logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczenie i stuki w lewym kanale Kenwood KA-5040R po włączeniu

Elektronick 01 Paź 2006 21:53 1707 5
REKLAMA
  • #1 3076404
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Od pewnego czasu pojawil sie problem ze wzmacniaczem Kenwooda,
    tzn. podczas przesuwania potencjometru glosnosci, w lewym kanale pojawia sie "trzeszczenie", i gdy zmieniam zrodla wejsciowe lub naciskam jakis przycisk (np. "Loudness") to pojawia sie "stuk" w lewym kanale, ale dzieje sie tak tylko do pieciu minut od czasu wlaczenia wzmacniacza, pozniej nic nie "trzeszczy" i nie "stuka" czego to moze byc przyczyna?? moze ktos z was spotkal sie z takim problemem, bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3076428
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Przemyj płynem do styków potencjometr głośności (pozostałe też nie zaszkodzi przemyć) i wszystkie przełączniki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3077044
    Elektronick
    Poziom 18  
    To raczej nic nie pomoze, bo to wyglada tak jakkby cos bylo stare i musialo sie rozgrzac po kazdym wlaczeniu, a te "trzeszczenia" nie zaleza od polozenia potencjoketru i zglasniaja sie razem ze zglasnianiem muzyki, i wystepuja tylko gdy przesuwam potencjometr. To sa raczej przyciski wiec przemywanie ich nic nie pomoze. Pozdro

Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

Jest tu ktos kto moze mi pomoc?? Bylbym bardzo wdzieczny, jestem poczatkujacym elektronikiem i nie potrafie sam do konca zdiagnozowac przyczyny.
  • REKLAMA
  • #4 3081051
    Elektronick
    Poziom 18  
    Prosze o pomoc, jest ktos kto spotkal sie z takim problemem lub zna sie na elektronice na tyle zeby mi pomoc??
  • REKLAMA
  • #5 3083449
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Chcesz pomocy a później z niej nie korzystasz. Jeśli uważasz, że to nic nie pomoże to może wogóle nie bierz się za naprawy sprzętu. A naprawy zaczynamy zawsze od najprostszych rzeczy.
    Pozdrawiam.
  • #6 3083496
    Elektronick
    Poziom 18  
    tyle ze ja spotkalem sie z przetartym potencjometrem, i o ile pamietam to trzeszczenie bylo na stalym poziomie, a tutaj zalezy od polozenia suwaka. ale to nic jedna osoba juz mi to zdiagnozowala na innym poscie, a Ty po [rostu tego nie potrafiles. Nie jestem az taki slaby w elektronice, bo gdyby to byl potencjometr to nawet bym tu nie pisal tylko przemyl sciezke i tyle. a przemywanie przyciskow to juz wogole przesadziles, bo mam nadzieje ze wiesz czym rozni sie przycisk od przelacznika. pozdro
REKLAMA