logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC FL 503 - silnik staje po wymianie bębna, kartka zatrzymuje się na rolkach

RAFX 05 Paź 2006 08:58 1168 4
REKLAMA
  • #1 3086607
    RAFX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z faksem Panasonic FL-503. Wyświetlał komunikat „Wymień bęben” Po wymianie bębna jest to samo. Przy próbie wydruku silnik staje w miejscu. Przy starym PU jest tak że po zamknięciu pokrywy, przy próbie zakręcenia bębnem silnik od razu staje. Natomiast przy nowym PU po zamknięciu pokrywy, silnik rusza i jest ok. Natomiast przy drukowaniu kartka zatrzymuje się na rolkach zaraz przed samym PU. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3091875
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Jaki masz komunikat na wyświetlaczu??

Jednym z prawdopodobierństw jest wytarta dźwignia czyjnika papieru, który znajduje się tuż przed samym bębnem. Spotkałem się z tym, że dźwigienka była krótsza nawet o 1 mm, niż nowa.
    Stąd komunikat "papier zablkowany".
  • REKLAMA
  • #3 3092803
    RAFX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W tym problem że on nie wyświetla komunikatu o zacięciu, tylko wyświetla komunikat o wymianie bębna. Nawet po włożeniu nowego PU. Po pobraniu kartki w pewnym momencie silnik staje dęba – tak jak by coś go nagle zatrzymało no i wydaje przy tym odgłos zatrzymanego silnika :) Wydaje mi się że coś z mechanizmem napędu ale nie bardzo wiem czego szukać. Stary PU zatrzymuje silnik zaraz po zamknięciu pokrywy faksu. Natomiast po włożeniu nowego PU jak zamknę pokrywę to silnik zakręci bębnem i jest niby wszystko OK, żadnych komunikatów. Ale przy wydruku jest lipa. Wgląda to tak jak by silnik nie dawał sobie rady z jednoczesnym napędzaniem bębna oraz mechanizmu poboru papieru. Mechanizm poboru rozbierałem i wszystko wygląda normalnie wszystko kręci się bez oporów.

Tylko teraz nie bardzo wiem za co mam się zabrać????
  • REKLAMA
  • #4 3094262
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Zdarza sie że nowy zespół bebna jest wadliwy - to znaczy stawia bardzo duże opory- spróbuj ręcznie go przekręcić powinien sie obracać z oporem ale możliwy jest obrót. Zdarzało sie, że nowy zespół bebna rozbierałem talkowałem listwę i bęben i dopiero po takich zabiegach działał.
  • #5 3108937
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Sprawdź jeszcze mechanizm.
    Są tam zębatki ze sprzęgiełkiem. Zdarzało się, że rowek na osi, na której to chodziło był wyrobiony i sprzegło puszczało w dwie strony.
    Nie umiem tego wytłumaczyć, ale trzeba było wymienić cały metalowy korpus mechanizmu, bo sprzęgło nie działało.
REKLAMA