logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz LCD 2x16 HD44700 (15 pinów) do Atmega8?

mcoola 22 Wrz 2006 17:52 2032 12
REKLAMA
  • #1 3046468
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam!
    Jak podłączyć wyświetlacz 2*16 do atmegi, mam oparty na sterowniku hd44700 i ma 15 nóżek. Nie wiem jak go połączyć i proszę o pomoc!
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 3046679
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    15 nóżek ? Ciekawe - albo 14 albo 16 (z podświetlaniem)

Chdzi ci jak podłączyć czy napisać program i w jakim języku... podłączenie zależy od sposobu oprogramowania albo na odwrót - oprogramowanie zależy od sposobu podłączenia a podłączasz wtedy załkowicie dowolnia (do dowolnych wolnych pinów I/O)
  • #3 3046754
    mcoola
    Poziom 19  
    Kupiłem na allegro za 8zł i jest z podświetlaniem na tasiemce. Dodatkowo jest moduł z wyciągniętym złączem goldpin i ma 15 (na tasiemce jest 16, na goldpinie jest 15). Ja chce go podłączyć do avr'a ale niewiem jak. Program wiem jak napisać.
  • Pomocny post
    #4 3046807
    prokopcio
    Poziom 29  
    TAK, chyba wiem o które ci chodzi - z dodatkową płytką czytnika kart. Na tych goldpinach to pewnie masz jeszcze sygnały z czytnika kart chip... prawda ? Sprawdź połączenia. wywal dodatkową płytkę a z tasiemki masz sygnały standardowo jak na każdym wyświetlaczu z HD.... pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3046812
    flisak_kf
    Poziom 12  
    1) powinieneś tam mieć 8 bitów szyny danych (D0-D7) oraz sygnały sterujące R/W, RS, E. - te sygnały podłącz do portów I/O mikrokontrolera

2) musisz też zrobić układ regulacji kontrastu. W karcie katalogowej powinieneś mieć napisane czy wymaga on odwrotnej polaryzacji napięcia. Teraz to się już zdarza rzadko, więc opiszę przypadek gdy regulujesz kontrast dodatnim napięciem.

Pod wejścia potencjometru podłącz +5V i masę, a wyjście podłącz pod pin V0 wyświetlacza

3) Jeszcze do VDD i VSS wyświetlacza podłącz odpowiednio +5V i masę.

4) gdy podłączysz zasilanie ustaw potencjometrem kontrast. Gdy masz ustawioną jedną linię wyświetlacza (takie jest domyslne ustawienie) to ustaw tak żeby była lekko widoczna górna linia, a dolnej żeby nie było widać wcale (pola będą całe zapalone)

Teraz już możesz programować mikroklocka.

Możesz także podpiąć tylko 4 bity z szyny danych i ustawić w czasie inicjalizacji wyświetlacza, że korzystasz z interfejsu 4-bitowego. Wtedy linie sterujące możesz podłączyć pod ten sam port mikrokontrolera. Zaoszczedzisz w ten sposob linie I/O

Powodzenia
  • #6 3047500
    mcoola
    Poziom 19  
    Dzięki wam, wywaliłem płytkę czytnika, zaraz sprubuje przelutować i uruchomić.
  • REKLAMA
  • #7 3047595
    prokopcio
    Poziom 29  
    dużo cierpliwości i precyzji - dość ciężko coś do tego przylutować bo nawet tasiemka z dysków twardych jest szerzej rozstawiona niż te pola lutownicze.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #9 3049197
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Chłopie... masz zgodę wydawnictwa AVT na rozpowszechnianie ich PDFów? Nie dość że kradniesz treść strony (czy cokolwiek poza tym badziewnym designem jest Twojego autorstwa?), to jeszcze próbujesz pasożytować na popularności innego serwisu o podobnym adresie.
  • #10 3049743
    castro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    te pdf są udostepnione w internecie za darmo na stronie AVT, żeby coś komuś ukraść trzeba z tego mieć jakiś zysk - a ja z tego nic nie mam. Robie to tylko po to żeby ludzie którzy nie orientują się w tematyce mikroprocesorów/mikrokontrolerów mogli bardziej się z nią zapoznać.

ps. chłop to na wsi jest, a ja za oknem pola i krów nie widze wiec chyba do nie było do mnie

i niewiem co miales na mysli " kradniesz tresc strony", z tego co się orientuje to tabelki we FrontPage nie są opatentowane...
  • #11 3049764
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Owszem, są udostępnione w internecie ale z zastrzeżeniem nie można ich udostępniać poza stroną elportal.pl. Najlepiej zapytaj na forum elportalu, czy możesz te pliki umieszczać na swoim serwerze. Jak pozwolą to nie będzie sprawy.
  • #12 3049790
    mcoola
    Poziom 19  
    To może ktoś ma spis wyprowadzeń na goldpinie tej drugiej płytki od wyświetlacza?
  • #13 3049803
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Pisząc "treść" (wyolbrzymiłem) miałem na myśli te pdfy o wątpiwym jak narazie statusie legalności. Dalsza dyskusja tutaj nie ma sensu, pozatym nie ja decyduję o cudzej własności. Zapraszam na elportal.pl/forum/ zapytaj czy możesz rozpowszechniać pliki będące własnością firmy AVT Korporacja. Chociaż z drugiej strony powinieneś zrobić to zanim umieściłeś je na swoim serwerze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia wyświetlacza LCD 2x16 opartego na sterowniku HD44700 z nietypową liczbą 15 nóżek do mikrokontrolera Atmega8. Wyświetlacz posiada podświetlanie i jest wyposażony w taśmę z 16 pinami oraz moduł z wyciągniętym złączem goldpin o 15 pinach, co sugeruje obecność dodatkowej płytki czytnika kart chip. Zalecane jest usunięcie tej dodatkowej płytki, aby uzyskać standardowe sygnały wyświetlacza HD44700. Podłączenie powinno obejmować 8-bitową szynę danych (D0-D7) oraz linie sterujące R/W, RS i E do portów I/O mikrokontrolera. Konieczne jest także zastosowanie układu regulacji kontrastu, zwykle potencjometru podłączonego między +5V, masę i pin V0 wyświetlacza. Zasilanie podłącza się do pinów VDD (+5V) i VSS (masa). Możliwe jest również użycie interfejsu 4-bitowego, podłączając tylko 4 linie danych i odpowiednio konfigurując wyświetlacz w programie. Podłączenie wymaga precyzji, zwłaszcza przy lutowaniu taśmy o szerokim rozstawie pinów. W dyskusji pojawiły się także odnośniki do źródeł informacji o LCD i uwagi dotyczące legalności udostępniania materiałów PDF związanych z tematem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA