logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VM2 - Konflikt nowej karty dźwiękowej z zintegrowanym audio, Windows XP

kubawolsza 06 Kwi 2007 10:05 852 1
REKLAMA
  • #1 3758311
    kubawolsza
    Poziom 1  
    Witam ,jestem szczęśliwym posiadaczem płyty AsRock K7VM2 .Ostatnio przestała mi działać zintegrowana karta dźwiękowa (tylko wejście i wyjście ,mikrofon jest ok) .Ostatnio zakupiłem nową kartę w sklepie , standardową 4-kanałówkę ,i tu zaczynają sie problemy.Mimo ,że wyłączyłem wcześniej tamtą w BIOSie i przeinstalowałem system , z nową kartą komputer nie odpala.Niby na początku instaluje się i karta chodzi, ale już po restarcie system nie odpala, po powitalnym napisie "windows Xp" pojawia sie czarny ekran , i tak już zostaje ,dopóki nie uruchomię go w trybie awaryjnym i nie usunę nowej karty dźwiękowej.Skąd ten konflikt?czy na tej płycie głównej trzeba jeszcze jakoś wyłączyć zintegrowany dźwięk?Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3759167
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Nie znam tej płyty, ale skoro jest możliwość wyłączenia dźwiękówki w BIOSie, to raczej nie będzie dodatkowo zworki. Spróbuj na początek obsadzić kartę dźwiękową w innym slocie PCI. Możliwe, że karta współdzieli teraz przerwanie z jakimś urządzeniem, które tego "nie lubi". Jeśli to nie pomoże, poszukaj w BIOSie opcji, która wymusza ponowne rozdysponowanie zasobów przez ESCD (może się nazywać "Reset Configuration Data" i będzie w sekcji "PCI/PnP").
REKLAMA