logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki odpowiednik tranzystora zastosować? Wejście line.

DJKompot 23 Wrz 2006 19:07 1755 6
REKLAMA
  • #1 3049625
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Załączam schemat.
    Chciałbym dowiedzieć się od kogoś jaki odpowiednik tego tranzystora by się nadał.Mam nadzieje że z rodziny BF.Mam:
    BF188,BF181D,BF214B,BF200,BF214A,BC147,BC157.
    Czy w tym schemacie zamiast mikrofonu można dać wejście line?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2312057#2312057

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3049787
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Daj jakiegoś BF bo tam jest zwykły bc547
  • REKLAMA
  • #3 3050113
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ale czy może być?Tam jest chyba PNP a te to wszystko NPN.Ale czy będzie nadal nadajnik widoczny na częstotliwości?Skoro znajdował się tam Bc to w końcu musiał działać jak nadajnik.Mnie samego dziwi że niskiej częstotliwości tranzystor w nadajniku.Ale czy nie zmienią się wartości elemętów?Powinno się zmienić wartość przynajmniej jakiegoś rezystora odpowiadającego za zasilanie.BF ma jakieś 3 - 4V a BC ma jakieś 6V.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3050902
    DJKompot
    Poziom 26  
    Przepraszam byłem chyba rozespany żę NPN od PNP nie odróżniłęm :).Z tym BF to chodzi mi że mają inne zasilania.BF188 i BF181 i chyba BF200 mają napięcie maksymalne 3V a BF214 chyba 4V.BC547 ma 6V.I czy podłączeniedo BF 9V to czy on wytrzyma zasilanie?Jeszcze raz pytam czy zmieni się wartość elemęów.Zrobiłem inny nadajnik ale on po zmienieniu pozycji wylatywał z częśtotliwości i trzebało zestrajać.Nie chce aby ten znowu był nie wypał.

Pozdrwiam
  • #6 3069776
    DJKompot
    Poziom 26  
    Nie chce zakładać nowego tematu więc pisze w tymm...
    Mam problema i kilka pytań...
    Złożyłem ten nadajniczek na tranzystorku BF214.Rezystor z gwiazdką dałem 150R.Dałem elemęty jakie miałem.4.7k miałem 10%.2p7 zastąpiłem 5p6 ÷ 5p6 (wyszło 2p8). Antena to teleskopówka od pilota auta zbalniesterowanego.Generator udało mi się zestroć mniej więcej.Dałem 6 zwoji o średnicy ok. 7-6 mm i na drugim zwoju odczep na antenkę.W generator (zwoje) wepchałem gąpkę aby nie dzwoniło i polałem kalafonią czy czymś podobnym aby nie zmieniało częstotliwości prze potrząśnięcie ale to i tak nic nie dało.
    A teraz pytanka:
    1.Dlaczego tylko ok. 100m? Miało mieć przynajmniej 200m przy 9v.
    Czy to wina tranzystorka?
    2.Dlaczego gdy przestawie nadajnik lub troche poruszam to wylatuję np. z określonaj częstotliwości i trzeba szukać od nowa? Czy jak będę trzymał antenę to ma zakłucać?
    3.Czy da się jakąś pozbyć buczeń i raagowań na komputer ?No np. jak ruszam myszką to słychać zakłucenia. Oczywiśce jest podpięte do PC.
    4.Przy wejściu na podsłuch połączyłem dwa kanały L i R aby było lepsze wzmocnienie sygnału i także dlatego że miałem walnięty jeden kanał kabla i nie wiedziałem jaki :).Dobrze zrobiłem? Dlaszego jak dam wyższy sygnał to go zacina itp. ? Sygnał jest słaby jak poprawić to ? - Objawia się tym że muszę bardzo dużo powiększać głośność na radiu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiednika tranzystora w prostym nadajniku, gdzie w oryginalnym schemacie zastosowano tranzystor BC547 (NPN). Pojawiły się pytania o możliwość zastąpienia go tranzystorami z rodziny BF, takimi jak BF188, BF181D, BF214B, BF200, BF214A, oraz o różnice w parametrach zasilania i napięcia maksymalnego tych tranzystorów. Użytkownik zastanawia się, czy wartości elementów pasywnych (rezystorów, kondensatorów) powinny być zmienione przy zastosowaniu innego tranzystora oraz czy zamiast mikrofonu można podłączyć wejście liniowe. Wskazano, że w schemacie jest tranzystor NPN, a różnice w napięciach zasilania między BF a BC mogą wymagać dostosowania elementów. Użytkownik opisuje również problemy z zasięgiem nadajnika (około 100 m zamiast oczekiwanych 200 m przy 9 V), niestabilnością częstotliwości przy poruszaniu nadajnikiem oraz zakłóceniami słyszalnymi na komputerze podczas pracy nadajnika. W odpowiedzi zasugerowano, że prosty układ ma ograniczone możliwości i zaproponowano alternatywny schemat nadajnika o lepszych parametrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA