logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony - wyświetlacz nie świeci, jak sprawdzić układ sterowania?

pivvo 07 Lut 2006 11:20 1914 7
REKLAMA
  • #1 2270790
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    Witam mam problem z wyświetlaczem w wiezy sony napięcie są raczej poprawne żarzenia 4V na anodach około 25V natomiast nic nie świeci , procesor reaguje poprawnie wszystkie funkcje wieży działają (włączane po omacku). Druga sprawa czy można jakoś sprawdzić układ sterowania (procesor) podłączając inny wyświetlacz bez wylutowywania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2270890
    Jankos
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Spontanicznie przestał świecić czy może jakieś uszkodzenie mechaniczne wyświetlacza?
    W tym drugim przypadku proszę sprawdzić czy w którymś rogu znajduje się czarna plamka. Jeśli nie jest ona czarna a np. biała lub podobnego koloru tzn, że wyświetlacz został rozhermetyzowany i jedynym wyjściem jest jego wymiana.
    Jeśli plama jest ok, to proszę sprawdzić czy te 25V jest ujemne (takie ma być). Napięcia żarzenia jest, ale czy widać czerwone linie żarzenia na samym wyświetlaczu?
    Pozdrawiam.
    Ps.
    JAk jest on połączony z procesorem? Może zimne luty, zagięta taśma itp...
  • REKLAMA
  • #3 2270960
    pivvo
    Poziom 23  
    Nie znam historii tej wieży i nie wiem jak doszło do uszkodzenia, plamka jest czarna dziękuję za tą informację bo też zastanawiałem się nad czy nie jest uszkodzony wyświetlacz (aktualnie jestem w delegacji i nie mogę sprawdzić żarzenia , czy często ten element ulega uszkodzeniu ?). Wyświetlacz jest wlutowany w płytkę drukowaną bezpośrednio.
  • #4 2272207
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Podaj model więzy?
  • #5 2275039
    pivvo
    Poziom 23  
    jest to model hcd-h71
  • REKLAMA
  • #6 2281645
    Jankos
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam i ponawiam pytanie:
    Czy widać linie żarzenia na wyświetlaczu i czy jest napięcie -25V na w/w.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2284091
    pivvo
    Poziom 23  
    Witam dzisiaj wracam do dom to sprawdzę i się odezwę
  • #8 2289811
    pivvo
    Poziom 23  
    Witam problem rozwiązany zamykam temat i dziękuję za rady zwłaszcza Jankos za podpowiedzenie jak wizualnie sprawdza się szczelność lamy.

W tym konkretnym przypadku uległa uszkodzeniu dioda zenera D509 (6v2) łączyła żarzenie z anodowym 27v

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Sony model HCD-H71 wyświetlacz przestał świecić mimo poprawnych napięć zasilających: żarzenie około 4V i anodowe około 25V (ujemne). Procesor działa poprawnie, a wszystkie funkcje wieży są aktywne. Sprawdzono wizualnie wyświetlacz pod kątem uszkodzenia mechanicznego i szczelności – plamka w rogu była czarna, co wyklucza rozhermetyzowanie. Wyświetlacz jest wlutowany bezpośrednio w płytkę drukowaną, co utrudnia podłączenie innego bez wylutowywania. Ostatecznie przyczyną awarii okazała się uszkodzona dioda Zenera D509 (6,2V), która łączyła żarzenie z anodowym napięciem 27V. Wymiana tej diody przywróciła poprawne działanie wyświetlacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA