logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX-5013X chassis p68 fonia szumi tylko na polsacie

nowypn 01 Cze 2006 07:49 1836 11
REKLAMA
  • #1 2685177
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Mam taki problem jak opisałem.Nie można tego dostroić filtrami a jeżeli już coś się uda na tym kanale usłyszeć to jest to głos z TVP2 która to z resztą nadaje po sąsiedzku z polsatem.Na innych kanałach jest OK.Wydaje mi się że uszkodzenie leży gdzieś w p.cz. tylko gdzie?????
    Pozdrawiam
    Zapomniałe dodać że filtrami próbuje dostroić na płytce fonii równoległej a sygnał odbieram z anteny naziemnej.
  • REKLAMA
  • #2 2685235
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Powinieneś spróbować założyć fonię dedykowaną dla TV pracujący pod kablówką np. MJM F84 , można innną np. RYMI . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #3 2689695
    nowypn
    Poziom 23  
    Witam
    Czy to tylko i wyłącznie wskazuje na złą fonię równoległą czy też może być spowodowane złym stanem elek w p.cz. lub nawet głowicą??????
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2690220
    ryś.
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.)
    Może to być wina samego poziomu sygnału z anteny.Jaki masz odbiór Polsatu i TVP2.Zjakiej anteny korzystasz?
  • REKLAMA
  • #6 2690246
    nowypn
    Poziom 23  
    Witam
    Korzystam z anteny szerokopasmowej(siatkowej) i jako ciekawostke moge podać że TV4 ma o wiele słabszy sygnał a dzwięk idzie świetnie więc najprawopodbniej głowica jest za mało selektywna bo TVP2 i Polsat są blisko siebie(Tvp ma silniejszy sygnał).Jeżeli podłącze wejście do modułu fonii przez kondensator 27pF to dźwięk jest już z polsatu z tym że zaszumiony i nie moge tego szumu zniwelować.Kolego ul1002 podstawienie fonii nie robi kłopotu ale po co skoro na dwóch foniach(różnych) zachowuje się tak samo?????
    Pozdrawiam
  • #7 2690305
    ul1002

Poziom 35  
    A gdzie napisałeś że podstawiałeś fonie drugą i jeszcze pewnie jakąś z innego tv lub starą z szuflady bo nie było żadnych informacji jaka ta fonia była, zaproponowałem tylko podmianę na odpowiednia fonie nową ,na siłe nie będę Ciebie uszczęśliwiał widocznie prościej jest szukać usterki kręcąc tym i owym . pozdr
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 2690362
    nowypn
    Poziom 23  
    Tą pierwszą fonię podstawiał ktoś inny i narobił trochę bałaganu w ściezkach(pomyślałem że to od tego taki ten polsat)więc wziąłem się za wywalenie starej fonii i zlutowanie poprzerywanych w okrutny sposób ścieżek.Gdy już to zrobiłem podstawiłem nową fonię(nie z szuflady) OMEGA FR-8podłączyłem i to samo.Zestroję ją na tyle że na wszystkich programach jest idealny głos tylko na tym polsacie taki powiedzmy na 80%(już po wstawieniu tego kondensatora 27p). Moim zdaniem krzaczy:albo sama głowica gubi się przy silnym sąsiednim sygnale albo źle zestrojonej p.cz.(choć tam jest tylko jeden filtr i garść elek).
  • REKLAMA
  • #10 2690465
    nowypn
    Poziom 23  
    podłaczyłem video pod głowice TV ustawiłem częstotliwość przestawiłem też standard dźwięku z tyłu videa na Ga w TV mam dźwięk ani to przesterowanie ani to charczenie ale z grubsza określa jak to brzmi i co teraz dalej????
  • Pomocny post
    #11 2690773
    ul1002

Poziom 35  
    A nie jest ten TV BG/DK ? nie mam oryginalnego shematu ale na to wskazuje ,może fitr fali pow. jest nieoryginalny , to troche kłopot jak przy TDA8362 zostało tak "przekopane" , powiadasz że te kanały pracują blisko siebie tzn. jak blisko ? .
    Konto firmowe:
  • #12 2691329
    nowypn
    Poziom 23  
    Witam ponownie
    Sprawa TV już zakończona.Nie rozwiązałem tego problemu do końca tzn. zostawiłem z tym głosem na polsacie z jakością 80% bo klientka stwierdziła że i tak nie ogląda polsatu(aż tak chciała ten TV dzisiaj) a z resztą u niej w domu znalazłem jeszcze jeden polsat który nie miał wokół siebie towarzystwa więc pośrednio problem zniknął.Pytasz jak blisko-nie wiem ile MHz ale na moim TV chodzi dobrze więc jasne było że tamten jest uszkodzony.
    Wielkie dzięki ul1002 za zainteresowanie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Samsung CX-5013X z chassis P68, w którym na kanale Polsat pojawia się szum w fonii, podczas gdy na innych kanałach dźwięk jest poprawny. Próby dostrojenia filtrami na płytce fonii równoległej nie przyniosły efektu, a sygnał odbierany jest z anteny naziemnej szerokopasmowej (siatkowej). Podejrzewa się uszkodzenie w torze p.cz. lub niską selektywność głowicy, zwłaszcza że kanały Polsat i TVP2 nadają blisko siebie, a TVP2 ma silniejszy sygnał. Podstawiano różne fonie, m.in. dedykowaną MJM F84, RYMI oraz OMEGA FR-8, jednak problem pozostał. Wstawienie kondensatora 27pF na wejściu modułu fonii częściowo poprawiło odbiór Polsatu, ale szum nadal występuje. Testy z podłączeniem sygnału wideo do głowicy i zmiana standardu dźwięku nie wyeliminowały zakłóceń. Podejrzenia padły na uszkodzenie lub nieprawidłowe strojenie toru p.cz. lub głowicy, zwłaszcza przy silnym sąsiednim sygnale. Ostatecznie problem nie został całkowicie rozwiązany, ale klient zaakceptował jakość dźwięku na poziomie 80%. Wskazano również, że telewizor może być wersją BG/DK, co komplikuje naprawę ze względu na możliwe modyfikacje w układzie TDA8362 i filtrze fali powierzchniowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA