Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar Dafne PDH 585- problem z podłączeniem programatora

frutek 26 Wrz 2006 11:30 2186 15
  • #1 26 Wrz 2006 11:30
    frutek
    Poziom 9  

    Witam. Mam następujący problem. Z powodu awarii programatora (spaliły sie styki 1H) zakupiłem wczoraj nowy. Wszystko podłączyłem jak w poprzednim, ale niestety pralka działa niepoprawnie. Po włączeniu np. programu 2 zostaje pobrana woda i na tym koniec. Pralka ani drgnie. Po przesunięciu programatora o kilka skoków bęben zaczyna się kręcić, ale trwa to nieskończenie długo. Poprostu nie przestaje i praktycznie kręci w jedną stronę. Revers na pewno działa po zdaża się, że kręci także w drugą. Wynika z tego chyba, że z silnikiem wszystko ok. Na pozostałych programach jest podobnie. Pralka pobiera wodę i koniec. Programator się nie rusza. Program 8 natomiast działa bez problemu. Myślałem, że jest to może wina grzałki. Nie wiem jak sprawdzić czy działa poprawnie, wiem natomiast, że prąd do niej na pewno dochodzi. Po przekręceniu programatora, w ramach programu 2, słychać charakterystyczny syk, tak jakby grzałka podgrzewała wodę, więc chyba nie tu tkwi problem. Jestem laikiem w temacie naprawy pralek, prosiłbym jednak o zasugerowanie co może być problemem. Pozdrawiam.

    Moderowany przez skryn:

    W tytule postu nie używamy słowa POMOCY. Treść tematu zmieniłem.

    0 15
  • #2 26 Wrz 2006 12:43
    Paw_el

    Specjalista AGD

    Witam.
    Sprawdź podłączenia w/g schematu, bo skoro przed wymianą był nadpalony styk 1H to nie ma wpływu na funkcjonowanie programów, tylko silnik wariuje.

    0
  • #3 26 Wrz 2006 12:52
    frutek
    Poziom 9  

    Sprawdzałem już wszystko 2 razy. U mnie podłączenie różniło się od tego, które zamieszczone jest w schemacie. Chodzi mi konkretnie o dwa zielone kabelki umieszczone w styku 1H. Do poprzedniego programatora miałem je podłączone odzielnie, tzn. jeden do styku górnego, a drugi do dolnego (oczywiście w ramach 1H). Według schematu, powinny być one połączone razem. Przy kolejnej próbie, tak też zrobiłem, ale nadal nie działa.

    0
  • #4 26 Wrz 2006 13:28
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 26 Wrz 2006 13:46
    Zbych034
    Poziom 36  

    Sprawdz czy silniczek programatora jest podłączony prawidłowo Dodatkowo radze sprawdzic podłączenie kabli od hydrostatu bo moze jest nieprawidłowo podłaczony sygnał iż poziom wody jest odpowiedni
    Powodzenia
    Ps Jak nie wyzuciłes starego programatora to napisz na prv jestem nim zainteresowany

    0
  • #6 26 Wrz 2006 13:50
    frutek
    Poziom 9  

    Początkowo też tak myślałem, ale czy wtedy działałby program odwirowywania (8)?

    0
  • #7 26 Wrz 2006 13:55
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 26 Wrz 2006 14:10
    frutek
    Poziom 9  

    Program 8 kończy się sam. Najpierw odprowadzona zostaje woda, a następnie przesuwa się programator i następuje odwirowywanie. Wynika więc, że z silniczkiem wszystko ok. Nie mam pojęcia co mogłem pomylić w podłączeniu. Tam są w końcu tylko cztery kostki, których nie można nieodpowiednio podłączyć i raptem cztery kabelki. Ciekawe jest jednak to, że przy wzajemnej zamianie podłączenia (względem siebie) kabelków niebieskich a także białych, nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu pralki. Z góry dziękuje za odpowiedzi i za zainteresowanie tematem.

    0
  • #9 26 Wrz 2006 14:17
    Paw_el

    Specjalista AGD

    Witam.
    A w kostkach nie masz jakichś nadpaleń, które się zgrzały.

    0
  • #10 26 Wrz 2006 14:19
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 26 Wrz 2006 15:44
    frutek
    Poziom 9  

    Kostki są w idealnym stanie. W poprzednim programatorze, jak już pisałem, stopił się styk 1H. Tam żadnej kostki nie miałem, tylko kabelki, które odpowiednio skróciłem i są ok. Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Nie wiem czy o to chodzi, ale niebieskie kabelki z tylu programatora dochodza do kostki i odpowiednio do styku 4 (dolnego) i styku 2 (też dolnego), natomiast białe do ST (dolnego) oraz 4B (również dolnego).

    0
  • #12 26 Wrz 2006 22:04
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Witam
    Ten programator zakupiłeś w sklepie z gwarancją czy też od kogoś(tzn alegro lub gdzie indziej)?Pozdrawiam

    0
  • #13 26 Wrz 2006 22:11
    skryn
    Admin grupy AGD

    Topolski Mirosław napisał:

    Ten programator zakupiłeś w sklepie z gwarancją czy też od kogoś(tzn alegro lub gdzie indziej)?


    Od początku tematu byłem przekonany, że to drugie.
    Ale niech się wypowie autor tematu, bo jest mroczny bałagan...
    :|

    0
  • #14 27 Wrz 2006 08:02
    frutek
    Poziom 9  

    Witam ponownie,
    programator jest zupełnie nowy z roczną gwarancją. Kupiony został w sklepie. Powalczę jeszcze trochę z tym problemem i najwyżej udam się do sklepu z reklamacją. Nie wiem jednak jak zostanie odebrane to, że nie zakładał go monter z "odpowiednimi papierami".

    0
  • #15 28 Wrz 2006 11:52
    Zbych034
    Poziom 36  

    W mojej ocenie uszkodzony programator to mniej niz 5% Polecam sprawdzic jeszcze raz połaczenia
    Powodzenia

    0
  • #16 27 Paź 2006 15:26
    frutek
    Poziom 9  

    Po blisko miesięcznej przerwie, będąc zupełnie już zniechęcony, postanowiłem jeszcze raz wszystko sprawdzić. Sprawdziłem i naprawiłem. Okazało się, że wszystkie kable były podpięte dobrze a programator jest sprawny. Powodem kłopotów były luzy pomiędzy stykami w kostce podłączonej do programatora, co powodowało, że nie dochodziło napięcie do silniczka. W związku z powyższym jeszcze raz dziękuję za wszelkie rady i zamykam temat.

    0