logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine CDA9847 - brak dźwięku z CD, radio działa poprawnie, co sprawdzić?

kubol87 28 Wrz 2006 21:57 1269 8
REKLAMA
  • #1 3066992
    kubol87
    Poziom 11  
    Mam taki dziwny problem, wsadziłem odtwarzacz do auta i
    wkładam CD- nieważne czy mp3 czy audio, przeczyta i kicha- brak głosu, wyświetla tytuły i albumy pokazuje ile czasu piosenka leci, ale nic nie slychać z głośników
    włączam radio i wszystko gra normalnie - głos jest,
    Dodam ze 2 dni temu wyciągnałem to radio ze starego auta i tam wszystko chodziło bez problemu, głos był,
    patrzyłem w ustawienia radia i wszystko wygląda dobrze
    co to może być ? laser nie siadł bo by nie czytał wogóle, końcówka mocy tez działa, bo by radio nie grało :?:
  • REKLAMA
  • #2 3068143
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Prawdopodobnie padł scalak ten w którym jest dekoder mp3 i przetwornik miałem już kiedyś taki przypadek ale w wyższym modelu.
  • REKLAMA
  • #3 3068404
    kubol87
    Poziom 11  
    Ale czyta płyty, wyświetla tytuły i pokazuje jak czas w piosence leci,
    na płytach audio jes tak samo
  • #4 3069902
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Dokładnie takie objawy były przy tej usterce.
    Cieżko było w to uwierzyć ale to potwierdzone.
    Po wymianie tego scalaka radio ożyło koszt scalaka był zawrotny.
    W moim przypadku powodem uszkodzenia tego scalaka były pozrywane luty na stabilizatorach monolitycznych.
  • REKLAMA
  • #5 3069966
    kubol87
    Poziom 11  
    Co dla Ciebie znaczy zawrotny koszt ?
    Ja mieszkam w stanach, tak że koszty jeszcze bardziej rosną:cry:, pewnie lepszym wyjściem będzie zakup nowego radia :|
    Nie ma mowy o wymianie tego elementu samemu :?::?:
    Ale dziwi mnie to że radio chodziło 2 dni wcześniej w innym samochodzie i wszystko było super, poleżało chwile, podpinam i nie ma dzwięku,
    mogło to się stać dlatego że leżało blisko subwoofera (dużego magnesu):?:
  • REKLAMA
  • #6 3073511
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    taj jak piszą ,a może sprzedasz takie na promocji:)

Dodano po 2 [minuty]:

nowe kosztuje ok 800pln tak że szału nie robi ani cena ani klasa radia
  • #7 3077123
    kubol87
    Poziom 11  
    Prawie wam sie udalo mnie w hu*a zrobic, joz bylem w sklepie nowe radia ogladac, ale cos mnie trzymalo przy tym alpinku.

Po kilku dniach szukania wszelkich schematow i studiowania kostki w radiu okazało sie że wlacznik od orginalnego wzmacniacza w samochodzie jest zpięty z automatyczną anteną,
    włączam radio, antena i wzmak zaczynaja dzialac, przelaczam na CD, altena sie chowa, wzmak sie wyłancza,
    male przepięcie kabli i wszystko hula jak nowe
    Dzięki za pruby pomocy :dance:
  • #8 3077287
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    nigdzie nie napiosałeś że to chodzi na wzmacniaczu wtedy wystarczy włączyć funkcje TA i na takim podpięciu też by śmigało więć (błąd w sztuce)pozdrawiam
  • #9 3080234
    kubol87
    Poziom 11  
    sam nie byłem pewny co do tego wzmacniacza, nigdy go nie widziałem i nie wiem gdzie jest, nie chce mi sie go szukać,
    jest podpięty do wyjść na głośniki a nie pod wzmaka :|

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Alpine CDA9847, które odtwarza płyty CD (zarówno audio, jak i MP3), wyświetla tytuły i czas utworów, lecz nie generuje dźwięku z głośników. Radio działa poprawnie w trybie radia FM, co wyklucza uszkodzenie końcówki mocy. Podejrzewano uszkodzenie scalaka odpowiedzialnego za dekodowanie MP3 i przetwarzanie sygnału, co jest znanym defektem w podobnych modelach, często spowodowanym uszkodzeniem lutów na stabilizatorach monolitycznych. Koszt wymiany scalaka jest wysoki, a samodzielna naprawa trudna. Ostatecznie problem okazał się związany z podłączeniem oryginalnego wzmacniacza samochodowego, który jest sprzężony z automatyczną anteną. W trybie radia wzmacniacz i antena są aktywne, natomiast przy przełączeniu na CD wzmacniacz i antena się wyłączają, co powodowało brak dźwięku. Po poprawnym podłączeniu kabli wzmacniacz zaczął działać również przy odtwarzaniu CD, przywracając dźwięk.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA