logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX 1569UA - Zanikanie czerwonego koloru po 20-30 minutach pracy monitora

kAzek29 30 Wrz 2006 01:01 1056 3
  • #1 3070606
    kAzek29
    Poziom 2  
    Witam,
    jestem raczej elektronikiem amatorem i nigdy nie zajmowałem się naprawą monitorów, ale teraz jestem zmuszony (za względu na wysokie koszta usługi w stosunku do wartości starego monitora).

Opiszę, na czym polega problem, po włączeniu monitora wszystko jest w porządku, natomiast po upływie jakiegoś czasu (20 -30min) zanika czerwony kolor, na początku jeszcze lekkie uderzenie w monitor powoduje ponowne pojawienie się czerwonego koloru, ale niestety tylko na chwilę, gdy monitor dłużej jest włączony już nawet to nie pomaga. W związku z tym mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów może mnie naprowadzić gdzie mam szukać uszkodzenia.
    Myślę, że to będzie zimy lut tylko teraz pytanie, które układy są odpowiedzialne za wyświetlanie tego koloru. Patrząc na schemat zauważyłem, że z układu scalonego LM2405 (IC 604) wychodzą już "rozdzielone" kolory w standardzie RGB czy mam szukać uszkodzenia w elementach znajdujących się po tym układzie czy może jestem w błędzie i uszkodzenie może leżeć zupełnie gdzieś indziej.
    Dodam ze menu monitora wyświetlane jest prawidłowo (czerwony kolor jest).
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #2 3070722
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jeśli OSD wyświetlane jest zawsze prawidłowo, to IC 604 i wszystko, co za nim jest w porządku.
    Proponuję zamienić w złączu 601 przewód R-In z np. G-In.
    Jeśli nadal będzie szwankował kolor czerwony, to przyjrzeć się trzeba IC601 i jego otoczeniu, jeśli zielony - wina kabla.

Przypuszczam, że dokładne przelutowanie płytki kineskopu załatwi sprawę.
  • #3 3070777
    SERWISRTVBELCHATOW
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    prosze panów w ctxach tylko lutowanie płytki kineskopu zalatwi problem wiem bo naprawiałem ich troche
  • #4 3071576
    kAzek29
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Usterka okazała się banalna. Przyczyną była wadliwie (zimny lut) przylutowana 1 końcówka gniazda (właśnie od R), w które wetknięta jest wtyczka doprowadzająca przewody do płytki kineskopu.
REKLAMA