logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2002VT - Zanikający dźwięk, co sprawdzić?

maximiliantg 01 Paź 2006 10:28 1119 2
REKLAMA
  • #1 3073913
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z fonia w tv jak w temacie. Klient twierdzi ze telewizor nie ma glosu. Jak sprzet do mnie dotarl to fonia byla. Pomierzylem napiecia wszystkie byly ok. Jednak z wywiadu srodowiskowego dowiedzialem sie ze ten tv takie numery juz robil. Tzn. dzialal az do momentu znikniecia fonii, po przeniesieniu go do speca fonia sie pojawila. Dzialal tak przez 2 tygodnie i nastapila powtorka z rozrywki czyli zanik foni. Jak dotarl do mnie to fonia juz byla. Napiecie na TDA 2006 bylo ok. tak samo na TBA 102T. Sprawdzilem tez 2 pin proca pca84c640p/030 i bylo ok. Czego ewentualnie jeszcze szukac jak sytuacja sie powtorzy? Dziekuje za podpowiedzi.

pozdrawiam
    maximiliantg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3074203
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3361
    Było wielokrotnie.
    Jest tam taki elektrolit C409 przy TDA1940, ma 0,47 mikro. On powoduje blokowanie fonii w TBA oraz w mikrokontrolerze.
    No i trzeba ze schematem i miernikiem prześledzić ścieżki z fonią, może pękł gdzieś druk albo jakiś elemencik na trasie dźwięku do końcówki mocy "wariuje"
  • #3 3074293
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sprawdzalem napiecia na koncowce mocy i na procku i byly ok wiec druczek bedzie raczej ok (chociaz pod plyte nie zagladalem). Powiem tak: gdyby u mnie zaniemowil to byc moze dotarlbym do tego konda ale jak wsio dzialalo jak trza to nie mialem mozliwosci go wykryc i dlatego pytam na forum. Archiwum tez przegladalem i wiadomosci nt tego konda widzialem ale tam byl permanentnty brak fonii i to mnie troche zmylilo. W kazdym razie dzieki za wskazowki.

pozdrawiam
    maximiliantg
REKLAMA