logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 jako bluetooth pilot do kompa - jak to zrobić?

garni 06 Paź 2006 16:02 6716 8
REKLAMA
  • #1 3091026
    garni
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak w temacie ...
    Jesli jest taka mozliwosc to prosze o info jak i co zainstalowac. Prosze o sprawdzone metody.

Z gory dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3092789
    garni
    Poziom 17  
    :)
    faktycznie troszke zle sformulowalem pytanie...

Chodzi o uzycie telefonu jako "pilota" do komputera. Tak jak napisales. Ale czy ten program sprawdzales z telefonem n6230?? poniewaz probowalem tym programem cos zrobic i nie udalo mi sie. Podobie bylo z programem "PuppetMaster", chociaz tu udalo mi sie uzyskac polaczenie - przynajmniej jednostronne gdyz komputer nie chcial sie komunikowac.
    Potrzebuje jakichs dokladnych opisow wskazowek, nazw programow ktore komus dzialaly dokladnie z telefonem nokia 6230.

pozdro
  • #4 3093325
    jakobs84
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

A czy do PuppetMaster używasz jakiejś dodatkowej aplikacji do Bluetooth ("BlueSoleil") czy cos podobnego ?? Bo na standardowym sofcie z WinXp na pewno nie trybi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3096394
    garni
    Poziom 17  
    Tak uzywam Blue Soleil aczkolwiek nie wiem czy w tym przypadku mam go uzywac. Nic nie wiem. Jak to poustawiac , jak sie laczyc,.. , nic
  • REKLAMA
  • #6 3097037
    fryc88
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    o ile wiem, nokia 6230 czy 6230i nie posiadają Javy w wersji 2.0 wiec nie odpalisz tego na swoim telefonie.tak jak jest to opisane na stronce podanej przez lechoo, wiekszosc telefonow z 2005 r. i nowszych posiadaja Java MIDP2.0, wystarczy troszke poczytac...
  • #7 3097840
    garni
    Poziom 17  
    fryc88 napisał:
    o ile wiem, nokia 6230 czy 6230i nie posiadają Javy w wersji 2.0 wiec nie odpalisz tego na swoim telefonie.tak jak jest to opisane na stronce podanej przez lechoo, wiekszosc telefonow z 2005 r. i nowszych posiadaja Java MIDP2.0, wystarczy troszke poczytac...

Wiesz akurat z czytaniem to nie mam problemu. Jak twierdzisz nokia 6230 nie ma javy w wersji 2.0 co za tym idzie aplikacje java nie obsluza bluetootha tak? Co oznacza w takim razie J2ME (Java2 MicroEdition)? Bo wlasnie taka jave ma ten telefon. Mam gry bluetooth w javie ktore bez problemu smigaja na tym telefonie, aplikacje chat przez bluetooth takze w javie ktora dziala nie gorzej niz gry a poza tym proponuje jeszcze raz odwiedzic strone ktora podal lechoo.

TUTAJ

Jak widac to dziala na noki 6230 (nie wspominajac o 6230i)

Poza tym z tego co TUTAJ pisza obie te nokie sa na liscie telefonu obslugujacych ta aplikacje. Trzeba czytac ze zrozumieniem.

Wracajac do problemu - POMOZE KTOS ???
  • #8 3098480
    fryc88
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    hmm w takim razie moj blad, faktycznie zle przeczytalem :S
  • #9 3105416
    garni
    Poziom 17  
    Ok :D
    Wystarczylo tylko ustawic odpowiedni port w Bluetooth Remote Control oraz pare innych drobnych ustawien.
    Dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam

Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania telefonu Nokia 6230 jako pilota Bluetooth do komputera. Problemem było znalezienie sprawdzonego oprogramowania kompatybilnego z tym modelem. Zaproponowano program Bluetooth Remote Control, jednak pojawiły się trudności z konfiguracją i połączeniem. Użytkownik próbował także PuppetMaster, ale komunikacja była jednostronna. Wskazano, że do poprawnej pracy może być potrzebne dodatkowe oprogramowanie Bluetooth, np. BlueSoleil, gdyż standardowy sterownik Windows XP nie obsługuje w pełni funkcji. Pojawiła się kwestia wersji Javy w telefonie – Nokia 6230 posiada J2ME, co umożliwia uruchamianie aplikacji Bluetooth w Javie, choć nie MIDP 2.0. Ostatecznie problem rozwiązano przez odpowiednie ustawienie portu w Bluetooth Remote Control oraz drobne korekty konfiguracji, co pozwoliło na skuteczne użycie telefonu jako pilota do komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA