logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 1600 v.5.53 - jak zdjąć smoka i zaniżyć soft do 5.03?

arczi114 30 Wrz 2006 14:47 3035 25
REKLAMA
  • #1 3071787
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    Witam,trafiłą mi sie Nokia 1600 v. 5.53, jezyk juz kots wgrał, jednak smoka zdjac nikt nie dał rady, chce zanizyc soft, mam Tornado, ale prosiłbym o wszelka pomoc, w razie gdy padnie,(chce wgrac wersje 5.03),jezeli ktos ma ta wersje- 5.53 prosiłbym o podesłanie ,jesli padnie fon po moich zabiegach...
  • REKLAMA
  • #3 3072686
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Ja miałem i mam nadal 1600 z cs-em wlasnie po zanizaniu softu.Objaw z tym rozłączaniem miałem taki sam mam tornado i nie daje poprostu rady go postawić.Podobno Jaf robi bez problemu te 1600.
  • #4 3072731
    arczi114
    Poziom 28  
    nie wiem czy moge to uznac za jakąs rade.., potrzebuje pomocy z softem, nigdzie nie ozna trafic pełnego v 3.04 , a nie chciałem odpuszczac tylko dlatego ze (niewiadomo czy da rade), w takim razie czy ktos sie wypowie jaka jest realna szansa ,ze uwale Tornadem i go nie podniose wgrywajac mu znowu tego softa v.5.53 ,prosze o wszelkie opinie....
  • #5 3072854
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    Uzyj UFS Suite 3.02, radzi sobie z nimi bez bolu, direct unlock, jak nie, szczytaj kod i wpisz i poszlo
  • #6 3074019
    arczi114
    Poziom 28  
    hmm,zassałem juz wczesniej ta wersje UFS-a , ale jest problem z instalka, cos sie gryzie, nie moge zainstalowac HWH Killera, ,przynajmniej w taki sposób jak w wersji 3.01 ,,no, ale zobaczymy, spróbuje tego watku, bo fleshowac troche sie boje z uwagi na wczesniejsze problemy kolegów, a Jafa nie posiadam.

Dodano po 15 [minuty]:

niestety, przed chwila próbowałem i lipa, nadal siedzi smoka i kablem, kodem, mic z tego, a z tym fleshem....strach, co robic? bo nic pewnego widze ze nie ma, zeby postawic fona w razie gdy uwale tornadem..?
  • REKLAMA
  • #7 3074491
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2084
    Zgraj PMa zrób read uem i wgraj soft 3.42 na którym fon będzie śmigał i lock zejdzie. Nie wiem dlaczego niektórzy piszą o CS i innych problemach, wiele razy zaniżałem do 3.42 i żadna słuchawka jeszcze nie padła. Sam już nie wiem albo ja mam takie szczęście albo inni takiego pecha.
    pozdr
  • #8 3074639
    Nosek1
    Poziom 28  
    tino2003 chyba masz racje z tym pechem :) A masz sprawdzonego pm-a do 1600??Jak możesz to wrzuć tutaj.Dzięki
  • REKLAMA
  • #9 3074889
    wntl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    tez miałem cs, ale na 3.06 wstał normalnie ;d
  • #10 3075286
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ale po co Ci pm? Napisz co się stało i w jakim stanie teraz jest telefon.
    pozdr
  • #11 3075314
    arczi114
    Poziom 28  
    mam niby v.3.42 ale bez langa, nie wiem gdzie sciagnac pełnego, z wczesniejszych postów nie było kompletnego..
  • #12 3075453
    Nosek1
    Poziom 28  
    U mnie było tak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585731.html wczoraj nawet wstała wlaczyla sie bez karty ale z karta po wpisaniu pinu odrzyciło ją (simlock) pozniej chciałem zdjac locka wiec wyjelem karte wlaczam zeby wpisac kody i znowu CS.
  • #13 3076008
    Nosek1
    Poziom 28  
    Hehe dzieki ale nie skorzystam mieszkam w Błoniu k.Wawy wiec...Ale dzieki.Jak ktos moze mi pomoc przy doborze poszczegolnych czesci flasha do tej 1600 to bede wdzieczny. nochal8(_at_)wp.pl
  • #14 3076419
    arczi114
    Poziom 28  
    no to widze..kolega zabłysnął, jak wszystko zrobicie to moze jakis odtwarzacz MP3 ?tutaj wymieniamy sie uwagami i radami ,a kryptoreklamy...chyba nie ten dział...o to trzeba spytac moderatorów...hehe

Dodano po 45 [minuty]:

wgrywam softa ale niestety wywala bład przy wczytywaniu plików CNT, tzn. ,na sam koniec fleshowania, jaki mam plik wrzucic ?,hi,a co do tematu- simlock zamiast smok...,laików tu chyba az takich nie ma,zeby nie odróznili...

Dodano po 31 [minuty]:

aha,dodam,ze przy moim kabelku pod tornado brakuje 2 pinow, uszkodzenie mech.wszystkie inne fony na tym kablu robiłem, wiec wydawało mi sie ze to jakies dodatkowe moze od innego modelu, co ty na to Tino..?

Dodano po 1 [minuty]:

a pliki wrzucam poprawne .wiec tu nie moze byc błedu..
  • #15 3076798
    Nosek1
    Poziom 28  
    Od 2600,n-gage,1100 pasuja tak samo co do dwoch pinoew tez nie mam.
  • REKLAMA
  • #16 3076889
    camilzi
    Poziom 10  
    Ja mam podobny problem z N1600, paskudna sprawa, mecze ja juz cale dzisiejsze popoludnie i nic, najgorsze jest to, ze czasem slyszy sie, ze ktos to zrobil... Moze to problem jakiegos zabezpieczenia...
    Z tego co wiem to niemiecki D1 wprowadzil cos takiego jak NetLock, moja N1600 pochodzi wlasnie z D1. Czy wasze komorki tez sa z D1? NIe mam pojecia co mozna jeszcze robic zle...
  • #17 3076899
    inco
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    panowie jafem bez problemu mozna yo zrobić!!!Jeżeliktos chce flesza do 1600 v5.53 zapraszam na www.gsminco.pl. Jutro rano wrzuce na stronke
  • #18 3076999
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Nosek1 napisał:
    Ja miałem i mam nadal 1600 z cs-em wlasnie po zanizaniu softu.Objaw z tym rozłączaniem miałem taki sam mam tornado i nie daje po prostu rady go postawić.Podobno Jaf robi bez problemu te 1600.

Nie prawda mam takiego samego i na Jafie dalej jest CS- jak zrobię napiszę co i jak a co do zaniżania lub zawyżenia wszystko jest ok gdy softujesz 5.03., 5.53 nie ubijesz bankowo ale kilka wskazówek na początek zgraj PM i softuj do bólu a potem jak już zrobisz locka to sprawdz czy po np nieodebranym połaczeniu się nie zawiesza lub czy są gry bo to dwie częste usterki po softowaniu ja jak nie muszę dotykać softu w tym fonie to locki robię kodem Nr 7 sciąga bez problemu a kody szczytuje tornado
  • #19 3077243
    tino2003
    Admin grupy GSM
    A próbowałes zrobić erase flash i dopiero wtedy wgtywać jej fulla? Kabel musi być OK skoro na innych działa. Na jakim etapie teraz jesteś z tym fonem.
    pozdr
  • #20 3077261
    arczi114
    Poziom 28  
    oczywiscie, robiłem, niestety wczesniej niby zczytało PMa ale nie moge go na nowo wrzucic, przy wgrywaniu softa albo na poczatku wywala błedy, ale to chyba u nich normalka, wiec do bólu próby i potem wszystko ładnie fleshuje az do momentu zakonczenia wgrywania cnt- ,ta sama koncówka =-wywala bład ..

Dodano po 11 [minuty]:

tzn taka jest końcówka
    -CNT Flashing Compled,Time 00:00
    Extracting Contents Package...
    Init Local Mode Failed
    Contents Package Extracting Failed:
    Process Failed, Repowering Mobile
  • #21 3077293
    tino2003
    Admin grupy GSM
    A wgraj samu mcu i ppm (zobaczymy co sę będzie działo) bez cnt telefon normalnie powinien chodzić.
    pozdr

gdy masz to info na końcu to próbuj wtedy bootowac telefon włącznikiem. Zanim wyskoczy failed
  • #22 3077395
    arczi114
    Poziom 28  
    wtedy normalnie fleshuje do konca.., ale nie moge zrsetowac wszystkich ustawien itp., o smoku(przepraszam-simlocku) , nie wspomne, fon nie odpala..
  • #23 3078952
    arczi114
    Poziom 28  
    naprawde nie ma na to zadnej rady...? telefon na półke? niieeee.,,jeszcze jakies sugestie?
  • #24 3079876
    camilzi
    Poziom 10  
    Moim zdaniem to problem chyba sterownikow...
    Bylem dzisiaj u kumpla i zrobil mi Twisterem dwie takie 1600, bez zanizania softu itd... Zdjąl simlocka bez najmniejszych problemow, nie moglem sie nadziwic... Dokladnie obejrzalem jego sprzet... Jedyna roznica to to, ze ja mam N-boxa a on Twistera. Jedyna roznica jaka udalo mi sie zauwazyc dzisiaj popoludniu to sterowniki...
    podczas instalacji zostaje zawsze zainstalowany nastepujacy sterownik:
    UFS2 Device, (c) SarasSoft
    Wg N-Box.org powinno to byc jednak:
    UFS2 SUPERTRIO Device
    Nie moge znalezc tego sterownika, chcialem to wyprobowac, bo nie mam juz pomyslow...

Zalączam dokument do wgladu...
    Załączniki:
    • Install usb driver.doc (83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 3080159
    inco
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po raz kolejny chce powiedzieć,że Jaf+pkey napewno sobie z tym radzi bo robiłem juz kilka sztuk!Ewentualnie może byc problem z zasięgiem,ale w tedy wgrywamy dobrego pm i śmiga na 5.53.Spróbujcie robic dwoma kablami zwykłym i easy.Miałem taki przypadek że na zwykłym kablu mi cnt się nie wgrywały a na kablu easy wgrały sie bez problemu.I nie piszcie,że nie mozna zrobic jafem bo mogę się z kazdym założyć!jakktos sobie nie radzi na jafie to poprostu sie nie zna!
  • #26 3080220
    arczi114
    Poziom 28  
    Panowie, ale tu chodzi o Tornado, rozumiem,ze jest gdzies jakis sprzet który robi cos czego akurat ten nie ..,ale nie o to idzie.., co jest ,że bez plików CNT fleshuje normalnie,ajesli tylko spróbuje z tymi plikami to klapa, musi byc jakis myk na to, moze chodzi o inne odznaczenie konfiguracji wgrywania softu..?moze po kolei .., ktos kto wgrywał softa (zanizał wersje Tornadem),poda wszelkie ustawienia w okienkach..moze tym sposobem dojdziemy...

Dodano po 7 [minuty]:

miałby moze ktos sprawdzony soft v5.53 ? spróbuje postawic go z simlockiem ,a potem zobaczymy..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z obniżeniem wersji oprogramowania (softu) w telefonie Nokia 1600 z wersją v.5.53 oraz zdjęciem simlocka (potocznie "smoka"). Użytkownicy zgłaszają trudności z użyciem programu Tornado do flashowania, zwłaszcza z wgrywaniem plików CNT, które kończy się błędami i niemożnością pełnego przywrócenia telefonu. Proponowane rozwiązania to użycie starszych wersji softu, np. 3.42 lub 3.06, które według niektórych działają stabilniej i pozwalają na zdjęcie simlocka. Alternatywnie polecany jest program JAF z pkey, który według części użytkowników radzi sobie bez problemu z tym modelem i wersją softu. Wskazywano również na problemy ze sterownikami USB (różnice między UFS2 Device a UFS2 SUPERTRIO Device) oraz na konieczność użycia odpowiedniego kabla (np. Easy Cable zamiast zwykłego). Zalecane jest zgranie PM (parametrów telefonu) i wykonanie erase flash przed wgrywaniem softu. Niektórzy użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zabezpieczeń operatora (np. NetLock w sieci D1). Próby wgrywania samego MCU i PPM bez CNT czasem pozwalają na uruchomienie telefonu, ale bez pełnej funkcjonalności. Ogólnie, zdjęcie simlocka i obniżenie softu w Nokii 1600 v.5.53 jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego sprzętu, sterowników, wersji oprogramowania i doświadczenia z narzędziami do flashowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA