logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV21T5K - brak dźwięku przy dostrajaniu nowych stacji, brak opcji zmiany DK/BG

michalus 02 Paź 2006 13:10 1756 6
REKLAMA
  • #1 3077777
    michalus
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z telewizorkiem SONY KV-21T5K. Mianowicie przestał dostrajać się dźwięk do obrazu. Antenę sprawdziłem i jest z nią wszystko w porządku. Wcześniej zakodowane stacje mają dźwięk, natomiast gdy chcę zaprogramować stację jeszcze raz nie udaje się dostroić dźwięku. Co dziwniejsze, nie mogę zmienić trybu DK na BG, w menu strojenia też go nie ma. W info o programie mam wyświetlone, jaki system kodowania jest dla poszczególnych kanałów. Zaprogramowane wcześniej i działające dobrze mają system BG, nowo programowane DK (lub na odwrót kiełbasi mi się to:). Co mam zrobić? Poszę o poradę.
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3077804
    michalus
    Poziom 2  
    k.k napisał:
    Jest na pilocie przycisk "*", proszę nacisnąć.

Ciężko będzie, jestem w pracy.
    Z tego co pamiętam wyświetla się numer kanału i info o kodowaniu.

Dodano po 41 [minuty]:

A może coś poruszać w trybie serwisowym. Kiedyś w niego wlazłem i może coś ruszyłem? HELP
  • Pomocny post
    #4 3077929
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Na pilocie nie ma takiego klawisza, system ma być na DK
    Załączniki:
    • SONY KV21T5K - brak dźwięku przy dostrajaniu nowych stacji, brak opcji zmiany DK/BG plso836.jpg (91.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3077933
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    No to trzeba było od razu się przyznać . W trybie serwisowym po symbolu "TT' proszę wpisać 27.
    Wejście : w pozycji st-by wysłać "i", "5", "+VOL" "TV".
  • REKLAMA
  • #6 3077946
    michalus
    Poziom 2  
    Faktycznie nie ma mi chodziło o i+. Na DK mam ustawione kanały zakodowane dawno temu i one chodzą prawidłowo. Teraz jak programuję z definicji ustawia się na BG i nie mam możliwości zmiany:( No i szumi...
    Najgorsze, że to telewizor mojej mamy i truje mi bo nie może oglądać tańca z gwiazdami

Dodano po 8 [minuty]:

k.k napisał:
    No to trzeba było od razu się przyznać . W trybie serwisowym po symbolu "TT' proszę wpisać 27.
    Wejście : w pozycji st-by wysłać "i", "5", "+VOL" "TV".

Dzięki sprawdzę w domu i dam jutro znać
    pozdrawiam:)
  • #7 3080111
    michalus
    Poziom 2  
    :D WIELKIE DZIĘKI DZIAŁA OK
    Pozdrawiam
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora SONY KV-21T5K, który przestał synchronizować dźwięk z obrazem podczas dostrajania nowych stacji. Wcześniej zaprogramowane kanały z systemem kodowania BG działały poprawnie, natomiast nowe stacje były automatycznie ustawiane na system DK lub BG bez możliwości ręcznej zmiany, co skutkowało brakiem dźwięku i szumem. Rozwiązaniem okazało się wejście w tryb serwisowy telewizora i zmiana ustawienia systemu kodowania na DK poprzez wpisanie kodu 27 po symbolu "TT". Wejście do trybu serwisowego uzyskuje się w stanie standby, wysyłając sekwencję klawiszy "i", "5", "+VOL", "TV". Po zastosowaniu tej procedury dźwięk zaczął działać prawidłowo na nowych stacjach, a problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA