logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastosować filtr na wyjsciu zepsutej karty SB Live

piapia 09 Lip 2003 00:49 2044 13
REKLAMA
  • #1 281430
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Mam zepsutego Live, widows dobrze go rozpoznaje ale na glośniki oprócz dzwieku który powinien byc jest szum. Czy można na jego wyjsciu zastosowac filtr? Prosze o jakies schematy, linki itp.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 281447
    diodak1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    czy to szum czy przydźwwięk sieciowy?
  • #3 281583
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    sprawdź tranzystor 9901 LF33, raczej padł i dlatego nie ma głosu, chociaż z drugiej strony .... może być różnie
  • REKLAMA
  • #4 282868
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Możliwe że to szumy kwantyzacyjne (to by znaczyło że coś nie tak z przetwornikiem C/A). Sprawdż czy na części generatorowej też szumi (puść sobie dowolny MID).
  • #5 282900
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    prawdopodobnie te szumy (jeśli jest jakiś dźwięk i szumi chyba że tylko ci szumi)to są od włączonego wejścia mic.Wejdź w mixer i wyłącz mic i line in a szumy bardzo się zmniejszą.Jeśli jest sam szum bez dźwięku to wejdź w panel sterowania zakładka multimedia i ustaw jak należy włąściwości karty.......
  • #6 283727
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    sb live 5.1 najwiecej czumu wysysa z wejscia audio od cd-romu. cd audio trzeba wyciszyc na mixerze. cd-rom nalezy podpiac kabelkiem cyfrowym
  • #7 283758
    qrchakos
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Ja mam Live! 5.1 i ani wejście audio CD(na zwykłym kablu, nie cyfrowym), ani mikrofon(który najwyżej się sprzega) nie szumią. Sprawna karta nie powinna szumieć(przynajmniej nie więcej niż duktuje zdrowy rozsądek). Więc stawiam na uszkodzenie, albo coś ze sterami.
  • REKLAMA
  • #8 284992
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    wewnetrzne wejscie Cd jest najlepsze jakosciowo :) uzywam do nagrywania imprez live :)
  • #9 285251
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    heh, tez kiedys mialem Live'a model CT-4830
    nie bylo, reguly ale rzadko, po pewym czasie dzwiek ze wszystkich zrodel zanikal a powoli wchodzil szum dokladnie taki jak miedzy stacjami FM.
    (tak wiec nic nie mial wspolnego z szumem od wej. mikrofonowego albo prydzwiekiem sieciowym).
    Po chwili juz szum byl tak glosny ze nie dalo sie z karta pracowac.
    Gdy zblizal sie koniec gwarancji poszla do serwisu, wymieniono elektrolity,
    no i do mnie wrocila ale problem dalej sie pojawial; wiec ja sprzedalem 8)

Pomagal na to reset twardy kompa a czasem wylaczenie go na chwile.
  • #10 316771
    linkin
    Poziom 12  
    nie ma szans zeby karta sama z siebie szumila .Ta karta ma relatwnie dobra jakosc generowanego dzwieku wiadomo ze to zalezy tez od jakosci nagranej plyty i sprzetu ale sama karta nie ma prawa szumiec sterowniki tez bym o to nie winil chociaz warto sprobowac .
  • REKLAMA
  • #11 317567
    smakismaki
    Poziom 16  
    najlepsze jakościowo stery to KX-y http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1 , wyjścia przodu i tyłu są standardowo zamienione, ze względu na lepsze parametry wyjścia tylnego, jeśli problem dotyczy przetwornika do kan. przednich to powinno pomóc . Stery http://download.kxproject.lugosoft.com/downloads/kxdrv3534f-full.exe i bibliteki http://download.kxproject.lugosoft.com/downloads/libs.rar (wrzucić do windows/system 32)
  • #12 317719
    qrchakos
    Poziom 20  
    Próbowałem zainstalować KXy pod win2k ale nie działają, chyba że coś pozmieniali ostatnio.
  • #13 317802
    smakismaki
    Poziom 16  
    powinny chodzić ale trzeba najpierw wgrać 3 pliki libs do katalogu z bibliotekami, w win XP do windows/system32 a w win2000 nie wiem czy tak samo i trzeba głośniki podłączyć do wyjścia tyłu - czarne gniazdko
  • #14 318841
    qrchakos
    Poziom 20  
    Wow eureka!!!!!!!!!!!!
    TO DZAŁA!!!!!!!!!!!!!!
    okazało się że winblows strasznie miesza i ciężko się zorientować jakich plików potrzebuje, No ale czego się można spodziewać po okienkach ;)
    W każdym razie działa i jest nieźle, jeszcze nie sprawdzałem dokładnie, ale pierwsze wrażenia sooper.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada uszkodzoną kartę dźwiękową Sound Blaster Live, która jest rozpoznawana przez system Windows, lecz na wyjściu audio pojawia się szum obok właściwego dźwięku. Dyskusja wskazuje, że szumy mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak zakłócenia sieciowe, uszkodzony tranzystor (np. 9901 LF33), problemy z przetwornikiem C/A lub aktywne wejście mikrofonowe i audio CD. Zaleca się wyłączenie wejść mikrofonu i audio CD w mikserze oraz sprawdzenie ustawień w panelu sterowania. Wskazano również, że uszkodzenia sprzętowe, takie jak zużyte kondensatory elektrolityczne, mogą powodować narastający szum. Jako rozwiązanie programowe polecono instalację alternatywnych sterowników KX Project, które poprawiają jakość dźwięku i mogą rozwiązać problemy z wyjściem audio, choć ich instalacja wymaga dodatkowych bibliotek i odpowiedniego podłączenia głośników do tylnego wyjścia (czarne gniazdko). Nie znaleziono potwierdzenia możliwości zastosowania filtra analogowego na wyjściu karty w celu eliminacji szumu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA