logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo K20C4NT/S - zwężony i przesunięty obraz, odchylanie V, chassis CP-185

alkoj 16 Sty 2007 21:59 1517 7
REKLAMA
  • #1 3451226
    alkoj
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Problem z odchylaniem V w Daewoo K20C4NT/S ( chassis CP-185 )wygląda nastepująco :
    Obraz jest równomiernie zwężony do około jednej trzeciej wysokości ,ale lekko przesunięty do góry ( kilka cm ) .Zostały sprawdzone napięcia zasilające TDA 8357 i są prawidłowe (13V i 41V )
    Profilaktycznie także w/w układ został zmieniony ,sprawdzone i wymienione elektrolity: C305 i C315 ( 220/25V i 47/160V ) oraz diody zenera D360 , D361 , D362 ( diody w układzie odchylania V przy cewkach ), bez efektu.
    Może ktoś się spotkał z taką usterką , więc proszę o pomoc !!
  • REKLAMA
  • #2 3451697
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Chyba trzeba ustawic w serwisie,zobacz.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 3451732
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Wstaw czystą pamięć, włącz, odczekaj kilkadziesiąt sekund aż wystartuje i zobacz czy będziesz miał pełny obraz. Jeśli tak to głupoty w pamięci, lepiej zostawić tę nową. Jeśli nadal dołu nie ma to szukaj dalej w pionie.
  • REKLAMA
  • #4 3452242
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    jak nie pomoże pamięć(bardzo prawdopodobne że tak) to sprawdź czy R302 nie zmienił wartości, pozdrawiam
  • #5 3456736
    alkoj
    Poziom 11  
    Witam

Niestety nic nie pomogło .Zadzwoniłem jeszcze raz do właściciela TV i dowiedziałem się , że obraz w pionie zwężał się od dłuższego czasu tj. ponad miesiąc i dopiero teraz postanowił go naprawić ( bał się większych kosztów ?! ) Wcześniej nic nie wspominał , że usterka postępowała w czasie.
    Tym sposobem nie wiem czy może uszkodzony jest któryś z elektrolitów , czy mam wymieniać kolejno ?
    Proszę o sugestie.
  • #6 3458053
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    To raczej nie elektrolity.
    Jeśli masz oscyloskop porównaj impulsy sterujące na nogach 1 i 2 - mają być takie same, ok 2Vss.
    Napięcia stałe na nogach 1 i 2 też powinny być zbliżone.
    bardziej bym podejrzewał R355, 356.
    Warto też sprawdzić R/C 390.
  • REKLAMA
  • #7 3467335
    alkoj
    Poziom 11  
    Witam

W odpowiedzi na sugestie mirex`a sprawdziłem w/w elementy są w porządku.
    Jedna niezgodność ze schematem serwisowym to , że z procesora na układ odchylania dostaje na nóżki 1 i 2 sygnały sterujace 1Vss ( kształt przebiegów prawidłowy )
    Czy może jest jakaś możliwość ustawienia proporcji obrazu 16:9 ( na pilocie nie znalazłem - czyżby kombinacja klawiszy ? )
    Możliwe ,że ów "gość" dlatego "kręcił" ( że obraz się zwężał )bo nie wiedział jak wrócić do standardowych ustawień ?
    Na forum Elektrody znalazłem podobną usterkę jak moja tylko w innym TV(obraz tak samo był zwężony równomiernie i przesunięty lekko ku górze i jak sie okazało tam wystarczyło tylko zmienić format na 4:3 tylko , że tam była taka możliwość ustawienia formatu obrazu na pilocie dlatego zadałem powyżej pytanie)
    Niestety instrukcja obsługi TV jest bardzo ogólna ,a ja nie wiem czy jest taka możliwość.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i zainteresowanie tematem.
  • #8 3470524
    alkoj
    Poziom 11  
    Witam

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.Niestety musiałem oddać telewizor niesprawny ( bardzo niecierpliwy klient , któremu trzy dni naprawy to zbyt dużo ).
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Daewoo K20C4NT/S (chassis CP-185) występuje problem z odchylaniem pionowym (V) objawiający się równomiernym zwężeniem obrazu do około jednej trzeciej wysokości oraz lekkim przesunięciem obrazu ku górze. Sprawdzono napięcia zasilające układ TDA8357 (13V i 41V) oraz wymieniono profilaktycznie ten układ, elektrolity C305 (220µF/25V) i C315 (47µF/160V) oraz diody zenera D360, D361, D362 bez poprawy. Sugerowano ustawienie serwisowe, wymianę pamięci obrazu, sprawdzenie rezystora R302 oraz elementów R355, R356 i R/C 390. Pomiar sygnałów sterujących na nóżkach 1 i 2 układu odchylania wykazał sygnały o wartości około 1Vss, co odbiega od schematu (2Vss). Rozważano również możliwość błędnego ustawienia proporcji obrazu (16:9 vs 4:3), jednak brakowało opcji zmiany formatu na pilocie, a instrukcja obsługi nie zawierała szczegółów. Ostatecznie telewizor został zwrócony niesprawny z powodu braku czasu na dalszą diagnostykę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA