Witam, mam problem z monitorem AOC model F1795+ seria F6cg3ac625686 17" przywieziony z niemiec. W chwili kiedy go włączyłem pierwszy raz nie było żadnej reakcji nawet kontrolka się nie zapaliła, rozebrałem go i po długim boju znalazłem uszkodzony tranzystor, nieznanej nazwy, gdyż nic na nim nie było napisane, ze względu że po raz pierwszy naparwiam monitor, przypuszczam że jest to tranzystor kluczujący, dużej mocy sądząc po jego gabarytach, montowany w pobliżu trafopowielacza na dużym radiatorze, wymieniłem go na tranzystor BU708 z jakiegoś telewizora monitor się włączył pojawił się obraz i nagle zaczą się zwężać aż znikł i znowu wyłączyły się kontrolki, więc wymieniłem go na jakiś tranzystor ST78 z starego 14" czarnobiałego monitora, na tym tranzystorze monitor popracował z 5 minut i znowu historia się powtórzyła. Nie znam się na naprawch monitorów i jak pisałem jest to mój pierwszy monitor. Jeżeli ktoś wie co z tym zrobić niech podsunie pomysł, może potrzebny jest zupełnie inny tranzystor, a może ciągle ulega on awarii z jakiegoś innego powodu, gdzieś jeszcze występuje usterka której nie mogę znaleźć, z góry dziękuję za odpowiedź.