logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Winfast'em GeForce'm 5900 i Pł gł MSI KT4V

gwizmo 10 Lis 2006 11:05 1364 9
REKLAMA
  • #1 3208253
    gwizmo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    kupilem ostatnio Geforce'a 5900 i po włożeniu go do kompa, ten niestety zastrajkował i nie chce się odpalić, 3 piknięcia i tyle co ma do powiedzenia.

Karta na 100% sprawna, wcześniej miałem GF4MX440, który biegał na tej płycie bez problemu.

Konfiguracja kompa:
    Athlon 1700+
    Pł gł MSI KT4V Ultra
    zasiłka 300W

zasilanie ok, sprawdzałem na str. http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp i wyszło ze potrzebuje min 235W

help bo nie wiem co robić[/url]
  • REKLAMA
  • #2 3209457
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Tak się nie sprawdza zasilacza.Zmierz miernikiem napięcia zasilacza lub podstaw mocniejszy.
  • REKLAMA
  • #3 3209466
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Co do zasiłki to nie był bym taki pewny (jesli jest to markowy zasilacz to ok , jeśli natomiast jest to jakis codegen to juz nie jest ok)

Druga sprawa to ta płyta może nie współpracować z twoją grafą u mnie niechciała wstać z radeonem 9550 na pokłądzie co prawda zachowywała sie inaczej bo wogóle nie startowała

Więc tak na początek
    1.sprawdź w biosie jak masz ustawione AGP x8 x4 czy auto
    fast write disable
    2.sprawdź miernikiem napięcia 12v, 5v, 3.3v
    3.podmień bios płyt na najnowszy
  • REKLAMA
  • #4 3209567
    gwizmo
    Poziom 11  
    Dzięki za info,
    już traciłem nadzieję że ktoś się odezwie...
    Otóż tak:

Zasilacz podpinałem 400W i niestety to samo - zero odzewu jedynie pikanie - więc zasiłek to nie będzie,

Co do biosu to zrobiłem flash ale nie do tej płyty, zamiast kt4 ms-6712 zrobilem kt4 ms-6590 i teraz nawet na starej karcie sie nie podnosi
    właśnie przed chwilą pobrałem najnowszy bios - tym razem właściwy do w wersjo 1c0 i po powrocie do domq zobaczę czy to poleci

co do niechętnej współpracy między tymi urządzeniami to wydaje się najbardziej prawdopodobne, gdyż tak też mi powiedział chłop u którego kupowałem karteluszkę, ale z drugiej strony szukając na necie info na rozwiązanie tego problemu widziałem konfigut\racje kompów takie jak ja mam i ten sprzęt niby powiniem "biegać"

obcykam wszzystko i napiszę co wskórałem

thx za helpa
  • #5 3210010
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    gwizmo napisał:
    3 piknięcia i tyle co ma do powiedzenia.

Płyta ma BIOS AMI, więc:
    3 short: Base 64K memory failure
    A memory failure has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad
  • #6 3218981
    gwizmo
    Poziom 11  
    nie, to nie ram na bank bo ten komp chodzi, ale na innej karcie. po drugi te piknięcia wskazują na kartę bo to są 2 krótkie i 1 długie.

na to wychodzi że jednak ta płyta gł jest to d...

i znów kasa poleci...

