logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo K20C5GT - przesunięty obraz w prawo, szary pas po lewej stronie

Melex 29 Wrz 2006 16:02 2197 9
REKLAMA
  • #1 3068823
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Daewoo K20C5GT, chassiss CP185G. Problem z obrazem. Jest przesunięty w prawą stronę ok. 5 cm. Po lewej stronie widac pionowy szary pas, i na górze rozciagnięte w tle logo programu. Przez av. to samo. Osd i txt również. Dzwięk i inne funkcje tv. działają prawidłowo. W chassis siedzi kombajn TDA 9361PS/N2/3 1251. Moje podojrzenia kierują się ku niemu. Czy ktos spotkał się z podobna usterką? Proszę o sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3068961
    Melex
    Poziom 23  
    Dzięki za odzew. Niestety nie posiadam do niego serwisówki. Będe wdzięczny chociaż za info jak wejść w tryb. Czy m-akiem da sie to zrobić?

Dodano po 27 [minuty]:

Jednak mam ten tryb. Wszedłem w niego i na h-shift przesunąłem go maksymalnie w lewo i obraz się wyprostował, jest cały, ale przy próbie przesunięcia w prawo gubi synchro, i zaczyna go łamać.
  • REKLAMA
  • #5 3069326
    Melex
    Poziom 23  
    No własnie że jak go przesunę maksymalnie w lewo to jest prosty., tyle że nie jest za dużo przesunięty. Przy próbie wycentrowania przy skali 12, od razu występuje ta usterka i skala osd idzie w górę, a nie reaguje na przesuw w prawo!
  • REKLAMA
  • #6 3070108
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    kolego w impulsach sandcast poszukaj rezystora 10k miałem coś takigo i był problem własnie jak opisujesz
  • #7 3074360
    Melex
    Poziom 23  
    Witam ponownie. Kondensatorki pry nogach 16,17,33,34 wymienione. Dla spokoju, podstawiełem również kombajna, i też nic :cry:. Czy ten rezystor to na pewno 10k? szukałem w tym obwodzie ale nie znalazłem. Pierwszy który idzie od sandcast, to ma wartość 27k. Jeżeli możesz, to podaj dokładniejsze namiary gdzie on się znajduje.

Pozdrawiam
  • #8 5237504
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Podłączę się do starego tematu bez rozwiązania.
    Mam podobny problem-proszę o podpowiedź.
    Układ sterowania sprawdzony-nie stwierdzam uchybień.
    Kostka pamięci podstawiona-bez zmian.
    Kto ma receptę?
    pozdraw,
  • #9 5237852
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Układ sterowania sprawdzony - a obwód powrotu imp. H?
  • #10 5239558
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Uszkodzony był R431-33k.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo K20C5GT z chassis CP185G występuje problem z przesunięciem obrazu o około 5 cm w prawo, co powoduje pojawienie się pionowego szarego pasa po lewej stronie oraz rozciągniętego logo na górze. Problem dotyczy również obrazu z wejścia AV oraz OSD i tekstu, natomiast dźwięk i inne funkcje działają poprawnie. W chassis zastosowano układ scalony TDA 9361PS/N2/3 1251. Wskazano możliwość korekty w trybie serwisowym poprzez regulację H-shift, jednak przesunięcie obrazu w prawo powoduje utratę synchronizacji. Wymieniono kondensatory przy nóżkach 16, 17, 33, 34 układu, bez efektu. Sugerowano sprawdzenie rezystora 10k w obwodzie impulsów powrotu (sandcast), jednak znaleziono rezystor 27k. W podobnym przypadku uszkodzony był rezystor R431 o wartości 33k, co po wymianie rozwiązało problem. Zaleca się kontrolę obwodu powrotu impulsów H oraz elementów pasywnych w tym obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA