logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar zawiesza BIOS, dziwne dźwięki, brak tablicy alokacji - jak odzyskać dane?

numerek12 25 Wrz 2006 20:46 1408 11
  • #1 3056543
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    witam
    proszę o ratunek
    dziś restartowałem kompa po instalaji programu i komp juz nie wstal
    grzebalem i kombinowałem kilka chwil a tu się okazuje że bios się nie zgłasza ....:?:
    po kolejnych kombinacjach przy starcie kompa dysk twardy wydaje dziwne dźwięki
    coś jakby silnik chciał ruszyć a nie może i tak kilkanascie razy sobie pomruczy i cichnie
    bios mimo resetu CMOSa dalej nie wstaje

to wziąłem scierwo i wyjąlem -
    podłaczyłem twardziela do innego kompa i .......robi to samo czyli mruczy ale zawiesza biosa tak że nie idzie wejśc w opcje
    i tak na 3 kompach
    to wziąłem i odpaliłem linuksa LIVE'a i linux mielił z pół godziny w końcu wstał ale ......QTPARTED pokazuje brak tablicy alokacji
    DF podaje że dysk jest ale nic nie ma na nim

jesli wezme odpalę dosa to wogóle nie wykrywa tego dysku -nie isnieje

a teraz prośba o pomoc :
    co mam zrobić aby zajżec do środka -choc na 15 sek :):)
    MUSZĘ wydobyc dane z programu księgowego -nie zrobiłem kopii zapsasowej w tym miesiącu i ......porażka !

ratujcie
    powiedzcie czy jest jakiś sposób aby przywrócić tablice alokacji albo chociaż jakis program który bedzie w stanie zajżec do srodka
    albo powiedzcie co się mogło z nim stac ??
  • #3 3057051
    numerek12
    Poziom 21  
    dzięki za linka ale wierz mi kombinuje od kilku godzin i nie ma widoków na dostanie sie do dysku
    okazuje się że nawet z linuksa nie moge wejśc
    ani wdclear nie widzi dysku
    czyzby elektronika poszla ?
  • #4 3057097
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Jeżeli to 80 GB Caviar to nie elktronika a mechanika wysiadła.
    Podaj model dysku.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 3057116
    numerek12
    Poziom 21  
    PitD napisał:
    Jeżeli to 80 GB Caviar to nie elktronika a mechanika wysiadła.
    Podaj model dysku.

to jest WD 400
    czyli WD 40 Gb

mam co prawda awaryjny dysk ....ale czy da się z tym cos zrobic czy wywalic dziada i kupić nowy ?
  • #6 3057159
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    W przypadku dysków WDC pełne oznaczenie modelu to np.: WD400BB-00FJA0 i takie (pełne) oznaczenie proszę podać...

Mikippp
  • #7 3057188
    numerek12
    Poziom 21  
    Mikippp napisał:
    Witam,
    W przypadku dysków WDC pełne oznaczenie modelu to np.: WD400BB-00FJA0 i takie (pełne) oznaczenie proszę podać...

Mikippp

ahaaa :)
    ok
    oto one :
    WD400JB-00JJC0
    jest jeszcze napisane
    DCM: DSCHTJAA

rozumiem że to ma pewne znaczenie -bo inaczej byscie nie pytali :)
  • Pomocny post
    #8 3057284
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, zobacz z takim czymś a mianowicie podłącz dysk do komputera normalnie i wtyczkę zasilającą dysk jak włożysz to pociśnij ją trochę w dół (tzn jest włożona w dysk a Ty ją starasz się tak jak by odgiąć z całym gniazdem w dół - tylko serio tego nie wyłam :) ) potem odpal komputer i zobacz czy zadziała. Jeśli nie to zobacz jeszcze raz z tym poruszaniem w gnieździe zasilania dysku. Jest szansa że odpali. Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #9 3057333
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    wyłącz wykrywanie tego dysku w biosie sciagnij program mhdd i sprawdz czy on go wykrywa jak tak to przeskanuj i zrob loga ze smarta i wklej go tu
  • Pomocny post
    #10 3057659
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    numerek12 napisał:

po kolejnych kombinacjach przy starcie komputera dysk twardy wydaje dziwne dźwięki
    coś jakby silnik chciał ruszyć a nie może i tak kilkanascie razy sobie pomruczy i cichnie

Jeśli silnik po kilku-kilkunastu sekundach milknie całkowicie , to wygląda to na uszkodzony preamp . A to juz wtedy tylko wymiana całego zespołu głowic w celu odzyskania danych cię czeka .
    Pozdrawiam .
  • #11 3057951
    numerek12
    Poziom 21  
    witam po nocnych bojach :)

coś mi się mocno zdaje że dysk juz nadaje się tylko do kosza :(

zrobiłem wszystko co napisaliście i jeszcze spróbowalem narzędziami z system secure disc
    i nic jak go nie widać to nie widać :(
    to nie kwestia luxnego styku -bo ruszałem nim i bez zmian
    załadowałem mhdd i nie wykrywa go
    smat nie może sie uruchomić bo to program tylko dla dysków IDE (tak pisze )
    to brzęczenie ustaje na chwile -jesli nic nie robię w kompie to ustaje
    jak tylko zabieram się za skanowanie dysku to znów się odzywa

nie wiem jak to opisac -to takie dwutonowe brzęczenie jakby bąk się tam zagnieździł :) :)

hddregenerator też nie pomaga ......po prostu dysk zniknął :(

uratowałem w swoim życiu kilka dysków ale ten to juz przegiął na maxa

może zamiast męczyć temat zapytam tak :

czy znana jest wam metoda lub firma/osoba która może uratowac ten dysk
    juz pal licho z danymi ( wklepie ręcznie ostatni miesiąc )
    ale czy w tej sytuacji jest mozliwe przywrócenie do zycia ?
    czy po prostu dać sobie spokój i iść na piwo ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym WD Caviar 40 GB (model WD400JB-00JJC0), który po instalacji programu i restarcie komputera przestał być wykrywany przez BIOS. Dysk wydaje nietypowe dźwięki przypominające silnik próbujący się uruchomić, a następnie milknie. Próby podłączenia dysku do innych komputerów oraz uruchomienia systemu Linux Live nie przyniosły efektu – narzędzia takie jak QParted wskazują brak tablicy alokacji, a DOS w ogóle nie wykrywa dysku. Programy do diagnostyki i naprawy, w tym mhdd i HDD Regenerator, nie rozpoznają dysku, a SMART nie działa z powodu interfejsu IDE. Podejrzenie padło na uszkodzenie mechaniczne, prawdopodobnie preampu, co skutkuje koniecznością wymiany zespołu głowic w profesjonalnym serwisie odzyskiwania danych. Próby poprawienia styku zasilania nie przyniosły poprawy. Wskazano, że naprawa jest nieopłacalna, a dane można próbować odzyskać jedynie w specjalistycznych firmach zajmujących się serwisem HDD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA