logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timingi RAM – co oznaczają CL, tRCD, tRP, tRAS i jak wpływają na wydajność?

k0niu 28 Wrz 2006 12:01 2926 6
REKLAMA
  • #1 3064921
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    mam takie glupie pytanie, a mianowicie dlaczego tych czasow jest podawanych az 4 i co oznacza ktory, wiem ze jeden to jest czas co jaki jest odczyt i ponowny zapis do pamieci potrzebny w celu jej odswiezenia wynikajacego z uplywowosci kondensatorow wykonanych w technologii MOS (pamietam ze szkoly :P), a co to te pozostale ?? i przy ich zmianie i przy tej samej szynie FSB lepiej jak sa wyzsze czy nizsze
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3066081
    k0niu
    Poziom 23  
    w suemi to o to mi chodzilo, ale nie konca bo chcialbym dowiedziec sie wiecej ze strony technicznej, ale dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #5 3067056
    k0niu
    Poziom 23  
    dokladnie o to, ale w tym momencie nasuwa mi sie kolejne pytanie, a mianowicie skad mam wiedziec co ile jest odswiezana pamiec, jezeli zaden z tych czasow nie okresla tego czasu
  • REKLAMA
  • #7 3068577
    k0niu
    Poziom 23  
    no coż referaty są dość wartościowe, dziekuje za pomoc i zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy znaczenia i wpływu parametrów timingów pamięci RAM: CL (CAS Latency), tRCD, tRP oraz tRAS na wydajność systemu. Użytkownik pyta, dlaczego podaje się aż cztery różne czasy i co dokładnie oznacza każdy z nich, zwłaszcza w kontekście odświeżania pamięci wynikającego z charakterystyki kondensatorów w technologii MOS. W odpowiedziach wskazano źródła zawierające szczegółowe opisy techniczne timingów RAM oraz ich funkcji, m.in. linki do artykułów i referatów wyjaśniających, że CL to czas opóźnienia odczytu, tRCD to czas między aktywacją wiersza a kolumną, tRP to czas potrzebny na precharge (zamknięcie wiersza), a tRAS to minimalny czas aktywacji wiersza. Podkreślono, że niższe wartości timingów zwykle przekładają się na lepszą wydajność przy tej samej częstotliwości magistrali (FSB). W kwestii odświeżania pamięci, czas ten nie jest bezpośrednio określany przez te parametry timingów, co wywołało dodatkowe pytania użytkownika. Ostatecznie dyskusja zakończyła się podziękowaniami za udostępnione materiały i zamknięciem tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA