic, dotknięcie nie wpływa na obraz. Sądzę, że jest to do masy lub bardzo blisko.
  • #9 3134712
    maryann
    Poziom 37  
    Gdybym sie zdecydował na wymianę, to spodziewam się klopotów z cewkami(90V +B). Czy macie jakieś doświadczenia- co na zamianę?
  • #11 3140564
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    maryann napisał:
    Gdybym sie zdecydował na wymianę, to spodziewam się klopotów z cewkami(90V +B). Czy macie jakieś doświadczenia- co na zamianę?

Cewki pewnie trzeba odzyskać.
  • REKLAMA
  • #13 3143166
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    mozna wziac zapalarke do gazu elektryczna i zmaltretowac taki obwod
    -impuls zapalarki jest niesymetryczny -moc mala .
    JESLI IMPULS NIESYMETRYCZNY TO MA MOŻLIWOSC -przenoszenia materialu elektrod -proznia jest -i wszystkie warunki sa spelnione -

mysle ,ze jakas polaryzacje taka zapalarka do gazu ma-i jak sie wlasciwie podlaczy to bedzie ten stozek robiacy zwarcie usunie -

-przynajmniej bedzie lokalizacja -iskierka ma te 5kV -I DRAPIE MNIE PO PALCU ....
    moze/ rtv-service/ by cos powiedzial jak to te metale sie przenosza...
  • #14 3143701
    !Krak
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Ostatnio miałem sony, który po kilku godzinach błyskał, strzelał itp. Zrobiłem żarzenie z trzech zwoji na rdzeniu trafopowielacza plus rezystor w szereg i chodzi. Spróbuj tak.
  • #15 3145039
    maryann
    Poziom 37  
    !Krak napisał:
    Zrobiłem żarzenie z trzech zwoji na rdzeniu trafopowielacza
    Może masz rację, że tą metodą można stwierdzić, czy aby przebicie jest nie do masy tylko do żarzenia.
  • #16 3510687
    maryann
    Poziom 37  
    Trafił mi się kinolek od MK2 i spasował(tam też jest +95V).
    Dziwi mnie tylko żarzenie- na schemacie jest w szereg opór 1Ω a w rzeczywistości był od nowości 4.7Ω. Ten kineskop dla uzyskania 25Vpp wymagał 1Ω- ale jak tamten chodził??
    Po kilku dniach zaszła jeszcze jedna okoliczność towarzysząca wymianie kineskopu; spalił się bezpiecznik na PK w obwodzie żarzenia. Okazało się, że prąd pobierany przez ten kineskop jest wyższy(bezpiecznik 500mA) i w/g pomiarów amperomierzem dla DC6,3V wynosi po nagrzaniu 980mA. Myślę, że można zastosować bezpiecznik 1.25A.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiany jest problem zwarcia focusa w kineskopie A51AEL165X07 stosowanym w telewizorze Philips 21PT166C. Zwarcie objawia się chwilowym pojawianiem się obrazu po stukaniu w szyjkę kineskopu, a następnie zanikiem obrazu (tzw. "mleko"). Proponowane metody naprawy obejmują przepalanie zwarcia podczas pracy kineskopu, jednak wymaga to specjalistycznego generatora wysokiego napięcia (ok. 5 kV) lub ostrożnego stosowania niskiego napięcia (około 50 V) z ograniczeniem prądowym, aby nie uszkodzić katody. Dyskutowano również o możliwości wykorzystania własnego naładowanego kineskopu do przepalenia zwarcia, choć energia pojemności kineskopu jest niewielka. Wskazano na konieczność sprawdzenia podstawki kineskopu i trafopowielacza, które mogą być przyczyną problemu. W przypadku wymiany kineskopu pojawia się kwestia cewek (90 V +B), które można odzyskać lub wymienić, co jest stosunkowo prostą czynnością. Zaproponowano także eksperymentalne metody usuwania zwarcia, takie jak impuls elektryczny z zapalarki gazowej, wykorzystujący przenoszenie materiału elektrod w próżni. Wspomniano o problemach z prądem żarzenia kineskopu, który może przekraczać nominalne wartości bezpiecznika, co wymaga zastosowania bezpiecznika o wyższej wartości. Całość podkreśla konieczność ostrożności przy stosowaniu wysokich napięć i indywidualne dostosowanie metody naprawy do konkretnego uszkodzenia kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA