logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za każdym uruchomieniem komputera odłącza się drugi dysk.

Robercik32 25 Wrz 2006 09:41 1280 5
  • #1 3054417
    Robercik32
    Poziom 10  
    Zakazdym razem jak uruchomie ponownie komputer to odlacza mi sie drugi dysk.Mam podlaczone 2 dyski twarde WD80gb ( na nim jest system) i WD40gb.Gdy wlaczam komputer to normalnie wykrywa dwa dyski i w win tez jest dysk i wszytko dobrze dziala.Gdy tylko uruchomioe ponownie komputer dysku jusz nie wykrywa. Ale gdy jeszcze raz uruchomei to go wykrywa, i tak na zmiane.Czy wie ktos moze co to za problem i jak mozna jemu zaradzic? Wczesnie nigdy cos takiego sie nie dzialo :)
    Dyski sa podlaczone pod jedna tasme Systemowy jest ustawiony i podlaczony pod master , a 2 ustawiony i podlaczony pod slave.

Moja plyta glowna to asrock K7S8X R3.bios juz byl fleszowany na ostatni jaki wydal producent , ale to bylo z jakies 1,5 roku temu jak to robilem :) i wtedy wszytko dzialo dobrze.
    Prosze o pomoc.
  • Pomocny post
    #2 3054466
    luzio^o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sproboj je podlaczyc osobno
  • #3 3054478
    Robercik32
    Poziom 10  
    dobrze sprobuje, ale to nie zalatwi sprawy bo mam podlaczone dwa napedy. a tasm pozniej nie porosciagam zeby wszystko podlaczyc :)
  • Pomocny post
    #4 3054493
    luzio^o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    ale w tedy przynajmniej bedziesz wiedzial czy dyski ze soba nie koliduja...moze jeden kontroler IDE jest uszkodzony...mozesz jeszcze sprobowac ustawic zworki w obydwu na calble select...albo zamienic dyski miejscami i czy to samo bedzie tylko ze na odwrot...moze cos z tasma byc nie tak...moze z sasilaczem....sproboj podlaczyc pod inne zasilanie ten dysk
  • Pomocny post
    #5 3055108
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Niewykluczone tez, ze po prostu tasma Ci nie kontaktuje (czasami zalapie, czasami nie) i trzeba "ruszyc" styki - popularna zabawa w pecetach :)
  • #6 3055360
    Robercik32
    Poziom 10  
    Poradzilem sobie z problemem. Wystarczylo odinstalowac glowny kontrolel IDE i uruchomic ponownie kompoter. I teraz jest juz wszytko w porzadku. dziekuej za pomoc.
REKLAMA