logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brumi Diora AWS 504, Czy to wina kości zdalnego sterowania?

Prospero 01 Paź 2006 21:44 4911 41
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego amplituner brumi niezależnie od regulacji głośności i czy usterka może leżeć w układzie zdalnego sterowania silnikiem potencjometru?

Raczej nie — układ zdalnego sterowania i silnik potencjometru odpowiadają za diodę oraz napęd gałki, a stałe brumienie trzeba szukać w torze sygnałowym, mute albo masie, bo wyciszenie usuwa też przydźwięk [#3076688][#3077785] Odłączanie sygnału przed końcówką i złącza WN701 powodowało zanik brumu, więc końcówka mocy/STK nie wyglądała na pierwszą przyczynę, a problem siedzi raczej przed wejściem końcówki, w okolicy mutingu, przewodów lub połączeń masy jednego kanału [#3079074][#3077168][#3090952] Zalecano sprawdzenie tranzystora mute i jego sterowania z procesora, napięcia +5 V oraz elementów T409/T410 i Q405–Q408 w sekcji sterowania potkiem [#3077785][#3088408] Jeśli po odłączeniu sygnału przydźwięk nadal zostaje, trzeba cofać się po torze i szukać uszkodzonego przewodu, kondensatora albo zimnego lutu [#3090952]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3076366
    Prospero
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Prośba do znających ten amplituner, albo znających się na elektronice na tyle, by słysząc o objawach coś zasugerować. Wygrzebałem takie ustrojstwo planując złożyć synom zestaw, alternatywę dla boom-boxa. Niestety jak się okazało, jest on sprawny inaczej. Po włączeniu w obu kolumnach słychać wyraźne brumienie, przy czym jakby w lewej było znacznie silniejsze. Co ciekawe zmiana głośności nie ma żadnego wpływu na poziom owego brumienia. Pozostaje ono ciągle tak samo głośne. Sygnał czy to z tunera czy z dowolnego źródła gra sobie jak gdyby nigdy nic. Właściwie nawet trudno w nim doszukać się jakichś wyraźnych zniekształceń. Jeśli pogłośnić odpowiednio wysoko to sygnał przykrywa nawet owo brumienie. I jeszcze jedna dziwna rzecz. Jak wiecie (a dla tych co nie wiedzieli dodaję informację), ten ampli ma pilota a potencjometr głośności napędzany jest silnikiem. Na gałce jest czerwona dioda. Zauważyłem, że jej światło jest teraz prawie nie widoczne. Kiedy użyć funkcji pogłaśniania w pilocie, dioda zaczyna wreszcie świecić ale potencjometr ani drgnie. Jest też funkcja – mute, która wycisza całość. Kiedy włączało się ją przy sprawny urządzeniu, dźwięk znikał a dioda zaczynała mrugać. Ta funkcja działa nadal bez zarzutu. Dźwięk znika razem z brumem a dioda sympatycznie mruga. Zdobyłem schemat do tego urządzenia i pomierzyłem w kilku miejscach prądy. Właściwie wszystko ok. Skąd zatem to brumienie? Myślałem na początku, że to może STK. Teraz jednak owo brumienie wiąże raczej ze skutkami awarii przy sterowaniu potencjometrem. Czy winna może być kość zdalnego sterowania? To ona ustala działanie silnika w potku. Cały czas na silnik trafia podejrzane napięcie a naciśnięcie przycisku – „up” w pilocie zwiększa je tylko nieznacznie. Może w procesorze jest zwarcie i jakiś zbłąkany prądzik pcha się na masę? Ktoś ma pomysł, czy tylko złomować?

Pozdrawiam

Pospero

PS.

Przy włączeniu słychać wyraźne pyknięcie i potem pojawia się jakby z łagodnego sciszenia w kolumnach pojawia się bryum. Kondensator w zasilaniu wymieniłem na dwa nowe 4700 uf. Problem pozostał bez zmian.
  • #2 3076417
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Wymień kondensatory elektrolityczne w liniach zasilających pozostałe układy amplitunera. Sprawdź tranzystory sterujące silnikiem potencjometru. Przeglądnij płytę ze względu na "zimne" i popękane luty.
    Pozdrawiam.
  • #3 3076526
    Prospero
    Poziom 11  
    Kondensatory wszystkie podejrzane juz wymieniłem. Brumi jak brumiło. Pęknięć na płytce czy zimnych lutów też nie znalazłem.
  • #4 3076688
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jesli jest tak jak piszesz ze przy wlaczeniu funkcji "muting" "dzwiek znika razem z brumieniem" to nalezy zbadac co dzieje sie przed tym ukladem odpowiadajacym za wyciszanie(jest to prawdopodobnie zrobione na dwoch tranzystorach) i za tym ukladem czyli na wejsciu koncowek.Najlepiej uzyc do tego szukacza sygnalu i zbadac sygnal w poszczegolnych punktach.Nie mam schematu ale z tego co piszesz to jest to cos podobnego do wzmacniacza WS504 tylko ze bez tunera.
  • #5 3077168
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Skoro regulowanie głośnością nie zmienia głośności bruuumienia to przyczyna leży za przedwzmacniaczem. Posprawdzaj dokładnie luty i ścieżki na płytce z mkońcówkami. Połączenia mas. Najlepiej było by sprawdzić szukając usterki sondą sygnałową jak napisał marian 1981.02
  • #6 3077485
    Prospero
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za chęć pomocy.

Niestety nie posiadam takiego przyrządu jak – wyszukiwacz sygnału. Muszę się też przyznać, że moja wiedza o elektronice jest raczej ... hobbystyczna;) Pełen jestem jednak wiary w swoją umiejętność szybkiego uczenia się.

Podsyłam fragment schematu z wyjściem sterowania do potencjometru. Zastanawiam się nad wymianą wszystkich tranzystorów w tej części. To złącze z pięcioma pinami to właśnie sterowanie potka. Piny: 2 i 3, to zasilanie wspomnianej wcześniej diody. 1 – to masa. 4 i 5 to natomiast zasilanie silnika. Grzebać tutaj?
    Załączniki:
    • Brumi Diora AWS 504, Czy to wina kości zdalnego sterowania? AWS_504_detal_2.jpg (154.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3077626
    Prospero
    Poziom 11  
    No właśnie nie ustępuje.

Dlaczego jednak dioda ledwie się żarzy, skoro wcześniej – przed usterką - świeciła wyraźnym czerwonym światłem. Zresztą to wyraźne świecenie pojawia się kiedy w pilocie nacisnąć dowolnie – up lub down. Podobnie jak przy – mute, o czym pisałem wcześniej. A silnik ani drgnie. Zastanawiam się właśnie jaki to może mieć związek? Chyba, że są dwie usterki. Brumienie to jedno a niewłaściwa praca silnika w potku to drugie. Bądź jeszcze jedna ewentualność, gdzieś „myknął” jakiś prąd i spowodował oba uszkodzenia. Jeśli plotę androny proszę się nie śmiać (...głośno;)
  • #9 3077785
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Rozumiem, że wszystkie elektrolity we wszystkich zasilaniach wymieniłeś? Dioda w gałce jest zasilana z +5V (sprawdź to napięcie dokładnie), które zasila również pamięć i procesor (n.40). Napięcie to jest stabilizowane w układie IC205 (i on może być uszkodzony). Dioda jest sterowana przez T402. Można zewrzeć na chwilkę C-E tego tranzystora i dioda powinna zaświecić pełną mocą. Zasilanie układu sterującego silnikiem zaczyna się od D211 (i z tego miejsca też zasilana jest część IC205) a kończy na T409. Sprawdź ten obwód dokładnie. Oczywiście któryś z tranzystorów Q405-408 może być uszkodzony, przy czy należy pamiętać, że tranzystor dobry na mierniku nie zawsze działa w układzie. Odpinając na zmianę nożki 14 i 15 procesora powinieneś uzyskać ruch silnika.
    Pozdrawiam.
  • #10 3077942
    Prospero
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki!

Kiedy tylko wróce do domu grzecznie wykonam wszelkie zalecenia.

Pozdrawiam ...
  • #11 3078398
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Podaj fragmet schematu z podanymi polaczeniami sygnalowymi od potencjometru do koncowki mocy a nie sterowania silniczkiem potencjometru.Dioda slabo swiecaca nie ma raczej powiazania z "BRUMIENIEM"!

Dodano po 37 [minuty]:

Zibi187 napisał:
    Skoro regulowanie głośnością nie zmienia głośności bruuumienia to przyczyna leży za przedwzmacniaczem.
    Hmmmm...Nie wiem jak jest w tym amplitunerze ale patrzac na schemat WS504 to potencjometr glosnosci jest miedzy przedwzmacniaczem(za nim) a ukladem "MUTE" a uklad "Mute" jest miedzy koncowka a potencjometrem "VOLUME" wiec jak tu jest tak samo to nie moze byc to wina przedwzmacniacza tylko ukladu wyciszania!Prosze raz jeszcze o fragmet tego schematu!
  • #12 3078817
    Prospero
    Poziom 11  
    Witam ponownie, raz jeszcze dziękując za deklaracje pomocy.

Zaraz wezmę się za pomiary. Dorzucam inne fragmenty schematu, na którym jest droga sygnału, od końcówki mocy do potencjometru. Jest na nim zaznaczona ścieżka do układu – mute (czerwone strzałki). Całość jest trochę rozrzucona dlatego ciężko pokazać wszystko i muszę tak po kawałku. Na drugim jest dalszy ciąg.

Mam nadzieję, że wybrałem właściwe fragmenty;)
    Załączniki:
    • Brumi Diora AWS 504, Czy to wina kości zdalnego sterowania? AWS_504_detal_3.JPG (78.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3078820
    Prospero
    Poziom 11  
    I jeszcze fragment ścieżki do - mute (przynajmniej tak jest opisane na schemacie;)
    Załączniki:
    • Brumi Diora AWS 504, Czy to wina kości zdalnego sterowania? AWS_504_detal_4.JPG (38.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3078855
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Odlutuj jedna strona kocowki rezystorow doprowadzajacych sygnal do wzmacniacza (koncowki) R730 R731 i sprawdz czy nadal wystepuja zaklocenia!Jesli tak to sprawdz tranzystor od "Mute" i jego pozostale czesci.Jest to troche inaczej rozwiazane bo funkcja "mute" jest praktycznie w aplikacji ukladu koncowki.Obawiam sie ze to jednak jest koncowka do wymiany!!!!
  • #15 3079074
    Prospero
    Poziom 11  
    Czy konieczne jest odlutowywanie rezystorów? Jeśli tak to oczywiście to zrobię. Na razie rozpiąłem złącze – WN701, przez nie sygnał idzie na końcówkę. I ... cisza!!! Brumienie zniknęło, w głośnikach jest tylko delikatny szum. Co to oznacza?

Dodano po 4 [minuty]:

PS.

Jeśli przylożyc ucho do głosników to minimalne brumienie nadal słychać. Przypomina ono taki delikatny przydźwięk, słyszalny czasem, kiedy na wejscie źródłowe wpięty jest kabel nie podłączony do żadnego urządzenia.
  • #16 3079651
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Nie mam przed oczami schematu. Jeżeli odłączysz sygnał przed końcówkami i przydźwięku nie ma, to końcówki będą w porządku. Musisz sprawdzać dalej cofając się powoli do tyłu. Odłącz zasilanie silnika potencjometru i sprawdź czy coś się poprawi. Wymontuj tą płytkę z potencjometrem i dokładnie się jej przyjżyj.
  • #17 3081559
    Prospero
    Poziom 11  
    Witam

No i nie znalazłem niczego co wyglądałoby na uszkodzone. Napięcia we wskazanych miejscach jak na schemacie a „brumienie” nie ustaje. Odpinałem poszczególne stopnie, efekt mizerny. Cicho robi się jedynie kiedy rozpiąć ostatnie złącze przed końcówka. Wcześniej sygnał idzie przez potencjometr na płytkę z regulacja barwy, ale tam przebiega jedynie przez balans, jedynie masa jest zmieszana. Z ciekawości odlutowałem przewód prowadzący sygnał z potka na balans, brumienie pozostało. Jeszcze sprawdzę co się stanie kiedy sygnał z potka podam bezpośrednio na kocówkę, zobaczymy. Tak czy siak postanowiłem też wymienić STK. Mimo wszystko mam przeczucie, że to wszystko jego wina. Znalazłem taki jak potrzebuję – STK4141V, w sieci za 16zł zatem nie majątek. Wymienię i się okaże. Albo dalej będę Wam zawracał głowę, albo opiszę dumę z sukcesu;) Obiecuję, że dokończę wątek. Może komuś w przyszłości się przyda.

Dzięki za dotychczasową pomoc ...

Pozdrawiam

Prospero
  • #18 3081630
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Spokojnie nic jeszcze nie wymieniaj.Zewrzyj drutem rezystory R628 629 i zobacz co sie dzieje.
  • #19 3081962
    Prospero
    Poziom 11  
    Po zwarciu obu rezystorów właściwie żadnej zmiany. Jedyne co zauważyłem, to kiedy się wsłuchać, wydaje się, że ten kanał z brumieniem (w tym wypadku lewy) gra jakby głośniej. Po zwarciu rezystorów nieznacznie głośniej gra prawy.
  • #20 3082014
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Dziwne bo po zwarciu tych rezystorow nie ma prawa nic grac!
  • #21 3082134
    Prospero
    Poziom 11  
    Jak rozumiem chodzi o te pierwsze rezystory na płytce regulacji barwy? Połączone durgim końcem z masą? Sam nie wiem czemu tak ... zaraz sprawdzę to jeszcze raz.

Dodano po 2 [minuty]:

Miałem je zewrzeć ze sobą? ( upewniam się bo jak pisałem wcześniej "elektronik hobbysta";)

Zwarłem je od strony sygnału. Od strony masy prześledziłem ścieżkę jest całkiem szeroka i nie ma mowy o pęknięciu.
  • #22 3082158
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tak chodzi wlasnie o nie!Masz je zewrzec z soba w ten sposob sygnal wejsciowy zwierasz do masy wiec nie ma prawa byc nic slychac!
  • #23 3082177
    Prospero
    Poziom 11  
    Nie dzieje sie nic. Zrobiłem to raz jeszcze i żadnego efektu. Byc może dźwięk sie "zmonofonicznia". Nie potafię tego stwierdzić. Z ostrozności przy testach korzystam z małych monitorków komputerowych przyłączonych do gniazda słuchawkowego. Od razu uprzedzam nie ma mowy o uszkodzeniu przedwzmacniacza słuchawkowego. W tym ampli sygnał na słuchawki to ten sam sygnał co na zaciski kolumn ograniczony rezystorami przy samym gnieździe.

Wróce jeszcze do wersji z układem sterowania silnika w potencjometrze. Kupiłem nowe tranzystory. Wymienie wszystkie i zobaczę czy ruszy. Sam potek sprawdziłem, bateria 9 V i kręci się dostojnie.

Dodano po 2 [minuty]:

Ze schematu wynika, że zwarcie tych rezystorów zwiera oba kanały a nie zwiera do masy. Mylę się?

Dodano po 5 [minuty]:

Ok! ... no troche mi wstyd;) Oczywiście miałem je zewrzeć czyli jakby wyeliminować. Zrobiłem tak. Po zwarciu w obu kanałach sygnał znika ale brumienie pozostaje.
  • #24 3082216
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    to teraz zrob to samo tylko z rezystorami R620 R621!
  • #25 3082378
    Prospero
    Poziom 11  
    I tutaj sygnał znika, brumienie pozostaje.
  • #26 3082427
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To odlacz sygnal od srodkowych wyprowadzien potencjometru glosnosci!
  • #27 3082475
    Prospero
    Poziom 11  
    Tu muszę prosić o wyrozumiałośc i uściślenie;)

Chodzi o masę, czyli ekrany przewodów, którymi sygnał jest prowadzony? Jeśli tak, to rozumiem, że mam odłączyć ją na tej samej płytce (regulacja barwy + balans)?
  • #28 3082491
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie chodzi o mase tylko o przewody sygnalowe.
  • #29 3082580
    Prospero
    Poziom 11  
    Odłączałem kolejno przewody, którymi sygnał idzie od potencjometru do testowanej płytki. Sygnał znika kolejno: jeden kanał, potem drugi kanał, wreszcie masa. Brumienie zostaje.

PS.

Podziwiam Twoją cierpliwość i ... no dzięki po prostu.[/code]
  • #30 3082789
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To teraz zrob to samo tylko ze z potencjometrem "BALANCE".Mam nadzieje ze sie dobrze rozumiemy wypnij sygnal czyli przewody od srodkowego pinu w potencjometrze mozesz nawet je polaczyc z masa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu brumienia w amplitunerze Brumi Diora AWS 504, które nie zmienia się wraz z regulacją głośności i jest silniejsze w lewym kanale. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie układu sterowania silnikiem potencjometru oraz ewentualne problemy z końcówką mocy. W toku diagnostyki wymieniono kondensatory elektrolityczne, tranzystory sterujące silnikiem potencjometru oraz sam układ STK4141V (końcówka mocy), jednak brumienie nie ustąpiło. Sprawdzano połączenia masy, ścieżki sygnałowe, rezystory na płytce regulacji barwy i balans, a także odłączano sygnał przed końcówką mocy, co skutkowało zanikiem brumienia, wskazując na możliwą usterkę końcówki lub jej otoczenia. Dioda LED na potencjometrze świeci słabo, a silnik potencjometru nie reaguje na sterowanie, co może wskazywać na uszkodzenia w układzie sterowania (tranzystory T409, T410 i powiązane elementy). Brak miękkiego startu w AWS 504 powoduje głośne odgłosy przy włączaniu i wyłączaniu, co zasugerowano rozwiązać poprzez dodanie zewnętrznego układu zabezpieczenia. Ostatecznie problem brumienia nie został jednoznacznie rozwiązany, ale wskazano na konieczność dalszej kontroli połączeń masy i elementów końcówki mocy oraz ewentualne zastosowanie dodatkowego układu zabezpieczającego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA