logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć termistor NTC210 do portu gier karty dźwiękowej?

michalmily 10 Lip 2003 17:57 2128 18
REKLAMA
  • #1 283754
    michalmily
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich. Chciałbym za pomocą komputera mierzyć temperaturę. Na Elektrodzie znalazłem projekty z zastosowaniem przetworników temperatury i portu COM. A czy możliwe jest podłączenie do portu gier karty dźwiękowej zwykłego termistora np. NTC210. Odpowiedni soft i w taki sposób mierzyć temperature otoczenia, bądź chociażby wody w akwarium ;). Dzięki za wszystkie odpoeidzi, pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 283760
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Sam port gier jako taki regauje tylko na stany L i H wiec conajwyzej mozna do niego podlaczyc przetwornik A/C i soft ktorego pewnie nigdzie nie znajdziesz.
    Jezeli ma tez obsluge MIDI to juz inna sprawa. Ponoc mozna wykozystac karty jako 16-bitowe "mierniki", ale bardziej szczegolowych danych nie znam :(

Tak czy inaczej uwazam ze jest to mozliwe!
  • #3 283773
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    spec napisał:
    Sam port gier jako taki regauje tylko na stany L i H wiec
    Spec znowu się bajek naczytałeś, przecież joystiki analogowe są zbudowane na potencjometrach, więc na określonych pinach portu gier są wejścia analogowe. Mogą one zmierzyć napięcie z zakresu od 0V do 5V z rozdzielczością 8bit. Z podłączeniem samego termistora może być jednak problem, przydałby się jakiś układzik np na wzmacniaczach operacyjnych.
  • #4 283780
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Spec znowu się bajek naczytałeś, przecież joystiki analogowe są zbudowane na potencjometrach

mozliwe... to dlatego ze zawsze mialem do czynienia z joystikami cyfrowymi (a przynajmniej mialy sporo elektroniki w srodku), albo jakimis prymitywnymi zbudowanymi wlasciwie z przyciskow. na wyjsciu takich wystepuja tylko stany L i H...
  • REKLAMA
  • #5 283782
    michalmily
    Poziom 13  
    Zobaczyłem w katalogu "Elfa", obraz połączeń złacza do gier, faktycznie są podłączone potencjometry, po dwa na każdy Joystick. Teraz tylko pytanie, czy ktoś spotkał się ogólnie z takim układem, albo ma jakiś konkretny pomysł na jego zbudowanie. Jak tak, to proszę zamieścić jakieś linki lub materiały na ten temat, z góry dziękuję...
  • #6 284416
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kumpel sobie coś takiego zrobił.
    Można podpiąć cztery termistory, jest nawet do tego gotowy soft.

Wysłałem mu msg pewnie rano będe miał odpowiedź, to wrzuce linki, ewentualnie soft.
  • #7 286758
    michalmily
    Poziom 13  
    serdeczne dzięki, czekam z niecierpliwością na odpowiedź :) ..
  • #8 287717
    qra_633
    Poziom 17  
    Witam
    wszystko na czym się opierał mój kumpel było na stronie
    http://www.thermogamer.vortex.idz.net/

niestety własnie padła z niewiadomych przyczyn.

Jak tylko skończy malowanie mieszkania i bedzie miał dostęp do kompa to wygrzebie dla mnie wszystko co pozostało mu off-line.
  • REKLAMA
  • #9 287726
    diodak1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a dlaczego ta strona nie istnieje?
  • #10 287760
    qra_633
    Poziom 17  
    No właśnie nie wiem jeszcze w zeszłym tygodniu działała
  • #11 287823
    flyman
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ja też byłbym za tym projektem... a może kolega ma już ściągnięty schemat i typ podzespołów, tudzież soft... chyba, że to chwilowe wyłączenie strony... :(
  • REKLAMA
  • #12 287899
    michalmily
    Poziom 13  
    hmmm szkoda, ze nie działa :( pozostaje tylko poczekać na koniec remontu :), zatem czekajmy
  • #13 295499
    michalmily
    Poziom 13  
    Nie chcę być nei cierpliwy, ale cuś chyba bardzo artystycznie maluje on to mieszkanie, ze to tak długo trwa ... :P
  • #14 296670
    michalmily
    Poziom 13  
    O świetnie, właśnie o to mi chodziło, mam tylko jeszcze jedno pytanie, jakiego rzędu maja być te termistory, 10k, 100 k, moze kolega dał Ci jakieś informacje na ten temat? za odpowiedź będę wdzięczny.
    [/code]
  • #15 296682
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    konstruowałem kiedyś kierownice na potencjometrach z pedałami. sprawa wygląda tak, że potencjometry nie powinn7 mieć rez. przekraczającej 220k, gdyż występują problemy w kalibracji. ze żródła, z którego korzystałem wszystkie urzyte prtzeze mnie potencjometry miały wartość 110 k. być może tak też jest w tym przypadku

pozdrawiam
  • #16 296796
    michalmily
    Poziom 13  
    tak też mnie się zdawało, potencjometry 100k były podane również w Katalogu "Elfa", czyli to musi być coś w okolicach setki, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam :) ...
  • #17 296819
    qra_633
    Poziom 17  
    Termistory używaliśmy w okolicach 50k, czyli pewnie 47k
  • #18 661048
    chomikaaa
    Poziom 18  
    moze ktos wie czy potencjometry 8,8k nadaja się do kierownicy codzi o to ze dostalem takowa w czesciach z zepsuta elektronka i chce uzyc tych wlasne potencjometrow do budowy nowej "elektroniki" wg schematu z elektrody tam sa podane wartosci 100k wiecz czy te 8,8k czy to bedzie za malo ew jak ktos zna specyfikacje tego portu niech podziali się nia lub linkim do www
  • #19 666778
    chomikaaa
    Poziom 18  
    zrobilem kierownice wg schematu tej ze sprzeglem ale bez sprzegla bo nie potrzebne mi to uzylem potencjometrow ze starej kierownicy 8,8k x3 +4 przyciski kierownica dziala oczywiscie pod xp + kalibracja dziala stabilnie colin 2 to potwierdzil ;) testowana w tym byla

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia termistora NTC210 do portu gier karty dźwiękowej w celu pomiaru temperatury za pomocą komputera. Port gier posiada wejścia analogowe, wykorzystywane standardowo do joysticków z potencjometrami, które mierzą napięcie w zakresie 0–5 V z rozdzielczością 8-bitową. Sam termistor wymaga jednak dodatkowego układu, np. wzmacniacza operacyjnego, aby sygnał był odpowiednio przetworzony i skalibrowany. Istnieją projekty umożliwiające podłączenie nawet czterech termistorów do portu gier wraz z dedykowanym oprogramowaniem, jednak dostęp do materiałów i softu bywa utrudniony (np. niedostępna strona thermogamer.vortex.idz.net). Wartość rezystancji termistorów i potencjometrów powinna mieścić się w okolicach 50k–110k Ω, aby zapewnić stabilną kalibrację i kompatybilność z portem. Przykłady zastosowań analogowych potencjometrów o wartościach 8,8k Ω w kierownicach do gier potwierdzają, że niższe wartości również mogą działać, choć standardowo zaleca się wyższe rezystancje. Podsumowując, podłączenie termistora NTC do portu gier jest możliwe, wymaga jednak odpowiedniego układu wzmacniającego i kalibracji oraz dedykowanego oprogramowania do odczytu sygnału analogowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA