logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Zone Alarm dla udostępniania internetu PC-laptop przez Neostradę

jarek24 23 Wrz 2006 14:58 1071 7
REKLAMA
  • #1 3048916
    jarek24
    Poziom 15  
    Witam
    Mam skonfigurowane dwa kompy w sieci tzn
    Blaszak PC jest podłączony do netu przez neo a do niego laptop przez karte sieciową
    Pytanie jak skonfigurowac Zone Alarm aby puszczał laptopa na net i czy musi byc na laptopie zainstalowany antywirus czy wystarczy na głównym kompie
    Kolejny problem to komunikat po niżej po pewnym czasie dzialania i nie wyswietla sie okno połaczenia z neo
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3049524
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    jarek24 napisał:

Pytanie jak skonfigurowac Zone Alarm aby puszczał laptopa na net

Ustaw sieć między komputerami jak zaufaną (trusted).

Cytat:

i czy musi byc na laptopie zainstalowany antywirus czy wystarczy na głównym kompie

Jest bardzo wskazany, antywirus na kompie udostępniającym połączenia nie jest w stanie skanować pakietów.
  • #4 3051928
    jarek24
    Poziom 15  
    Nie do końca wiem gdzie to sie ustawia znalazłem takie miejsce

• REKLAMA
  • #5 3057098
    jarek24
    Poziom 15  
    Czy w miejscu lopback adapter trzeba wpisac adres laptopa???
  • #6 3058104
    jarek24
    Poziom 15  
    czy nikt nie wie jak skonfigurowac zone alarm aby puszczal laptopa do neo
  • #7 3058120
    corse
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    kolego a na ten błąd polecam aktualizacje windy miałem to samo
  • REKLAMA
  • #8 3058130
    jarek24
    Poziom 15  
    Nie sądze wiem że gdzieś w zone ustawia sie opcje aby firewall puszczał drugi kom w sieci czyli laptop na net ale nie potrafie tego ustawić

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji zapory Zone Alarm w celu umożliwienia udostępniania internetu z komputera stacjonarnego (PC) podłączonego do Neostrady na laptopa poprzez kartę sieciową. Zalecane jest ustawienie sieci między komputerami jako zaufanej (trusted) w Zone Alarm, co pozwala na przepuszczanie ruchu sieciowego laptopa. Wskazano, że antywirus powinien być zainstalowany na laptopie, ponieważ na komputerze udostępniającym połączenie nie jest możliwe skuteczne skanowanie pakietów. Pojawia się problem z komunikatem błędu po pewnym czasie działania, który może być związany z systemem operacyjnym i wymaga aktualizacji Windows. Autor pyta o szczegóły konfiguracji, m.in. czy w adapterze loopback należy wpisać adres laptopa, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi. Jeden z linków wskazuje na program pomocniczy rozwiązujący podobny problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA