logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki 90W do radia samochodowego 4x40W?

bober-ek 04 Paź 2006 14:54 3010 8
REKLAMA
  • #1 3084353
    bober-ek
    Poziom 10  
    Witam. MAm proplem a nie znam się na samachodowym sprzęcie audio.
    W jaki sposób podłączyć 2 głośniki po 90W do radia 4x40W? I czy jest taka możliwość? Z góry dziękuję za wypowiedzi

Pozdrawiam

bober-ek:D
  • REKLAMA
  • #2 3084416
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Da się.
    Poszukaj "mostkowanie wzmacniacza".
  • #3 3084859
    bober-ek
    Poziom 10  
    Wszystko co znalazłem dotyczy mostkowania wzmacniaczy a mi chodzi o to by po radio nie podłączać 4 głośników tak jak mam do tej pory tylko 2 mocniejsze. Nie mam pojęcia jak to zrobić.... :([/url]

Dodano po 1 [minuty]:

Wszystko co znalazłem dotyczy mostkowania wzmacniaczy a mi chodzi o to by po radio nie podłączać 4 głośników tak jak mam do tej pory tylko 2 mocniejsze. Nie mam pojęcia jak to zrobić.... :( :( :(
  • REKLAMA
  • #4 3084930
    yasiu_kam
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    nie da sie mostkowac zwyklego radia a tylko Pioneery z najwyzszej polki wiec lepiej kup wzmacniacz byle nie VK albo First :) pozdro
  • #5 3084964
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    bober-ek napisał:
    Witam. MAm proplem a nie znam się na samachodowym sprzęcie audio.
    W jaki sposób podłączyć 2 głośniki po 90W do radia 4x40W? I czy jest taka możliwość? Z góry dziękuję za wypowiedzi

Pozdrawiam

bober-ek:D

Podłącz jeden głośnik do jednego kanału ,a drugi do drugiego( trzeci i czwarty kanał zostanie pusty)Napisz też co to za głośniki(te 90w to max czy RMS ),bo radio to tylko ma 4x20w RMS.Nie radzę mostkować końcówek radia.
  • REKLAMA
  • #6 3085245
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    nie zmostkujesz koncowki radia bo ona i tak juz pracuje w mostku. jedyne co ci pozostaje to kupic jakis wzmacniacz.
  • #7 3085399
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Ja osobiście pod radyjko samochodowe 4x45W (~22WRMS) i pod tym radyjkiem chodzą mi altusy 110 które jak wiadomo seryjnie mają 70W RMS z głośnikiem niskotonowym 40W RMS jednak po wykruszeniu membrany zmieniłem na orginalne tonsilowskie 25cm 60W RMS. Czyli teraz kolumny mają ~90W RMS. Radyjko radzi sobie z tymi kolumnami nawet dobrze. Wiadomo że nie wykrzesam z tych kolumn wszystkiego ale graja przyzwoicie. Siedzą tylko te dwie kolumny na radyjku. Jak masz kabelki prawidłowo połączone i nigdzie nie poprzecierane(nie tworzy Ci się zwarcie) to powinno chodzić dobrze. Mi nawet radiator z tyłu radia się nie nagrzewa nadmiernie.
  • REKLAMA
  • #8 3085472
    yasiu_kam
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    oczywiste ze radiator sie nie nagrzewa bo altusy maja 8Ohm czyli wyciagasz z radia cale 11W na kanal :)
  • #9 3085495
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Racja :)
    Dlatego podkreśliłem że nie wyciągam wszystkiego. Mój post jest poglądowy że można coś takiego zrobić ale jeżeli chce się uzyskac jakość dobrą to wzmacniacz jest potrzebny.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie dwóch głośników o mocy 90W do radia samochodowego o mocy 4x40W jest możliwe, jednak wymaga uwzględnienia kilku aspektów technicznych. Mostkowanie wyjść wzmacniacza w radiu samochodowym nie jest możliwe w standardowych modelach, a jedynie w wybranych, wysokiej klasy urządzeniach (np. niektóre modele Pioneer). Zwykłe radio 4x40W nie pozwala na mostkowanie kanałów, ponieważ końcówki mocy są już skonfigurowane w tryb mostkowy lub pracują niezależnie. Zaleca się podłączenie jednego głośnika do jednego kanału, pozostawiając pozostałe kanały nieużywane. Ważne jest również, aby znać parametry głośników (moc RMS vs. moc maksymalna) oraz impedancję, gdyż radio o mocy 4x20W RMS na kanał może nie dostarczyć pełnej mocy do głośników 90W. W praktyce, głośniki o wyższej mocy mogą działać z radiem, ale nie osiągną pełnej wydajności i istnieje ryzyko uszkodzenia sprzętu przy niewłaściwym podłączeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego wzmacniacza mocy, który zapewni odpowiednie zasilanie głośników i ochronę końcówek mocy radia. Przykładowo, użytkownik opisuje podłączenie kolumn Altus 110 (około 90W RMS) do radia 4x45W, które działa poprawnie, choć nie wykorzystuje pełnej mocy głośników. Impedancja głośników (np. 8Ω) wpływa na moc oddawaną przez radio, co należy uwzględnić przy doborze sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA