logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HCD-EP707 - świeci się cały wyświetlacz (VFD)

RadioActive 27 Wrz 2006 02:49 1554 3
REKLAMA
  • #1 3061081
    RadioActive
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam.
    Dostałem do naprawy takie minicoś jak wyżej, które było po burzy. Wszystko w nim działało, tylko nic nie było widać na wyświetlaczu. Po prostu czarno. Rozebrałem, popatrzyłem i wypatrzyłem dwa uszkodzone elementy: rezystor R823 oraz dioda zenera D824. Wymieniłem te elementy i posprawdzałem wszystko dookoła dla pewności. Reszta zdaje się być sprawna. Włączam go do "fazy" i ZONK, jarzy mi się cały wyświetlacz a segmenty, które powinny być podświetlone w danym momencie jarzą się delikatnie jaśniej. Szukałem, sprawdzałem i nic znaleśc nie mogę co mogłoby być powodem takiego zachowania wyświetlacza.

Proszę o jakąś radę, może ktoś spotkał się z czymś takim.

PS. schemat urządzenia znajduje się na tym forum.
  • REKLAMA
  • #2 3061341
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Możliwe, że uszkodzone są wyjścia w układzie sterującym tym wyświetlaczem. Sprawdź też wszystkie połączenia mas w układzie sterującym wyświetlaczem i samego wyświetlacza. Może jest gdzieś połączenie skręcane lub lutowane, które nie do końca łączy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3061843
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Dokładnie sprawdź napięcie do zasilania wyświetlacza (powinno być to napięcie około 30V - czy nie masz go za wysokiego).
  • #4 3063968
    RadioActive
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    No tak, starość nie radość, nie zauważyłem, że jedna ścieżka jest przepalona. Tego napięcia 30V wogóle nie było. właśnie przez tą przepaloną ścieżkę, Stąd takie dziwne świecenie wyświetlacza. Połączyłem ją i wszystko wróciło do normy.

Dzięki za pomoc.
REKLAMA