logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI KT4 Ultra MS-6590 - brak reakcji z kartą GeForce 2 MX440 w AGP

macio8888 03 Paź 2006 19:01 2453 10
REKLAMA
  • #1 3081844
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    Kupiłem ostatnio uzywaną płytę główną MSI KT4 Ultra MS-6590 i mam nastepujący problem, ze po włożeniu karty graficznej (geFroce 2 mx440) do slotu AGP płyta główna w ogole nie startuje(tzn, jak naciskam power to w ogole nie reaguje), natomiast jesli wyciagne ta karte to płyta startuje normalnie, tak samo z karta graficzna na PCI - startuje bez problemu i wszystko sie uruchamia. Czy to znaczy, ze port AGP jest uwalony? czy moze jakos sie da ustawic coś gidzes? szukałem odpowiednich zworek w manualu lecz nic nie znalazłem.

P.S. karta graficzna na 100% sprawna, bo sprawdzałem ja jeszcze dizs u kumpla czy mi sie cos z nia nie stało podczas przekładania. Nie mam tez innej karty AGP do sprawdzenia płyty.

P.S.2 nie chce zakłądać 2 tematów na forum więc zapytam tutaj czy ma ktoś sterowniki do karty sieciowej D-Link DL10030B?? szukałem w necie i nie znalazłem nigdzie ;/

Pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #2 3081904
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Zobacz w BIOS-ie czy jest ustawienie portu (AGP).
    Jak tak to spróbój zmienić ustawienie, a jeżeli nie ma to może karta nie jest do końca dociśnięta w slocie lub nie łączy.Jeśli to nie poskutkuje sprawdź jakie są dostępne ustawienia dla AGP w Biosie i napisz to może ci pomogę.
  • REKLAMA
  • #3 3081921
    macio8888
    Poziom 22  
    Karta jest na 100% dobrze docisnieta bo sprawdzałem, port równierz czysciłem i nic nie pomaga. Opcje jak sprawdze to napisze.
    dzieki i pozdrawiam macio8888
  • #5 3082005
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    sterowników do tej karty też nigdzie nie mogłem znaleść.
  • Pomocny post
    #6 3082709
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    macio8888 napisał:
    czy ma ktoś sterowniki do karty sieciowej D-Link DL10030B?? szukałem w necie i nie znalazłem nigdzie

Kolega podał nazwę głównego chipu karty, a nie karty jako takiej. Wg mnie karta powinna mieć nazwę DFE 530TX Rev. C1, a sterowniki do niej są tutaj:
    http://support.dlink.com/products/view.asp?productid=DFE%2D530TX#
  • REKLAMA
  • #7 3082899
    macio8888
    Poziom 22  
    Dzięki za sterowniki. Wreszcie mam internet na kompie;) Ale dalej nie wiem co z tym AGP - w biosie nic takie nie znalazłem, karte na 100% dobrze dociskałałem, ale był taki moment, ze karta była niedocisnieta do konca i komp wystartował, ale nie wiem czy wykrył grafike bo nie miałem monitora ani "bzyczka" podłączonego, a jak chciałem zrobić ten sam myk tlyko, ze z podpiętym monitorem to jak właczyłem to sie tylko wentylatorki zakręciły, cos "pykło" i omało nie spaliłem grafiki(działa, bo sprawdzałem u kumpla :D ).
    Please help me `couse I can`t stand resolution 800x600 ;/ it`s awful ;/
  • REKLAMA
  • #8 3083018
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Dociskałeś grafikę przy włączonym komputerze ? Dopóki nie sprawdzisz z inna kartą graficzną to nic nie wymyślimy.
  • #9 3083079
    macio8888
    Poziom 22  
    Le ja kmam dociskać karte przy włączonym komputerze, jak on sie nie chce włączyć, i włąsnie tutaj jest problem, bo jak jest wsadzona ta karta do AGP to komp sie w ogole nie uruchamia - nawet wentylatorki sie nei kręcą, w ogole nie reaguje na przycisk "POWER".
    Jutro moze skombinuje inna grafike to sprawdze.
    pozdrawiam macio8888
  • #10 3083098
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    macio8888 napisał:
    Le ja kmam dociskać karte przy włączonym komputerze, jak on sie nie chce włączyć, i włąsnie tutaj jest problem, bo jak jest wsadzona ta karta do AGP to komputer sie w ogole nie uruchamia - nawet wentylatorki sie nei kręcą, w ogole nie reaguje na przycisk "POWER".
    Jutro moze skombinuje inna grafike to sprawdze.
    pozdrawiam macio8888

wypadalo by sprawdzic napiecie na tym porcie, mozna poprawic luty, sprawdzicz czy blachy w nim nie zwiraja itp. ale mzoe tez sie okazac ze grafa niechce chodzic z ta plyta.
  • #11 3083112
    macio8888
    Poziom 22  
    napięcie nie wiem zabardzo jak zmierzyć, luty to w ostateczności, a blcha jakby zwierała to by nie odpalał w ogole(przynajmniej tak mi sie wydaje).
    A co ostatniego to zobacze jutro. Jesli inna karta pojdzie to bedziemy myśleć inaczej.
    pozdrawiam macio8888
    --------------------------
    04 Paź 2006 16:03
    Witam!
    Sprawdziłem dziś tą płytę główną z kartą graficzną Radeon 9550 AGP 8x i dalej nic. Komputer nie odpala...
    Dziś jeszcze resetowałem biosa zworkami na płycie ale to również nic nie dało...
    ---------------------
    07 Paź 2006 23:03
    Witam!
    Problem został rozwiązany - wymieniłem płytę główną, na taki sam model tyle, ze sprawną.
    Dziękuje za odpowiedzi wszystkim i pozdrawiam
    temat zamykam
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną MSI KT4 Ultra MS-6590, która nie uruchamia się po włożeniu karty graficznej GeForce 2 MX440 do slotu AGP. Płyta działa poprawnie bez karty AGP oraz z kartą graficzną na PCI. Próby sprawdzenia ustawień portu AGP w BIOS-ie nie przyniosły efektu, a karta graficzna jest potwierdzona jako sprawna na innym komputerze. Test z inną kartą AGP (Radeon 9550 AGP 8x) również nie pozwolił na uruchomienie systemu. Reset BIOS-u zworkami nie rozwiązał problemu. Sugerowano sprawdzenie napięć na porcie AGP, ewentualne poprawki lutów oraz kontrolę styków slotu AGP. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana płyty głównej na ten sam model, ale sprawny egzemplarz. Dodatkowo podano linki do sterowników karty sieciowej D-Link DL10030B oraz DFE 530TX Rev. C1, które były poszukiwane przez użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA