Wzmacniacz CA7000 odleżał swoje pod stertą katalogów w biurze, został odkopany i naprawiony.
Remont tego typu końcówki jest stosunkowo prosty.
1. Załączamy i sprawdzamy, czy gra. Źródło – generator sinus 1kHz, obciążenie nie konieczne, pomiar sygnału oscyloskopem. Na wyjściu kanał prawy (sprawny) sinus 5V. Kanał lewy (martwy) 5mV na pełnym wzmocnieniu – tylko to, co wzmacniacz różnicowy przepchnął przez USZ w kierunku przeciwnym do normalnej pracy.
2. Pomiar sygnału na stopniu sterującym STK0040. nóżka 0 – sinus z offsetem dodatnim, nóżka 1 – sinus offsetem ujemnym. W sprawnym i nie sprawnym kanale te same zjawiska, z różnicą amplitud i offsetów (inna rezystancja kości sprawnej i martwej)
3. Wymiana (obydwu, żeby było równo) kości, sprawnej i niesprawnej. Solidna konstrukcja płyty dobrze to zniosła. Upeirdliwe mocowania przewodów – drut 0,32mm2 nawijany na kołki. Po jednokrotnym odwinięciu łamie się (może ze starości?). Wymieniłem na LgY 0,5mm2 (przyłącza zasilania i wyprowadzenie sygnału na obciążenie.
4. Zamontowałem zamienniki chińskie, firma z której kupiłem (pozdrawiam przy okazji – dobry kontakt i szybka wysyłka)
http://www.cybor-tech.com.pl/grupa2.php?tree=278&page=198. Rzetelni. Nie kryją, że chińszczyzna. Inni nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć co sprzedają. Nie ma STK0040 tylko STK0050. Zamiennik 1 za 1. 50 ma większy prąd sterujący i wyższe napięcie pracy.
5. Zmontowany i odpalony – działa.
6. Nie wiem jak wypada na pomiarach, ale odsłuchowo gra lepiej od mojej drugiej CA7700 tki.
7. Przy okazji okazało się, że potencjometr od balansu w przedwzmacniaczu (500k A z zapadką w położeniu równowagi) miał na środku (w położeniu równowagi ) 230L <> 270P. Na szczęcie producent przewidział to i niezrównoważenie można skorygować rezystorami połączonymi szeregowo z obydwoma wyprowadzeniami ścieżki potencjometru.
8. Nie wiem, jak można spalić STK 0040?
W przypadku przesterowywania się przy górnych częstotliwościach proponuję wymianę kondensatora 10uF/100V na nowy, z górnej półki. Odpowiada on za USZ. Warto przy okazji wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne w układzie. Jest ich zaledwie kilka, a parametry powodują, ze nie są drogie.
Dodano po 25 [minuty]: Zapomniałem dodać, że układ niewiele różńi się od aplikacji podanej na elektrodzie w dziale wzmacniacze audio STKXXX. W CA7000/7700 dochodzi wejście MUTE i kilka drobiazgów o mniejszym znaczeniu. Podczas uruchamiania należy zwrócić uwagę na wcześniej wspomnianą linię MUTE. mOże ona dezorentować, w przypadku pojawienia się tam poziomu dodatniego wystarczajacego do wysterowania tranzystora do bazy którego jest podłaczona. Następuje bowiem odcięcie sygnału z przedwzmacniacza i wzmacniacz jest 'martwy'.
Sygnał mute pochodzi z płyty przedwzmacniacza z wejścia słuchawkowego i służy do odcięcia sygnału na głośniki.