logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa, chcę żeby na PC był nadal zewnętrzny adres IP.

DominikD 24 Wrz 2006 07:49 2012 12
REKLAMA
  • #1 3050816
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Witam.
    W sprawach sieciowych nie jestem mocny wiec dlatego pytam.
    Jestem w sieci lokalnej bezprzewodowej mam Ap i zewnętrzny adres IP. I teraz zaszła potrzeba zainstalowania drugiego kompa w domu . Rozumiem że potrzebny jest mi switch ale czy da się tak zrobić żeby nadal na moim komputerze był zewnętrzny IP ? a na tym drugim po prostu jakiś przypisany z wewnętrznej sieci domowej ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3050952
    skaza6
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!
    W takiej sytuacji masz 2 rozwiązania.
    Wtedy zamiast swisha kupujeswz router w którym wpisujesz adres IP zewnętrzny z komputera który już Ci chodził na radiówce a router przydziela Ci 2 lokalne na każdy osobno. Masz wtedy możliwość ustawinia limitów transferów na każdny z komputerów itd.
    a drugi-prostrzy spozób to 2 karty Lan i podłącz jeden z drugim komputerem i tyle. Tylko że tu jest warunek że ten z dostępem do internetu musi być włączony żeby 2 działał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3050966
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    jeśli często korzystasz z netu to zrób tak jak ja zamiast routera kupiłem kompa 400mhz i zew ap albo jak ktoś jest mocny w te sprawy to karty sieciowe lan albo wlan wystarczą
  • REKLAMA
  • #4 3050971
    DominikD
    Poziom 23  
    Tylko że wtedy stracę chyba możliwość połączenia się z kompem na którym mam linucha i łączę się czasami ze swiata poprzez ssh , czy się mylę ?
  • Pomocny post
    #5 3051122
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Za pozwoleniem, mylisz się. Prawie każdy router i niektóre systemy na komputerze PC (w tym wszystkie linux'y) pozwolą na przekierowanie potrzebnego Tobie portu (standardowo ssh to port 22), czy też wielu portów, na określony komputer w sieci wewnętrznej. Routery pozwolą też na umieszczenie Twojego komputera z linux'em w strefie DMZ co pozwoli na dokładnie identyczny do niego dostęp jak masz w tej chwili.
  • #6 3051141
    DominikD
    Poziom 23  
    Jak nigdy ciesze się że się mylę :) , Jeszcze może jakiś router mi ktoś poleci który pomoże mi to tak skonfigurować w przystępnych pieniądzach.
  • Pomocny post
    #7 3053138
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Jesli juz sie zabierasz w dzielenie lacza mozesz postawic swoj wlasny serverek, ktore bedzie routerem, nat`em, firewallem i filtrem wszelakich smieci :). Oplaci sie, a komp typu 100MHz, 60-100MB ramu + dysk 1GB nie kosztuja zbyt duzo. Polecam!
  • #8 3055340
    DominikD
    Poziom 23  
    Witam.
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytanie. Chyba najlepsze rozwiazanie będzie z tym serwerkiem mam na zbyciu płytę oraz procka P II 233 Mhz jakiś dysk też się znajdzie . NND Linux Router już szarpnięty , jak tylko znajdę wolną chwilę to zacznę kombinować .
    Pozdrawiam
  • #9 3056623
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Nie ma za co :).

Ze swojej strony moge polecic cos bardziej rozbudowanego, wprawdzie poswiecisz wiecej czasu na konfiguracje, ale mozliwosci nie beda ograniczone bo bedzie to pelnoprawny system operacyjny z wszystkimi jego mozliwosciami.

Mowa o debianie sarge 3.1. Cala instalacja lacznie z ruszeniem netu i podzieleniem lacza zajmuje mi nie wiecej niz 30-40min. Server chodzi stabilnie, juz 130dni nie byl resetowany.

Dziala na tym server www, ftp, firewall i wszystkie inne bajerki jakie mozna wcisnac na server, no moze dhcp nie robilem, bo mam siec z aktualnie 2 kompami + server.

Nie powinien system zmulac na takim kompie sam mam tylko o 100MHz wiecej u siebie, a chodzi bardzo szybko, bo na 486 nie radze instalowac tego distro...
  • #10 3059500
    DominikD
    Poziom 23  
    Komp już złożony, procek nawet się znalazł 350 Mhz wiec na pewno teraz wystarczy . Co do systemu to walczyłem kiedyś z Debem na drugim kompie w celach "badawczych" ale jakoś nie przypadł mi do gustu , może to kwestia przyzwyczajenia do Slacka . Wezmę tą sugestie pod uwagę w najbliższych dniach.
    Pozdrawiam
  • #11 3059586
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Debian byl moim pierwszym systemem (procz zabaw z red hatem w wieku 12-13lat) i uzywam go juz od ponad roku jako desktop, a jako server od ponad pol roku. Nie bylo duzych problemow z przyzwyczajeniem sie z ... windowsa:).

Skoro na slacku pracowales to debian nie powinien sprawic Tobie problemow :)

PS: Slack tez sie nadaje na server wiec sprobuj :)
  • #12 3059623
    DominikD
    Poziom 23  
    Na Slacku pracuję jako desktop też już ponad rok, wcześniej troszkę Mandrake teraz to mandriva , a o windowsie nic nie powiem ... szkoda słów i miejsca na dysku :)
    Bedę coś kombinować jak tylko znajdę chwilę . Napewno poinformuję o tym .
  • REKLAMA
  • #13 3059690
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Czekam na efekty :).

Moj znajomy, ktory polecil mi przy pierwszej instalacji linuxa debiana powiedzial tak:

chcesz sie czegos nauczyc wez debiana, jesli nie chcesz wez mandarynke :). Padl wybor na debiana, ktorego bardzo sobie chwale, ale slack tez jest dobra dystrybucja.

Dobra paplania. Napisz jakbys mial jakis problem, niekoniecznie tutaj, moze byc na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada sieć lokalną bezprzewodową z jednym komputerem mającym zewnętrzny adres IP i planuje podłączyć drugi komputer w domu. Zależy mu, aby pierwszy komputer nadal miał zewnętrzny adres IP, a drugi korzystał z adresu prywatnego w sieci domowej. Zaproponowano dwa rozwiązania: zakup routera, który przydzieli lokalne adresy IP i umożliwi konfigurację limitów transferu, lub użycie dwóch kart sieciowych w jednym komputerze, gdzie ten z dostępem do internetu musi być włączony, aby drugi działał. Poruszono kwestię dostępu zdalnego przez SSH do komputera z Linuksem, wyjaśniając, że routery pozwalają na przekierowanie portów lub umieszczenie komputera w strefie DMZ, co zachowuje dostępność usług. Polecono zakup routera lub postawienie własnego serwera na starszym komputerze (np. Pentium II 233 MHz lub 350 MHz) z systemem Linux (NND Linux Router, Debian Sarge 3.1 lub Slackware) pełniącego funkcję routera, firewalla i serwera usług. Debian jest rekomendowany jako stabilny i funkcjonalny system do zarządzania siecią, choć autor preferuje Slackware. Dyskusja obejmuje także kwestie konfiguracji, stabilności i możliwości rozbudowy sieci domowej z zachowaniem zewnętrznego adresu IP dla jednego z komputerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA