logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig GDP1100 - odtwarzacz nie czyta płyt, problem z tacką i komunikat Bad disc

kiler997 28 Wrz 2006 16:56 2157 11
REKLAMA
  • #1 3065748
    kiler997
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam następujący probelm z tym odtwarzaczem:
    1. Otwieram tacke - wkładam płytę naciskam guzik eject - plytka sie zamyka
    2. zaczyna się krecić widać że laser się zaświeca - jednak plyty nie umi przeczytać
    3. próba wyciągnięcia płyty z odtwarzacza za pomocą guzika Eject daje następujący efekt:
    - na wyświetlaczu pojawia się napis OPEN
    - płyta chwilkę kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara
    - po chwili się zatrzymuje i zaczyna się krecić w przeciwnym kierunku
    - tacka się nie wysuwa dopiero po wyłączeniu odtwarzacza poprzez
    Power i następnym jego właczeniu zostaje wykonana komenda OPEN

Po około minucie kręcenia się płyty w przeciwnym do ruchu wskazówek kierunku na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Bad disc"

Dzieje się tak na każdym rodzaju płyt czy to DVD czy CD czy też mp3

Czy ktoś wie może co jest przyczyna tej usterki ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3066621
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 824
    Witam

Prawdopodobnie będzie to laser, jeżeli odtwarzacz długo stał nie używany osiadł się na nim kurz który osłabia promień lasera przez co nie może przeczytać płyty. Po naciśnieniu open następuje wychamowanie płyty przez zmianę kierunku obrotów silniczka, jeśli odtwarzacz nie może przeczytać płyty to "głupieje", co objawia się czasem obracaniem płyty w drugim kierunku, czasem rozpędzeniem do gigantycznych obrotów itp. Spróbuj przeczyścić na sucho soczewkę lasera (najlepiej patyczkiem do uszu albo watą) i zobacz co się stanie.
    W odtwarzaczach CD na laserze jest mikro potencjometr do ustawiania prądu lasera, przekręcenie go w prawo (raz w Blaupunkcie zdarzyło mi się lewo) powoduje zwiększenie prądu przez co laser świeci jaśniej i problem z głowy.
    Nie wiem jak jest w DVD może tak samo, jednak z uwagi na to że laser DVD świeci dużo jaśniej i "podkręcenie" go mogło by coś uszkodzić poczekaj na rady innych fachowców.

Pozdrawiam[/url]
  • #3 3067150
    kiler997
    Poziom 13  
    przeczyściłem laser jak pisałeś ciuqu ale dalej jest to samo :( - nie widzę żadnego potencjometru żeby móc go podregulować :(
  • REKLAMA
  • #4 3067614
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    a czy przypadkiem driver sie nie grzeje (bo to jednak grundig a w nich nagminnie leca silniki spindle)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3068542
    kiler997
    Poziom 13  
    są tam dwa silniczki jeden ktory kreci płytką drugi co prowadzi laser - nie wiem ktory jak sie nazywa nie jestem aż takim fachowcem :( niestety - ale lekko ciepłe są oba silniczki - nie parzą ale czuć że są troszkę ciepłe
  • #6 3069491
    banmar
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    spindel motor to ten z talerzykiem
  • #7 3076540
    kiler997
    Poziom 13  
    przepraszam że tak długo nie napisałem co z tym silniczkiem

Ten akurat jest mniej ciepły od tego co prowadzi laser

Nie wiem ale zaczynam podejrzewać że to jednak laser nie potrafi sobie już poradzić z czytaniem płyt
  • REKLAMA
  • #8 3079042
    bc108
    Poziom 17  
    na plycie masz taki scalaczek (moze byc o oznaczeniu am58.. ba59... ba58...)sprawdz czy on nie jest goracy...........silnikow nie mierz .........
    pozdro
  • #9 3095409
    kiler997
    Poziom 13  
    ok sprawdze ten scalaczek przepraszam za długą nieobecność - wyjazd

Dodano po 9 [minuty]:

scalak o oznaczeniu A595A parzy jak nie wiem co
  • #10 3095886
    bc108
    Poziom 17  
    witam
    czyli diagnoza jest oczywista .........do wymiany masz silnik napedy plyty czyli tzw spindle motor.....
    pozdrawiam
  • #11 3095892
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Zalej silnik napędu płyty WD40 i daj mu 12V przez 10sek i w -12V na 10 sek i tak ilka razy, aż wykrztusi wszelkie opiłki z komutatora. Będzie nie do poznania. Tak na marginesie to Grundiga już nie ma, pozostała tylko nazwa wykupiona przez turecki koncern importujący chińszczyznę.
  • #12 3132689
    kiler997
    Poziom 13  
    Poddaje się wymieniłem silniczek - dalej nie ruszyło - to chyba jednak będzie laser

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz Grundig GDP1100 nie czyta płyt DVD, CD ani MP3, wyświetlając komunikat "Bad disc". Po włożeniu płyty i zamknięciu tacki laser się zaświeca, a płyta obraca się, jednak odczyt jest niemożliwy. Próba wysunięcia tacki powoduje obracanie płyty w obu kierunkach, a tacka wysuwa się dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia. Przyczyną problemu może być zabrudzona lub zużyta soczewka lasera, co potwierdzono po próbie jej czyszczenia bez poprawy. Sprawdzano również temperaturę silników – silnik talerzyka (spindle motor) i silnik prowadzący laser są lekko ciepłe, co jest normalne. Zauważono jednak, że scalak oznaczony A595A nagrzewa się bardzo mocno. Po wymianie silnika napędu płyty problem pozostał, co wskazuje na uszkodzenie lasera. Zalecane jest dalsze diagnozowanie lasera lub jego wymiana. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące regulacji prądu lasera za pomocą potencjometru oraz konserwacji silnika napędu za pomocą WD40 i impulsów napięcia, jednak ostatecznie problem nie został rozwiązany przez wymianę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA