logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELTRON 100 u - dziwna usterka - na bezpieczniku 4,5 V

wojtin 04 Paź 2006 18:22 1100 2
REKLAMA
  • #1 3085092
    wojtin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Po imprezie Eltron zacząl trzeszczeć... Wieć wziąłem sie do naprawy - jednak w trakcie wymiany jednej z końcówek mocy - zwarłem lutownicą Emiter z Kolektorem. Wzmaczniacz oczywiście nie był włączony ( ale był kabel zasilajacy w gniazdku ) ale poleciały spod końcówki iskierki :P

Jak go włączam to wywala bezpiecznik 3,15 A. Podobno w tym wzmacniaczu kiedyś cały czas wywalało bezpieczniki, ale poprzedni użytkownik zmienił na wieksze :D:D śmiesznie....

Mimo że NIE jest on włączony do PRĄDU na bezpieczniku pokazuje 4,5 V. Napięcie wykściowe = 0V. Jak odlutuje końcówki mocy ( 4 ) to dalej jest tak samo. Wymeiniłem tranzystory sterujące. Oraz elektrolity w końcówce- dużo już o tym czytałem ale nie wiem co mam robić.. :( HELP ME!!!
  • REKLAMA
  • #2 3085127
    Jankos
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Te napięcie jest mierzone na obu końcach bezpiecznika? - o ile on sam jest sprawny czyt. nie jest przerwany - to nie ma prawa być na nim napięcia! Chyba że mierzone jest ono względem masy wzmacniacza, to tak. Utrzymywanie się pewnego napięcia na wzmacniaczu mimo wyłaczenia zasilania - też jest normalne - od tego są elektrolity filtrujące w zasilaczu. Mają właśnie gromadzić łądunki :).
    Eltron jest w sumie prostym wzmacniaczem - na elektrodzie dużo na ten temat.
    Pozdrawiam.
  • #3 3085365
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Bezp moze jest zaśniedziały lub ma dużą rezystancje (miałem 0,5 A który miał 6Ω). Jeżeli pobierany prad jest duży to na bezpieczniku moze odłożyć sie duże nap.
REKLAMA