thx za helpa
  • #7 3220793
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    sprobuj jeszcze z innym biosem do plyty jesli mozesz sprawdz czy do karty graficznej niema nowszego biosu jesli jest wgraj go to wszystko co mozna zrobic, sprawdz jeszcze styki w zlaczu AGP i na karcie
  • REKLAMA
  • #8 3220853
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    hmmm jak mozna byc tak madrym i wegrac bios od innej plyty przeciez wszedzie sa napisane ostrzezenia teraz albo jakism fuksem ci to odpali zmienisz na taki od tego modeli bedzei dzialac (na tesj starej karcie przynajmniej) albo bedziesz musal zaprogramowac bios na innej plycie(bardzo ryzykowane ale tanie i jak sie dobrze zrobi to nie jest jednak .. ) a co do karty to:
    Czy podlaczyles dodatkowe zasilanie z kabla od ffd ?
    Mozna podniesc napiecie o 0,1 a nawet o 0,2 volt bo napewno to nie uszkodzi karty a moze pomoze (mozliwe ze plyta podaje troche nizsze i sie wyrowna)
    przelacz manualnie na agp x4 lub x8 (sprawdz tak i tak) wylacz szybki zapis jak w poscie wyzej
    Mozna jeszcze sprobowac odpalic kompa z karta na pci jaka glowna (jesli ty albo ktos ze znajmych ma ze starego kompa na stanei takei dziadostow) w celu jakies diagnozy ale raczej to na niewiele sie zda :D
    Czy karta byla sprawdzana pod katem sprawnosci ?
  • #9 3222579
    gwizmo
    Poziom 11  
    bomber napisał:
    hmmm jak mozna byc tak madrym i wegrac bios od innej plyty przeciez wszedzie sa napisane ostrzezenia teraz albo jakism fuksem ci to odpali zmienisz na taki od tego modeli bedzei dzialac (na tesj starej karcie przynajmniej) albo bedziesz musal zaprogramowac bios na innej plycie(bardzo ryzykowane ale tanie i jak sie dobrze zrobi to nie jest jednak .. ) a co do karty to:
    Czy podlaczyles dodatkowe zasilanie z kabla od ffd ?
    Mozna podniesc napiecie o 0,1 a nawet o 0,2 volt bo napewno to nie uszkodzi karty a moze pomoze (mozliwe ze plyta podaje troche nizsze i sie wyrowna)
    przelacz manualnie na agp x4 lub x8 (sprawdz tak i tak) wylacz szybki zapis jak w poscie wyzej
    Mozna jeszcze sprobowac odpalic komputera z karta na pci jaka glowna (jesli ty albo ktos ze znajmych ma ze starego komputera na stanei takei dziadostow) w celu jakies diagnozy ale raczej to na niewiele sie zda :D
    Czy karta byla sprawdzana pod katem sprawnosci ?

Otóż tak:
    Moja płyta jest MS-6712 a omyłkowo podgrałem od MS-6950 różnica jest między nimi taka że ta druga ma SATA, bez problemu wgrałem spowrotem włąściwą, najnowszą wersję biosu.
    Zasilanie rzecz jasna podłączyłem, znam się na rzeczy i wiem że mogłem napisać wszystko dokładnie co porobiłem ponieważ znam się na rzeczy, ale z czymś takim jeszcze nie miałem styczności, żeby sprawna karta z różnymi ustawieniami biosu nie chciała ruszyć... Moje zapytanie było niestety nieprzemyślane i skonstruyowałem je tak jakbym nie miał o niczym pojęcia - oczywiście napięciami też próbowałem manualnie, ale prędkości AGP niestety nie można na tej płycie przełączać ręcznie...
    A co do karty jest sprawna na 101%...
    Wczoraj zamówiłem nową płytkę gł na chipsecie nForce'a 2 - teraz już napewno będzie działać
  • #10 3268063
    gwizmo
    Poziom 11  
    Tydzień temu kupiłemnówkę płytę główną i zasilacz 480W i moje problemy się skończyły!!
    Wszystkim dzięki serdeczne za helpa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku uruchomienia komputera po zamontowaniu karty graficznej Winfast GeForce 5900 na płycie głównej MSI KT4V Ultra z procesorem Athlon 1700+ i zasilaczem 300W. Karta była sprawna, a wcześniejsza GF4MX440 działała bez problemu. Podejrzewano niewystarczające lub niestabilne zasilanie, niekompatybilność płyty z kartą graficzną oraz błędne ustawienia BIOS-u (AGP, fast write). Próby obejmowały pomiar napięć zasilacza, aktualizację BIOS-u (początkowo błędną wersją), sprawdzenie styku złącza AGP oraz podłączenie dodatkowego zasilania do karty. Ostatecznie problemem okazała się niekompatybilność płyty głównej z kartą, co potwierdziły objawy i brak możliwości ręcznego przełączania prędkości AGP. Po zakupie nowej płyty głównej na chipsecie nForce2 oraz zasilacza 480W problem został rozwiązany i komputer uruchomił się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA