logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia do klubu 6x6 m z możliwością rozbudowy na 11x11 m

shogoleo 23 Wrz 2006 01:39 4933 11
REKLAMA
  • #1 3047827
    shogoleo
    Poziom 11  
    Jestem właścielem małego klubu i mam zamiar zmienić nagłośnienie.
    Problem jest taki, że do tej pory posiadałem
    2xAltus 140
    oraz subwoofer Tonsila ( wyglada jak Activ 200 tyle tylko że passywny ).
    Wszystko ciągnięte jest przez końcówkę ADS LX800.
    Bardzo często musiałem inwestować w nowe głośniki więc chcę kupić coś lepszego oraz odpowiednio zabezpieczonego !!!

Sala taneczna ma wymiary ok 6x6 m.
    Na nowe nagłośnienie chciałem wydać ok 4000 zł ale po przeczytaniu podobnych postów doszedłem do wniosku, że chyba nie ma co przepłacać.

Jest jednak dodatkowy warunek ..
    Zestaw musi mieć możliwość łatwej rozbudowy gdyż chciałbym go wykorzystać w przyszłości na większej sali o rozmiarach ok 11x11 m.

Co polecacie i jak to zabezpieczyć przed uszkodzeniem.
    Jeszcze jedno załączam rysunek ( drzwi prowadzą na taras i są żadko otwierane ).
    Jesli macie jakies pomysły to chciałbym również zapodać 4 głośniczki w rogach D1,D3,C1,C3 , które będą słóżyły do słuchania dźwięku z projektora podczas meczów.

Prosze o pomoc i konkretne odpowiedzi.
    Muzyka głównie dance.
    Wybór nagłośnienia do klubu 6x6 m z możliwością rozbudowy na 11x11 m
  • REKLAMA
  • #2 3048268
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Do meczów te altusy by się dobrze nadawały. Wtedy będziesz miał więcej kasy na nagłośnienie do tańczenia. Ja bym na twoim miejscu postawił tam dwie porządne kolumny 15" + driver i podłączył je do ADSa. Na większej sali dokupisz jeszcze ew. subbas, drugą końcówkę i aktywny crossover (ok. 300...400zł nowy).
    Rozumiem, że kwadrat, to sala taneczna, a prostokąt to sala ze stolikami?
    Zamierzasz kupować nagłośnienie, nowe czy używane czy budować?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #3 3048520
    shogoleo
    Poziom 11  
    Ja chce kupic nowy system ale jesli macie cos urzywanego na oku to dajcie znac.
    Prosil bym o jakies przyklady , moze jakies odnosniki do stron sklepowych.

Tak ten maly kwadrat to sala taneczna. Stare kolumny wisialy w rogach B2,A2. Subwoofer stal pod kolumna w A2.

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

A co sadzicie o kolumnach firmy Omnitronix ?
  • REKLAMA
  • #4 3050437
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Hmm no cóz, dobrze Ci radze zapomniec o tych Omnitronicach...
    Mysle, ze wiiekszośc ludzi poprze moje zdanie, na to poprostu szkoda kasy :(
    Nie sugeruj się niską cena, w wiekszosci przypadkow przeklada sie ona rowniez na jakosc...
    Radze troszke dolozyc i kupic cos z czego bedzie sie zadowolonym w przyszlości...
  • REKLAMA
  • #5 3050466
    shogoleo
    Poziom 11  
    No wlasnie dlatego wystawiłem tego posta by dowiedzieć się nieco więcej na temat nagłośnienia w takich pomieszczeniach :)
  • #6 3050645
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ja bym zamówił kolumny na jakiejś dobrej 15stce (conajmniej Eminence Gamma 15) i driverze (np. Beyma CP380). Wraz z ADSem poradziło by sobie na takiej sali bez subbasu. Na sali 11m² należało by dołożyć crossa, jeden dobry bas na 18" (np. Eminence Sigma 18 Pro, RCF S18L800, 18L300, 18Sound 18W1300, 18LW1400, B&C 18TBX46, 18TBX100, 15TBX100, itp) zasilany drugą podobną albo trochę mocniejszą końcówką połączoną w mostek.

Jak chcesz coś od ręki, to to jest dobra propozycja:
    http://sklep.elestra.pl/go/_info/?id=707
    Porządna stolarka, porządny driver, kupisz sobie wersję 4Ω, podłączysz do ADSa i będzie ok:)

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #7 3050686
    shogoleo
    Poziom 11  
  • #8 3051078
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Crossover OK, właśnie ten bym ci polecił:)

Ten drugi zestaw trochę zbyt rozbudowany jak na 36m², pierwszy (4 kolukmny) byłby OK. Subwoofer owszem, ale w większej sali i przy większych funduszach. Tzn. wzmacniacz już byś wtedy miał (kolmny by były aktywne), wystarczyło by dołożć subwoofer i crossa. Oczywiście mógłbyś go teraz kupić, ale na razie będzie się dusił w takiej salce.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #10 3053295
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ok, ale bas słabszy niż kolumny. Powinno być na odwrót.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #11 3054300
    shogoleo
    Poziom 11  
    Dobra a powiedzcie mi czy lepiej taki zestaw 2 kolumny + subbass czy taki 4 kolumny ?
  • #12 3061066
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Nie da sie tego stwierdzić jednoznacznie...

Masz sub i satelity = masz jakość bo obsługujesz pełne pasmo w sumie

masz 4 satelity = masz głośniej ale jak chcesz basu na sali to je zamęczysz + nie wiem po co je meczyc basem jak i tak beda podwieszone pewnie.

Moja propozycja do takiej salki :

SUB http://www.allegro.pl/item130171343_beyma_18_.html

ŚRODKO-GÓRKI do Twojego ADSa http://www.allegro.pl/item128624153_kolumny_elestra.html

CROSS http://www.allegro.pl/item127392328__behringer_crossover_cx_2310_new_hit_gudman].html

KOŃCÓWKA DO SUBA współpracujaca z powyzszym crossem http://www.allegro.pl/item127526885_wzmacniacz_dap_900_okazja_.html

WYCHODZI JAKIES 2000ZŁ i masz pożądne granie w takiej salce.

Zostaje Ci druga połowa na choćby kable bądź mozesz sobie ją odłożyć na późniejsze modyfikacje(czytaj kupno jeszcze jednego takiego suba) na ta wieksza sale(11x11)

OCZYWIŚCIE TO NAJTAŃSZE ZESTAWIENIE - MOŻNA SIE DO 4000ZŁ ZBLIŻYĆ ALE PRZY TAK MAŁEJ SALI NIE WIDZE SENSU WSTAWIAC CZEGOŚ INNEGO.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel małego klubu o powierzchni 6x6 m planuje wymianę nagłośnienia z obecnego zestawu 2x Altus 140 i pasywnego subwoofera Tonsila, zasilanych końcówką ADS LX800, na nowy system do około 4000 zł z możliwością rozbudowy na większą salę 11x11 m. Zalecane jest zastosowanie dwóch kolumn 15" z driverem (np. Eminence Gamma 15 i Beyma CP380) podłączonych do istniejącej końcówki ADS, co wystarczy na małą salę bez subwoofera. Na większą powierzchnię rekomendowane jest dołożenie aktywnego subwoofera 18" (np. Eminence Sigma 18 Pro, RCF S18L800, 18Sound 18W1300, B&C 18TBX46) z drugą końcówką i aktywnym crossoverem (np. Behringer Super-X Pro CX2310). Omnitronix odradzane ze względu na niską jakość. Propozycje gotowych zestawów LDM 12" i 4-kolumnowych uznano za zbyt rozbudowane lub niewystarczające dla małej sali. Dyskusja podkreśla konieczność odpowiedniego zabezpieczenia sprzętu oraz rozważenia konfiguracji 2 kolumn + subwoofer dla jakości pełnego pasma lub 4 kolumn satelitarnych dla większej głośności, jednak z ryzykiem przeciążenia basem. Przykładowe zestawy z Elestra (PB 12-250, SB 18-300) mieszczą się w budżecie, ale bas powinien być mocniejszy niż satelity. Zalecane jest stopniowe rozbudowywanie systemu, zaczynając od solidnych kolumn i końcówki, a następnie dodając subwoofer i crossover. Dodatkowo rozważane są małe głośniki w rogach sali do dźwięku z projektora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA