logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ czujników do UAV z platformą Gumstix i RS232?

ipe 30 Wrz 2006 06:29 2756 11
REKLAMA
  • #1 3070753
    ipe
    Poziom 11  
    Witam was serdecznie, jako modelarz i programista z zawodu jestem zainteresowany przeróbką mojego modelu samolotu w latający 'czujnik'.

Nie znam się na elektronice więc odrazu proszę o wyrozumiałość.

Latając chciałbym by mój samolot rejestrował następujące rzeczy:

- pochylenie
    - przechylenie
    - prędkość
    - wysokość
    - temperatura

Zastanawiałem się nad platformą GUmstix jako moduł który odczytywał by poprzez RS232 powyższe dane z 'jakiegoś' układu wyposażonego w powyższe czujniki.

Problem jest właśnie z tym układem z czujnikami, czy ktoś podjąłby się próby zbudowania czegoś takiego dla mnie za pieniążki ?

Komputer przez RS232 wysyłał by do układu np:

GET TEMP - co oznaczało by że ukłąd zwracałby mu odrazu wartość temperatury,

GET POCHYLENIE
    GET PRZECHYLENIE
    GET SPEED

itp.

Napiszcie prosze jakie są szanse zbudowania takiego układu i jaka ew.cena ?

Może macie coś prostszego / bardziej wydajnego ?

Pozdrawiam serdecznie
    Pawel.
  • REKLAMA
  • #2 3071054
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Cena kosmiczna,

pochylenie, przechylenie i prędkość wymagałyby użycia odpowiedniej kombinacji akcelerometrów i żyroskopów, a ponieważ są to dość drogie zabawki (same żyroskopy ~300-400zł za sztukę) cała zabawa zrobi się kosztowna.

Pomiar prędkości można zrobić całkując przyśpieszenie z akcelerometrów, albo o wiele dokładniej, za pomocą GPS, co jak się domyślasz też nie jest tanie i lekkie.

Temperatura to pryszcz.

Innymi słowy koszty samej elektroniki szacowałbym na 1000-1200zł, do tego bardzo skomplikowane algorytmy obróbki gromadzonych danych, których policzenie nie będzie nawet proste, drugie tyle za oprogramowanie i uruchomienie takiego cuda trzebaby liczyć.

Jesteś gotów wpakować 2000-2500zł w samolot, w którym może nawalić silnik a model przywali w ziemię? Bo żyroskopy i akcelerometry nie przeżyją tego...
  • #3 3579654
    mefist
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    skąd bierze się przekonanie, że gdy zgaśnie silnik to samolot spada od razu na glebę? :D też jestem modelarzem i nie raz lądowałem samolotem i śmigłowcem z wyłączonym silnikiem... to na prawdę nie tragedia. co innego w boeningu...
  • REKLAMA
  • #4 3579681
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    zawsze można robić dwusilnikowca :)
  • #5 3579791
    McRancor
    To miał być przykład, nie da się tego zrobić na tyle tanio i prosto, żeby człowiek nie czuł żalu widząc jak rozbija się to w drobny mak przez nieszczęśliwy zbieg okoliczności.
  • REKLAMA
  • #6 3585961
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    e, można taniej- ale od razu zaznaczam- ostro niedokładnie. Prędkość- malutkie śmigiełko z enkoderem pod kadłubem, liczące prędkość wg. jakiegoś-skomplikowanego-wzoru-wyznaczanego-doświadczalnie.
    Temperatura- czujnik za 10zł załatwia sprawe. Przechylenie- zbiornik z płynem w kształcie miseczki i czujniki wilgoci co 1mm... Pochylenie- to samo co wcześniej, tlko czujniki prostopadle do tamtych... Ale to duzo kombinowania, spore wymiary, średnia opłacalność i tragiczne odczyty...
  • REKLAMA
  • #7 3586024
    McRancor
    Prędkość w takim latadle byłaby zależna od wiatru, więc takie rozwiązanie odpada. Skomplikowane-wzory-wyznaczane-doświadczalnie to nie jest rozwiązanie...

Temperatura - to żaden problem

Zbiornik z płynem - kategorycznie odpada, określałby nie przechylenie tylko przyśpieszenie, na dodatek jego oscylacje i niestabilność sprawiałyby że pomiary byłyby nic nie warte. nawet do wyznaczenia przyspieszenia, z którego przechylenia nie wyznaczysz
  • #8 3592353
    mefist
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    mimo wszystko, gdyby ktoś znalazł mały żyroskop, to byłbym bardzo zainteresowany - w budowie autonomicznego latadełka wciąż przeszkadza mi problem pozycjonowania względem ziemi. mam żyroskopy piezoelektryczne [http://helishop.pl/index.php?a=opis&k=37&kt=&id=773], ale to bardziej mierniki przyspieszeń niż żyroskopy (tak się je zwyczajowo nazywa).
  • #9 3712832
    klaps6
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    McRancor napisał:

Prędkość w takim latadle byłaby zależna od wiatru, więc takie rozwiązanie odpada.

Oczywiście, że tak, co jest jak najbardziej poprawne i pożądane. Wszelkie stany lotu należy odnosić do prędkości opływu płatowca przez powietrze czyli prędkości względem powietrza, lot samolotu możliwy jest dzięki odpowiedniej prędkości względem powietrza a nie ziemi. Chyba nie trudno sobie wyobrazić sytuację kiedy prędkość wzgl. powietrza jest mniejsza od prędkości wzgl. ziemi. (lot zgodny z kierunkiem wiatru) Takie sprawy powinny być chyba od początku definiowane, szczególnie przez modelarzy. Skąd to pesymistyczne podejście związane z rozbiciem modelu (wartego tyle pieniędzy...oo) nikt przecież nie rozmawia tutaj o regularnych lotach pasażerskich ale o pewnym wręcz pionierstwie, nie można liczyć na same sukcesy. To że coś po kraksie wygląda strasznie nie znaczy że tyleż samo elektroniki uległo uszkodzeniu.
    Pozdrawiam.

PS. Mam pewne przemyślenia na ten temat, ale to już jutro.
  • #11 4190007
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    McRancor napisał:

Jesteś gotów wpakować 2000-2500zł w samolot, w którym może nawalić silnik a model przywali w ziemię? Bo żyroskopy i akcelerometry nie przeżyją tego...

Samolot za 2000-2500zł to nie jest zbyt dużo McRancor ;) Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile zabawki modelarzy kosztuja ;) Ponadto dobry modelarz nie rozpiździ samolotu tylko dlatego bo silniki nie działają, a tym samym sprzęt na ogół zostaje nie tkniety :) Nie jest tak źle jak sie wydaje :)
  • #12 4190026
    McRancor
    Nie piszę o samolocie za 2-2,5K tylko o elektronice jaką trzeba by do niego wpakować żeby uzyskać potrzebne parametry lotu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu czujników do modelu samolotu UAV wykorzystującego platformę Gumstix i interfejs RS232 do odczytu parametrów lotu takich jak pochylenie, przechylenie, prędkość, wysokość i temperatura. Wskazano, że realizacja pomiarów pochylenia i przechylenia wymaga zastosowania akcelerometrów i żyroskopów, które są kosztowne (żyroskopy około 300-400 zł za sztukę) i podatne na uszkodzenia podczas awarii modelu. Pomiar prędkości można wykonać przez integrację przyspieszenia z akcelerometrów lub dokładniej za pomocą modułu GPS, co również podnosi koszty i wagę systemu. Temperatura jest najłatwiejsza do pomiaru i nie stanowi problemu. Propozycje tańszych, lecz mniej dokładnych rozwiązań obejmowały mechaniczne metody pomiaru prędkości (np. małe śmigiełko z enkoderem) oraz nietypowe czujniki do pomiaru pochylenia (np. zbiornik z płynem i czujniki wilgoci), które jednak zostały odrzucone ze względu na niską precyzję i niestabilność pomiarów. Podkreślono, że oprócz kosztów sprzętu, istotnym wyzwaniem są skomplikowane algorytmy przetwarzania danych. W dyskusji pojawiła się także uwaga, że lot modelu bez silnika nie musi oznaczać natychmiastowego upadku, a uszkodzenia elektroniki nie zawsze są całkowite po ewentualnej katastrofie. Wskazano stronę autopilot.alicom.pl jako źródło informacji o podobnych projektach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA