logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emulator 386 SX do uruchomienia starego softu na Asus P4 1,6 GHz

harkonnen 03 Paź 2006 18:31 1209 7
REKLAMA
  • #1 3081744
    harkonnen
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witam
    Mam soft tak stary i beznadziejnie napisany ze jedynym kompem na którym dzialła jest 386 SX z 8 MB ramu. Na innych nowszych odpalenie go powoduje wyświetlenie napisu "Dived overflow" lub "Your program dived overflow " (nie pamietam dokladnie tekstu). Bardzo mi zależy na tym aby odpalić ten soft na laptopie Asus P4 1,6 G . Czy jest jakis programowy emulator procesora 386 SX ?? Moim zdaniem bład pojawia sie z powodu koprocesora. 386 nie ma koprocesora i dlatego na tym kompie dziala. Dołączam ten soft (to soft do programowania starozytnych radii motorola P110 S5).
    Załączniki:
    • P110S5.rar (165.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3081916
    arturjakis
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    spróbuj zainstalowaź emulator dosa a dokładnie dosbox-a kiedys jak go instalowałem to emulował chyba procka 286 moze wyszła nowsza wersja która emuluje tez 386 a moze ruszy na emulowanym 286.
    emulator działał bardzo ładnie i bardzo wolno jak to 286 :)
  • REKLAMA
  • #3 3081959
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Może chodzi o to, ze był napisany w pascalu z błedem w bibliotece crt pojawiającym sie przy szybkich procesorach. Jest na to patch - na pliki exe.

harkonnen - program nie wykorzystuje koprocesora na 386, tak samo jak na kazdym innym procesorze.
  • REKLAMA
  • #5 3082205
    harkonnen
    Poziom 17  
    dos box a sprawdzalem i nie dziala - zglasza blad
    Jesli ktos rozwiaze ten problem to podaruje 30 pkt. Plik z programem jest dolaczony wiec mozna sprobowac
  • REKLAMA
  • #6 3082844
    majkov
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie wiem na czym polega ten bład u mnie chodzi pod dosboxem 0.63 nie wykrywa tylko połaczenia z radiem ale to chyba normalne przecież nie jest podłaczone??Jaki Tobie wyskakuje komunikat?
  • #7 3082888
    harkonnen
    Poziom 17  
    Jesli pisze ze error 9 to znaczy ze nie uruchomiles tego. Musi pojawic sie menu dosowe wybor klawiszami f1 -f10 . Program nie ma sie laczyc z radiem. Program jest mi bardzo dobrze znany ale umie go odpalic tylko na 1 kompie (386) - nawet 486 juz nie dziala
  • #8 3083488
    Johnnie80
    Poziom 11  
    Ja przed chwilą odpaliłem ten program na 2k3 serwer za pomoca Dosbox'a. Ruszył bez większych problemów
    Emulator 386 SX do uruchomienia starego softu na Asus P4 1,6 GHz
    Kliknij by powiększyć! TONI_2003
    Tylko zanim odpalisz dosbox'a to wykonaj następujące czynności:
    1. utwórz sobie jakiś folder na dysku o jakiejś nazwie (np:PROG) w dosbox'ie użyj polecenia:
    mount c [litera dysku]:\[nazwa folderu]\ (np mount c c:\PROG\)
    2. w katalogu, który utworzyłeś, utwórz jeszcze jeden katalog o nazwie "motosoft" i dopiero tam wklej katalog z programem
    3. odpal i ciesz się programem :)

Dlaczego trzeba utworzyć katalog motosoft? Nie trzeba, chodzi tu o ścieżki dostepu do danych i pomocy. Wszystko to masz wpisane w pliku "P110-5T.CFG". Otwórz go za pomocą notatnika i wszystko będzie jasne[/img]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia bardzo starego i źle napisanego oprogramowania do programowania radii Motorola P110 S5, które działa jedynie na komputerze z procesorem 386 SX i 8 MB RAM. Na nowszych maszynach, w tym na laptopie Asus z procesorem Pentium 4 1,6 GHz, pojawia się błąd "Divide overflow" lub podobny, prawdopodobnie związany z różnicami w obsłudze koprocesora, którego 386 SX nie posiada. Próby uruchomienia programu w emulatorze DOSBox nie przyniosły pełnego sukcesu – program albo nie startuje poprawnie, albo zgłasza błędy. Jeden z użytkowników potwierdził uruchomienie programu na Windows Server 2003 za pomocą DOSBox 0.63, podkreślając konieczność odpowiedniego przygotowania katalogów i konfiguracji ścieżek dostępu zgodnie z plikiem konfiguracyjnym P110-5T.CFG. W dyskusji pojawiła się sugestia, że problem może wynikać z błędu w bibliotece CRT użytej w programie, typowego dla aplikacji napisanych w Pascalu na szybkie procesory, na co istnieje patch do plików EXE. Nie potwierdzono istnienia dedykowanego emulatora procesora 386 SX, a DOSBox emuluje głównie procesory 286 i 386, jednak nie zawsze poprawnie uruchamia ten konkretny soft.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA