logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stassfurt 67-5423 - brak dźwięku, standardy fonii D/K i B/G, filtry SPF 5,5 6,5 MHz

jimi74 25 Wrz 2006 08:24 1164 6
REKLAMA
  • #1 3054215
    jimi74
    Poziom 11  
    Witam i proszę o pomoc.
    Po pierwsze jak to jest z fonią. Mam telewizor jak w temacie, na schemacie widzę dwa filtry SPF 5,5 6,5 Mhz (równolegle ) pomiędzy A2410 i A2240. Nie jestem pewien jak to jest z tą fonią, a konkretnie ze standardami, jakie są w NIemczech ( a właściwie były, bo to staroć), jaki był system stereofonii. Napisane jest na schemacie, że obsługiwany jest D/K i B/G a głosu nie ma. Wizja jest OK, a w głośnikach nie ma nawet szumu.
    Będę wdzięczny szanownym kolegom za rozjaśnienie sprawy i ewentualne sugestie, co sprawdzić.
    Pozdrawiam
    Maciek
  • REKLAMA
  • #2 3054269
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jak nawet nie ma szumu proponuje sprawdzić działanie głośnika, końcówke mocy i gnazdo słuchawkowe.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź też po AV.
  • REKLAMA
  • #3 3054426
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Miałem przypadek, że ciszę w głośnikach przy sprawnych wzmacniaczu i przedwzmacniaczu (sprawdzone na dotyk) spowodował zimny lut na którymś tranzystorku SMD w okolicach EURO. Nie wiem, jaką funkcję pełnił - brak schematu. A oryginalne filtry SFE i CDA w tym TV to katastrofa :)
  • REKLAMA
  • #4 3054563
    chozby
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Ten sprzęt jest monofoniczny i w zespole p.cz na nasz rynek były wstawiane filtry Z8313(SPF 5,5MHz ) i Z8316 (SPF 6,5MHz ) oraz dyskryminatory ceramiczne Z8317 ( CDF 5,5 MHz ) i Z8314 ( CDF 6,5 MHz ) . Jakość tych elementów była okropna ( Wymieniało się komplet ) a i tak często trzeba było jeszcze dostrajać bo na niektórych programach w kablówce występowały przydźwięki i warczenia . W ekstremalnych przypadkach trzeba było zakładać fonię równoległą . Sprawdź czy na AV masz fonię to będzie można zawęzić obszar poszukiwań .
    Pozdrawiam.
  • #5 3054755
    jimi74
    Poziom 11  
    Dziękuję za podpowiedzi. DZiś po południu podejdę do tematu i mam nadzieję jutro dam znać co i jak
    Maciek
  • REKLAMA
  • #6 3061191
    jimi74
    Poziom 11  
    Witam,
    znalazłem uszkodzenie w sterowaniu (układ regulacji głośności i barwy dostawał na stałe sugnał MUTE, a właściwie nadal dostaje, bo czasu starczyło na diagnozę a nie starczyło na naprawę). Ale nie ma sygnału m.cz za filtrem. Dzisiaj kontynuacja.
    pozdrawiam
    Maciek
  • #7 3061452
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Czekam na informację czy doszło lub adres emailowy aby wysłać jeszcze raz na pocztę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku dźwięku w telewizorze Stassfurt 67-5423, który obsługuje standardy fonii D/K i B/G oraz posiada filtry SPF 5,5 MHz i 6,5 MHz. Użytkownik zauważył brak sygnału m.cz. za filtrami oraz stały sygnał MUTE w układzie regulacji głośności i barwy. Wskazano, że sprzęt jest monofoniczny, a w zespole p.cz. stosowane są filtry Z8313 (SPF 5,5 MHz), Z8316 (SPF 6,5 MHz) oraz dyskryminatory ceramiczne Z8317 (CDF 5,5 MHz) i Z8314 (CDF 6,5 MHz), które cechują się niską jakością i często wymagają wymiany oraz dostrojenia. Zalecane jest sprawdzenie działania głośnika, końcówki mocy, gniazda słuchawkowego oraz sygnału fonii na wejściu AV. Możliwe przyczyny braku dźwięku to zimne luty na tranzystorach SMD w okolicach układu EURO oraz uszkodzenia w sterowaniu sygnałem MUTE. W ekstremalnych przypadkach stosowano równoległą fonię, aby wyeliminować przydźwięki i warczenia w kablówce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA