logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić IRQ dla karty sieciowej na płycie ECS K7VZA?

bulkowski 22 Wrz 2006 18:04 2292 8
REKLAMA
  • #1 3046500
    bulkowski
    Poziom 2  
    Od niedawna po zainstalowaniu karty sieciowej w kompie zaczął mi się zacinać dzwięk wszędzie podczas oglądania filmu, w winampie, w grach.
    Zwykle najwięcej zacina się z samego początku potem troche ustaje ale i tak nie jest tak jak powinno być. Myśle że to może być spowodowane tym że karta graficzna, muzyczna i sieciowa dzialają na tym samym przerwaniu IRQ 5 ale jak to zmienić? Prosze pomóżcie mi rozwiązać ten problem!
  • REKLAMA
  • #2 3046587
    karolb
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    sprawdz w innym slocie pci wlozyc sieciowke,przywroc orginalne ustawienia biosu,lub wgraj najnowszy bios do plyty
    moze cos pomoze
    a jaka masz muzyczna karte
  • REKLAMA
  • #3 3046659
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Hejho miałem kiedyś podobny problem w płycie ECS najpierw dźwięk przerywał a później się całkiem wyłączył standardowy problem w tych płytach .Miałem płytę K7s5a ale audio jest to samo.Ja usunąłem problem tak że zainstalowałem lepsze drivery i u mnie działało może pomoże załączam driver.Musisz instalować spod wina w panelu sterowania.
    Załączniki:
    • Avance AC'97 Audio for VIA.zip (618.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3047966
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Miałem płytę K7s5a ale audio jest to samo

???

Na VZA jest audio VIA686 Codec Sound Driver, a na k7s5a jest sis 7012 lub C-Media 9738 . Więc to zupełnie co innego.

Cytat:
    Od niedawna po zainstalowaniu karty sieciowej w kompie zaczął mi się zacinać dzwięk

Zmień przerwanie dla sieciówki lub dla audio. Strona 63 manuala.
  • REKLAMA
  • #5 3050007
    bulkowski
    Poziom 2  
    karte przekładałem do innego slota i nic nie dało, a gdy zmieniam przerwania w biosie to nic nie daje, bo po załadowaniu windowsa znowu są te same, tak jakby windows sobie sam je przydzielał. Ale jak to można zmienić?
  • REKLAMA
  • #7 3050777
    kosmaty
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ne wiem czy moja wypowiedz będzie pomocna, ale zacinający dzwięk wcale nie musi oznaczać złe działąjącej karty dzwiękowej. Kolega miał ostatnio taki problem, że dzwięk zacinał się synchronicznie co 2 sekundy i nie była to wina karty dzwiękowej. Okazało się że był to program działający w tle w usługach systemu który zainstalować się z jakąś aplikacją. Po usunięciu wszystko wruciło do normy. A bym zapomniał jak się szybko poruszało myszką to też przystawała co te 2 sekundy to samo było podczas oglądania filmów.
  • #8 3051036
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A wogóle to jaki system operacyjny?
  • #9 3055962
    bulkowski
    Poziom 2  
    Najnowsze sterowniki też nie rozwiązują tego problemu. Program działający w tle raczej nie bo formatowałem dysk i też to samo. A co do systemu to mam win Xp.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfliktu przerwań IRQ między kartą sieciową, dźwiękową i graficzną na płycie ECS K7VZA, co powoduje zacinanie się dźwięku podczas odtwarzania filmów i gier w systemie Windows XP. Próby zmiany IRQ w BIOS-ie nie przynoszą efektu, ponieważ Windows sam przydziela przerwania po starcie systemu. Sugerowano zmianę slotu PCI dla karty sieciowej, aktualizację BIOS-u płyty oraz instalację najnowszych sterowników audio VIA686 Codec i sieciowych, jednak problem nadal występuje. Wskazano również, że zacinanie dźwięku może być spowodowane przez procesy działające w tle, ale formatowanie dysku i czysta instalacja systemu nie rozwiązały problemu. W dokumentacji płyty (strona 63 manuala) znajduje się informacja o możliwości zmiany przerwań dla kart, co może wymagać ręcznej konfiguracji lub modyfikacji ustawień systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA