logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock P4i65G + Celeron D 335 2,8 Ghz BĘDZIE COŚ Z TEGO?

goral15 29 Wrz 2006 11:37 2586 9
REKLAMA
  • #1 3068208
    goral15
    Poziom 11  
    witam! tutaj na forum jestem początkujący, ale to wcale nie znaczy ze jakas straszna lama :P

ale nie w tym rzecz :)
    otóż nabyłem ostatnio procka takiego jak w temacie (Celinka D 2,8 Ghz) i myśle nad wyborem płyty pod niego. a ze nie mam zbyt duzo funduszy, to patrze w kierunku płytki ASRock P4i65G http://www.asrock.com/product/P4i65G.htm

tylko zastanawiam sie czy na tej plycie bedzie sie dalo wyciagnac z tego procka wymarzone 3,5Ghz? czy ona wogole nadaje sie do kręcenia? jeśli nie ta, to jaka inna?
    na benchmarku fajnie sie im krecil ten procesorek http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/Celeron_D/strona-1.html, ale płyta GigaByte'a to duzo wiekszy wydatek...

myśle jeszcze nad Asus P4P800-X Intel 865PE http://pl.asus.com/products4.aspx?modelmenu=2&model=181&l1=3&l2=12&l3=31, ale ona nie ma zintegrowanej grafiki, a na poczatek taka mi jest potrzebna (za jakis czas dokupie cos lepszego).
    ewentualnie Asus P4S8X-MX http://pl.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=12&l3=0&model=494&modelmenu=1

sam juz nie wiem :/

ma ktos moze jakies doswiadczenie z tym ASRock'iem? bo jesli dalo by sie na niej krecic, to plytka chyba niczego sobie :)

czekam na jakies rzeczowe wypowiedzi i sugestie!

POZDRAWIAM - Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 3073178
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Za znawcę się nie uważam, ale:
    Asrock to szmelc do podkręcania.
    Chcesz mieć dobre wyniki to czeka cię inwestycja w dobrą (drogą) mobo Asusa i pamięci, które temu sprostają, że nie wspomnę o zasilaczu.
    Mobo to podstawa. Jak masz nędzną, to nie spodziewaj się rewelacji.
    Michał
  • REKLAMA
  • #3 3073691
    goral15
    Poziom 11  
    mobo?
    sorry ale chyba nei jestm na tyle w temacie sprzetu.. dla mnie plyta to plyta. wiadomo ze gigabyte to nalepsza sprawa, z gornej polki, to jesli nie gigabyte to zostaje asus, i ... asrock
    tyle ze sam nei ocenie co najlepiej sie nadaje dla niskobudzetowej inwestycji.. kilka propozycji dosteponych dla mojej kieszeni podesalam.
    tylko teraz pytanie: ktora z nich jest najlepsza?

narazie sie tylko dowiedziaelm ze asrock odpada...
  • #4 3073884
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Ja mam ASRocka P4V88 i Celerona D 2,53 GHz. Ona niestety nie nadaje się do podkręcania, gdyż mogłem co najwyżej podkręcić do 2,8 GHz.

Niech kolega spróbuje stopniowo podkręcać i sprawdzać, czy procesor działa poprawnie programem Prime95. Być może kolegi płyta jest bardziej podatna na podkręcanie. ;)
  • REKLAMA
  • #5 3074986
    AlexMastah
    Poziom 11  
    Miałem asrocka P4S61 i robił 3.0GHz(_at_)3.3GHz (FSB@220MHz, więcej RAM nie dawał rady), teraz mam P4i65G i przy jakimkolwiek podkręceniu wysypuje się prędzej czy później przy ładowaniu Windowsa.
    Wnioski możesz sobie z tego wysunąć ;) .
  • #7 3075446
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    SP5IT - asrock to nie jest szczyt jakości, ale niektóre modele stosunek cena/podkręcania mają nie do pobicia przez "markowe" płyty.

A to co podałes, to nie jest żadne porównanie podkręcalności, bo tak samo można porównywać Celerona 300A (np clayton) i PIII 1.13GHz (asus), tylko że nic to nie pokaże.
  • REKLAMA
  • #9 3076897
    adikus7
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    A ja jestem zadowolony z mojego Asrocka P4i48. Moja celina D 315 2,26GHz poszła na 3,46GHz i śmiga aż miło,żadnych zawiech :wink:
  • #10 3077220
    goral15
    Poziom 11  
    SP5IT napisał:
    Dla porównania podkręcalności: Asus P5LD2 i D805. Oryginalnie 2.66GHz, bez ruszania napięcia idzie na 3.6, popieszczony większym Vcore na 4.0GHz.
    Michał

tykle, ze to sa chyba plyty na socket 775 a nie 478...
    asusy na s478, to raczej modele P4xxx a nie P5xxx.

polećcie coś na socket 478 :) bo skoro asrock jest marny do podkrecania, to lepiej dolozyc, ale wyciagnac z tego procka ile sie da :)
    najlepiej jeszcze zby byla zintegrowana grafa..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podkręcania procesora Celeron D 335 2,8 GHz na płycie głównej ASRock P4i65G oraz alternatywnych płyt pod socket 478 z zintegrowaną grafiką. Użytkownicy wskazują, że ASRock P4i65G oraz podobne modele ASRocka (np. P4V88, P4S61) mają ograniczone możliwości podkręcania, często powodując niestabilność systemu przy próbach zwiększenia taktowania powyżej około 3,0 GHz. Wskazano, że płyty ASRock są generalnie mniej stabilne i mniej odpowiednie do overclockingu w porównaniu do droższych modeli Asusa lub Gigabyte. Przykładowo, Asus P5LD2 pozwala na znacznie wyższe podkręcenie procesora (z 2,66 GHz do 3,6-4,0 GHz). Zwrócono uwagę, że wybór płyty głównej jest kluczowy dla efektywnego podkręcania, a modele z gniazdem socket 478 i zintegrowaną grafiką są trudniejsze do znalezienia wśród płyt o dobrej podkręcalności. Użytkownik poszukuje płyty zintegrowanej graficznie, socket 478, która umożliwi stabilne podkręcanie Celerona D do około 3,5 GHz przy ograniczonym budżecie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA